設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] 岩岩買左Sony 55"A9G,HDMI2.0問題

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

部Samsung 55" JS9800 壞壞地 成日睇睇下黑畫面 都好奇怪D 聲係仲有但就唔係souce 既電視聲或者其他聲 有時韓文有時英文
今日落左百記同太座一齊睇新電視主要對比LGe9 同A9G, 我太座話sony D 色睇得舒服D 咁就買左A9G

但睇睇下原來LG 支援HDMI2.1 Sony就無 我亦有打算買PS5 咁請問HDMI 2.1 對畫面各樣支援影響大唔太

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

個人認為最大分別係支援eARC.............

專業玩家

SonSon 發表於 2020-2-16 14:00
個人認為最大分別係支援eARC.............

好彩A9G都support 左eARC
其他我見好似都係gamming 多既野

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

HDMI 2.1 不只是 8K 解像度, 還具體支持一下功能:

• 音頻回傳通道(eARC) ,家庭影院產品可以無線連接HDMI、AVR,並使用最高品質的音頻規格。

• 針對視頻、電影、遊戲,HDMI 2.1加入了多個增強刷新率技術,保證流暢無卡頓:

• 動態 HDR 可確保視頻的每一幕、甚至每一幀,都顯示出景深、細節、亮度、對比度的理想值,以及更寬廣的色域等
  • 可變刷新率(VRR) :用於遊戲,減少或消除畫面延遲、卡頓、撕裂,保證遊戲更流暢、細節更完整。
  • 快速媒體切換(QMS) :用於電影和視頻,消除內容顯示前導致白屏的延遲。
  • 快速幀傳輸(QFT) :降低延遲,遊戲無卡頓,VR虛擬現實可以實時交互體驗。
  • 自動低延遲模式(ALLM) ,允許自動設定最佳延遲,實現流暢、無卡頓、無中斷的觀看與交互體驗。

以上係將來 PS5 必有功能,  電視有 HDMI 2.1 輸入可以話是必須的

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我只係想知道PS5究竟會唔有4k@120Hz 遊戲 ..
支援同實際2件事...
有8K電視唔等於有真8K電影可觀看...

黃金玩家

vincent369 發表於 2020-2-17 11:45
我只係想知道PS5究竟會唔有4k@120Hz 遊戲 ..
支援同實際2件事...
有8K電視唔等於有真8K電影可觀看... ...

可以答你冇可能做到
除非玩貪食蛇

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SingWong@FB 發表於 2020-2-17 19:43
可以答你冇可能做到
除非玩貪食蛇

SONY PS5 同以前PS3 氣勢比咩環境...VR 又慢...但睇下每個人買機都話HDMI 2.1..8K...宣傳真係好重要

專業玩家

SingWong@FB 發表於 2020-2-17 19:43
可以答你冇可能做到
除非玩貪食蛇

即係無咩可能做到4k 120hz既遊戲?

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

最記得當初PS3出嘅時候,標榜係行1080p,為咗PS 3換咗部1080 P電視之後,發現八成嘅game都係得720p,所以而家我就諗究竟PS 5,有幾多可以行4K 120hz同8k 60p,分分鐘最多都係行4K 60p

鉑金玩家

fz8028 發表於 2020-2-17 23:33
即係無咩可能做到4k 120hz既遊戲?

其實我都等緊ps5,不過講真有4k60唔drop frame都還得神落更加唔好講120fps/8k,我指真係Gameplay,唔係ps5 menu 8k