設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 威達特價開倉預算10k買個喇叭

鑽石玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

年頭經各位師兄幫助下用預算7~8k,買左Yamaha  R-N803 加d320喇叭  仲有師介紹左我買topping d50做解碼聲音會更好
由電腦喇叭轉正式音響 開頭聽唔慣,習慣電腦喇叭bb嗶嗶聲, 經過半年對耳總算 聽得出好多野,要求都愈來愈高,由YouTube  聽歌,到網上搵flac dsd聽,到而家直接買cd rip出黎係電腦聽!!  小弟屋企岩岩裝修好,
而家想換對喇叭同amp,但又唔想一次過換曬想慢慢升級上去,講講小弟情況,
房間100尺,我9成時間都係用電腦播歌,對喇叭放係電腦枱到, 我聽歌都好雜食,咩歌都聽, (但我主聽女聲多!!)
我想對喇叭低音勁d,同埋聲音廣闊d,預算10k左右
開頭睇 中ls50 但好多人話好難推,同埋又要腳架,又要離 牆幾多尺,kefR300聽過下都唔錯,
當然我都會以將來換amp為大前提去配合買咩喇叭,我amp預算都係15k以內,如果威達當日有好野,我都有可能一次過買曬成套

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

威達開倉咩?

鑽石玩家

patkwok 發表於 2019-10-18 08:30
威達開倉咩?

月尾開倉……

銀級玩家

一斤花生@G 發表於 2019-10-18 08:30
月尾開倉……

請問幾號開始呀?

我用緊R300,真係幾好,我當年揀佢唔揀LS50都係因為易推啲

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

腳架同離牆幾多尺呢啲, 其實係無論用咩喇叭器材都需要去注意既, 個人睇法環境同擺位永遠都重要過器材~ 當然呢啲嘢樓主你慢慢中毒慢慢玩~

以你裝修後房間情況, 個人嚟講唔多建議玩CAS(NAS+DAC)+AMP+speaker既組合, 始終擺位上唔多夠位, 而訂造既傢私都唔太適合器材擺放, 又要搞線又搞電...

既然樓主聽過R300覺得OK, 不如諗吓買KEF LSX, 或者進一步既LS50 Wireless, 起碼setup簡單, 唔使搞太多嘢又比太多環境情況限制, 出嚟既效果我諗會比起玩同價既CAS+AMP+speaker組合嚟得易同好~

禁止發言

鑽石玩家

ykluk 發表於 2019-10-18 10:11
腳架同離牆幾多尺呢啲, 其實係無論用咩喇叭器材都需要去注意既, 個人睇法環境同擺位永遠都重要過器材~ 當然 ...

咁都唔夠位…… 我見好多師兄張台又細又迫都係咁玩……我仲特別整長d電腦枱,長1.9米   我左邊個架仲整左二個位放機……

鑽石玩家

wingosky 發表於 2019-10-18 09:03
請問幾號開始呀?

我用緊R300,真係幾好,我當年揀佢唔揀LS50都係因為易推啲 ...

10月25至11月10號

鑽石玩家

eph200 發表於 2019-10-18 14:56
搵到#1 係 2019-3-30 18:05   係epc 篇文..

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=287084&mobile=2

銀級玩家

一斤花生@G 發表於 2019-10-18 22:11
10月25至11月10號

感謝,我想去睇下diablo或者同級嘅擴