設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

令你的HDR10投影機享受由Dolby Vision帶來的Dynamic HDR優勢?[新.....

查看數: 121303 | 評論數: 419 | 收藏 6
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2020-3-10 13:32

正文摘要:

本帖最後由 chhanthony 於 2020-3-18 15:13 編輯 設定編: https://post76.hk/forum.php?mod= ... 765&fromuid=221 最後就可以投影機中看到Dynamic HDR的影像,而效果如何呢? 留待各玩家自行評價,留意 ...

kenchu6 發表於 2022-12-17 16:59
nippon 發表於 2022-12-9 09:56
Anthony 兄,部機個display 一般會顯示4K24 297MHz 422 BT2020 12b LLDV 1.4, 請問 297MHz 是代表甚麼?如 ...

Mhz=video pixel rate

An HDMI connection can either be single-link (type A/C/D) or dual-link (type B) and can have a video pixel rate of 25 MHz to 340 MHz (for a single-link connection) or 25 MHz to 680 MHz (for a dual-link connection

https://www.monitortests.com/pixelclock.php

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
chhanthony + 80 + 80

查看全部評分

nippon 發表於 2022-12-16 14:11

....
nippon 發表於 2022-12-9 22:47
chhanthony 發表於 2022-12-9 22:05
Sorry 呢個堅係唔識🙏🏻

收到,唔該晒。

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
chhanthony + 80 + 80

查看全部評分

chhanthony 發表於 2022-12-9 22:05
Anthony 兄,部機個display 一般會顯示4K24 297MHz 422 BT2020 12b LLDV 1.4, 請問 297MHz 是代表甚麼?如 ...

Sorry 呢個堅係唔識🙏🏻
Anthony 兄,部機個display 一般會顯示4K24 297MHz 422 BT2020 12b LLDV 1.4, 請問 297MHz 是代表甚麼?如果輸入顯示297MHz,輸出顯示296MHz,但晝面唔覺有大問題,跌左1MHz有無特別意思?謝謝!
nippon 發表於 2022-11-17 07:44
chhanthony 發表於 2022-11-16 21:36
如果你用LG嘅DTM覺得都夠光嘅就唔好攪咁多。

謝謝寶貴意見。Thx!
chhanthony 發表於 2022-11-16 21:36
nippon 發表於 2022-11-16 17:48
Anthony 兄,請問LG 710PW 係有個功能 HDR 10 WITH Dynamic Tone mapping ,此功能是否等同DOLBY VISION , ...

如果你用LG嘅DTM覺得都夠光嘅就唔好攪咁多。
chhanthony 發表於 2022-11-16 21:34
Anthony 兄,請問LG 710PW 係有個功能 HDR 10 WITH Dynamic Tone mapping ,此功能是否等同DOLBY VISION , ...

DTM唔同Dolby Vision
用HDFury會唔會好咗,無百份百答案,
因為太多HDFury嘅設定上同LG對HDR嘅處理都會影響出嚟嘅結果。
chhanthony 發表於 2022-11-11 03:51
有新買新啦
8K VRROOM

Anthony 兄,請問LG 710PW 係有個功能 HDR 10 WITH Dynamic Tone mapping ,此功能是否等同DOLBY VISION ,效果畫質會否一樣,因見它功用好似一樣。定加了HDFURY出到Dolby vision ,部投射畫質一定比只用HDR,有顯著提升?謝謝。
nippon 發表於 2022-11-11 12:42
chhanthony 發表於 2022-11-11 03:51
有新買新啦
8K VRROOM

條HDMI入左喉,如果唔SUPPORT就大件事,要考慮清楚先決定入唔入好。頭痛。
重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表