設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] HOLO AUDIO 梅 MAY

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

168sum 發表於 2019-12-9 20:02
國產機賣到3萬蚊真係好貴!

已上代理試聽,人聲有質感,音埸寬闊,定位凖確,冇數碼味,好似聽緊黑膠,即刻俾錢落訂

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ckhung123 發表於 2019-12-16 23:25
有泉2可否加$trade 梅?

聽代理講如果未換過機,可加錢換一次!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

insider 發表於 2019-12-17 06:52
R2R,不惜工本,誠意之作!

第一次買國產品牌嘅影音產品,仲要係三萬蚊嘅解碼,原本想買esoterica k03xs,但已停產,自己用緊esoterica f03a所以想配返一套eso,但k01xsOver太多,經朋友介紹holo呢部解碼,上代理試聽,一試中毒,而且代理環境佈局同一般家居無異,所以覺得返到屋企都唔會太差,而且有3年保養,所以即刻俾錢

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nickdo 發表於 2019-12-18 21:55
eso係玩佢個轉盤... 點會玩佢個解碼呢...

其實唔可以話eso解碼唔得!只係佢嘅轉盤太犀利姐,其實好難比較,因為唔係同一配套同一環境AB比較!K03xs,喺旺角試過配f03a1⃣️套推b&w805d3音埸分析力定位都好,如果同以前嘅eso比較(本人只用過x03se)🈶️分析力之餘音樂感多好多,會比較耐聽,而本人現用denon sx1可能會冇k03xs咁夾f03a,但如果計價錢係K03xs 一半但聲音質數吾差,性價比好高,原本想放咗Sx1換k03xs,但最後K03xs 停產,所以最後決定留返sx1,之後有朋友介紹梅,跟住上代理試聽,試咗泉2level1,泉2全改,梅level2,其實三部機嘅特性都係一樣,音樂感,分析力都好好,同埋有一種聽黑膠嘅感覺,呢種感覺係K03xs同Denon sx1俾吾到我嘅,而3⃣️部解碼嘅分別係在於分析力,質感,細致度再有高低之分,如10分満分,梅10>泉2⃣️全改8>泉2⃣️Level2 6.5 ,雖然冇得同場比較k03xs,但我覺得梅三萬蚊嘅價錢係超值,性價比高,因為加埋我部denon sx1都仲平過k03xs,但可以有多一種嘅配搭同玩法,同埋Holo係有二手市埸嘅國產品牌,同埋有三年保用,所以決定俾錢!如有C兄有k03xs我都想同埸比較

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
chopinlau + 20 + 20 報告非常詳盡

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chopinlau 發表於 2019-12-19 01:37
你部SX1都差不多係梅L2嘅價錢了,R2R系統在HOLO手上發揮出超水準,用泉2聽返以前嘅CD 44.1原來係可以咁好 ...

Sx1 全新要三萬幾貴過梅,而k03xs貴過梅+sx1,所以我都好期待究竟sx1+梅有咩化學作用,究竟會好過剩sx1幾多?因為sx1做純轉盤應該都吾差!如果有機會梅+Sx1 pk k03xs就好了

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chopinlau 發表於 2019-12-27 22:44
因早買有優惠價,我泉2都係最早買有優惠。

想問C兄用泉2?咩版本?有咩評價?早鳥優惠價幾錢?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

今天去代理拎梅解碼,因為琴晚好夜代理才通知我可取機,所以凌晨才whatsapp可否車我今朝一早去拎(因為太心急想快d拎返屋企玩)好耐都冇試過有咁嘅感覺,就算買Luxman d-08u都冇!可能因為係第一次買獨立解碼,同埋第一次買$5000以上嘅祖國品牌音響産品,所以特別覺得有一種新鮮感!
返到屋企立即開箱,只是用一條Luxman jp 15000電源線連接電源,用Naim core經同軸駁梅播許美靜-傾城wav file與Denon sx1播Cd比較,初步聴感已不落下風,無論音埸,聲音嘅兩極申延都比sx1去得盡,缐條更分明!大約>10%到,但不要忘記是file vs cd,跟住再試sx1做轉盤駁梅播同一首歌與sx1直接比較,這次差距更大,梅十sx1與sx1比整體最小20%差距,尤其音埸深濶及背景音樂同人聲嘅前後嘅立體尤其明顯!跟住不停地將一些舊CD重新播放,重新去感受一d同以往不同嘅聽感..............初步結論,sx1作為一部一體化cd/sacd機,又可以兼備解碼工能,絕對係對$30000-$50000best buy,因為與over$70k嘅luxman d-08u比較只是立體感稍遜,其它絕不落下風,只是音色取向嘅分別!
而梅俾我嘅感覺就更驚喜,一部剛開聲嘅解碼+一部music Server($48000)播file已可ko一部優質cd/sacd player($35000)播cd(代理話新機開聲只有全煲嘅60%左右,都唔知有冇吹水?)而播cd嘅差距更大(當然sx1作為轉盤亦應記一功,因本人試過用幾佰蚊bluray機+梅即刻大跌what,個人認為sx1用作轉盤都不下於$10000純𨍭盤)最後為了要騰出空間迎接梅,認痛將sx1售與一位知音人(因已主力用Naim core 播file)總結:梅作為一部可解讀市面大部份格式嘅解碼,其質素絕對是物超所值($30000連eso鐘都買吾到)期待梅100%煲練嘅表現(如果代理冇吹水)

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
chopinlau + 20 + 20 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

曾用過嘅CD player