設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《深海異獸 Underwater》睇後影評

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

終於找到時間去睇呢套電影. 因我自己都好喜歡呢類題材, 雖然明知一Team人一定係一個一個咁死, 最後得返主角etc.
其實未睇之前都無太大的期望, 我見有人將佢同異形去比, 我都覺得太誇張了.

但雖然未睇前同埋聽外邊的人都說只是一般, 但睇完又真心覺得唔算差. 如果10分滿分我會比7分. 我都認為有興趣睇"困獸鬥+走難"電影絕對可以一睇.

成套電影無記錯大約90分鐘, 比一般電影"2小時"少了1/4左右. 但都覺得正正只有90分鐘, 反而無咩拖戲來做. 全程其實都幾快幾急, 但就係因為急, 反而令我有種"危機感", 會快d走才會有機會無事.

電影基本上由一開始就已經發生了事故, 都無咩時間比觀眾"warm up"(例如簡單介紹下個設施, 環境etc) , 只知道成個基地本身有300幾個員工, 但成套電影只有6個人(即係好多人死o左都唔知咩事?) . 大家想法要逃走. 當然一路有人死etc. 過程就唔講太多了, 不過都真係睇得幾緊張的. 少少唔滿意的地方係明明是深海, 佢地係mariana trench 中鑽油(成36000呎深), 但居然可以就咁行出去. 同埋周圍又會咁多牌呀燈呀成個鎮咁. 同埋咁深的水要逃出水面應該要好長的時間, 可能個逃生pod入面的人未上水已經餓死了. 另外減壓又係一個問題.  不過基於"聽故唔駁故", 同埋既然咁深的水底都可以起基地, 就信佢有足夠的科技咁啦.

最後少少總結: 有興趣可以一看, 氣氛唔差但不算是大師級作品.  

評分

參與人數 3威望 +170 金錢 +170 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 超正, 一定要加分
xianglan + 20 + 20 俾個Like你啦
alleelarry + 50 + 50 報告非常詳盡

查看全部評分

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

入場前已知片長90分鐘唔會有乜舖排, 但估唔到係未夠5分鐘已黎料. 總括唔理反駁位同人物關係模糊既, 都算係一套豪毫無冷場既逃難片.............深海就有, 隻異獸真係可有可無

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
WCHK + 20 + 20 絕對認同
alleelarry + 20 + 20 俾個Like你啦

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

SonSon 發表於 2020-1-17 23:08
入場前已知片長90分鐘唔會有乜舖排, 但估唔到係未夠5分鐘已黎料. 總括唔理反駁位同人物關係模糊既, 都算係 ...

呢套好多人講成係娛樂片種,但睇黎又真係可以入場睇下咁呢!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

alleelarry 發表於 2020-1-17 23:23
呢套好多人講成係娛樂片種,但睇黎又真係可以入場睇下咁呢!

其實主要想睇Jessica Henwick, 雖然有D失望

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

SonSon 發表於 2020-1-17 23:31
其實主要想睇Jessica Henwick, 雖然有D失望

睇囡囡的話,都係一個入場既理由!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

SonSon 發表於 2020-1-17 23:08
入場前已知片長90分鐘唔會有乜舖排, 但估唔到係未夠5分鐘已黎料. 總括唔理反駁位同人物關係模糊既, 都算係 ...

某程度我覺得如果無清楚見到隻大"kaiju"可能仲好, 因會keep住個神秘感. 最後佢同女主角"情深對望"我都笑了一下
不過都奇怪d異獸水又得陸地又得, 都幾屈機...個人來講真的睇得幾緊張的.

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

gashapon 發表於 2020-1-18 21:40
某程度我覺得如果無清楚見到隻大"kaiju"可能仲好, 因會keep住個神秘感. 最後佢同女主角"情深對望"我都笑 ...

怪獸就係要你「估」唔到先夠「怪」

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

This is a good movie to test the sub woofer.
sub woofer very busy, never stop in 90min.

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

消耗時間都ok一看既

鉑金玩家

最正一開波就黎料