設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[隨身耳擴] 可能係全港第一個開箱~~SP1000 AMP

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

第一次開箱~~

先說明這不是行貨,是剛巧有朋友到外地旅行,發現SP1000 AMP在當地已經開售,馬上WhatsApp我說只剩一台Stainless Steel,問我要不要。這對打工仔的我可是大數目啊。我仔細考慮了好一段時間⋯⋯大約有三秒鐘吧,便馬上叫他幫我把它帶回家。

價錢呢應該,可能,或者,估計會比港行貴很多很多很多⋯⋯

但當一個發燒友屎忽痕起上來如唔能夠及時止痕那樣痕癢難耐,痛苦煎熬不是筆墨所能形容~~

有圖有真相,先上圖吧~~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
keigo912 + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

星級玩家

今次落搭的原因有幾個:

首先SP2000沒有予留接點,所以估計將來未必會有AMP可以玩升級,如果是真的,SP1000 AMP可以會係最後一代作品。

第二個原因係今次AK真係誠意十足,附送一個非常吸睛的真皮套,唔係講笑,真係好靚,手感好好。你千祈唔好睇少個套,個套手功好好,有少少Dignis影子,如果分開買應該最少值$1500。

第三個原因係佢今次設計得比380 AMP好太多,非常貼身,非常流線,跟機身如出一徹。

第四個原因係佢嘅Firmware今次有為SP1000 Amp作出優化,用起上來較順手。

第五個原因係佢支援快充,一個鐘已經可以充滿。

最後是它內置電池的容量加大到跟SP1000一樣,感覺上不會像380那樣會比主機快沒電。

星級玩家

相信大家最關心應該會係佢嘅音質喇~~

先講吓初步聽感先,我嘅配置如下:

SP1000 SS => SP1000 AMP => Plussound X8 Silver-plated Copper => Layla II

AMP 用High Gain。

第一首當然係聽我嘅致愛 Dire Straits 嘅 Your Latest Trick 啦~~

一開聲⋯⋯無嘢吓嘩?

先講推力:
- 平時唔用AMP太約要開到85才夠聲,但家下50已經有足夠音壓。推力係真正升級咗!這個值得讚

到音質喇:
- 音場同唔用AMP差好少。感覺改善不到10%。
- 動態明顯多咗。
- 低音好明顯潛深咗,深得來唔覺散,但收得有少少快。
- 人聲也沒有明顯改變,沒有推前或拉後咗。跟無用AMP無乜分別。
- 到高音喇⋯⋯你唔X駛咁尖聲吓嘩?尐高音標到吖,標得來好飄吓囉

之後再試咗幾首Oliver Ong,Chlara,Saura,廣東歌,小提琴⋯⋯etc,

以上係一開聲一個鐘嘅聽感,詳細聽感等係run-in 100個鐘之後再後補。

星級玩家

76skf 發表於 2019-8-2 20:27
原本想買....見你咁講淨是推力大都冇乜其他提升....都是算了

你真唔好睇少推力提升對音質嘅影響⋯⋯家下聽首首歌都生猛咗好多

之前推動圈唔理聽乜歌都會覺得好lay back,無嚟味道,家下唔同曬,生猛曬,反應快咗。

星級玩家

tubeamy 發表於 2019-8-2 21:30
我都係等2000再決定

我本來都係咁諗,但你哋睇下隔離台尐二手SP1000仲多過黑警放嘅催淚彈⋯⋯  你估二手可以放到幾多? $14000 好未? 咁你最少要補成 $14000先可以換到SP2000。

何況SP2000個Spec.其實唔係好吸引,家下加$6000玩住先,又可以玩埋大耳牛又真係唔錯呀,到時等多兩年再隔代升SP3000都未遲

我當年用AK240都無升AK380,就係覺得Spec.唔吸引,唔值比咁多upgrade,結果等到SP1000先出手

星級玩家

kenls123 發表於 2019-8-2 21:41
想問下High Gain 1000+AMP粒電可以頂幾耐時間到? 同加AMP後仲有冇可能放到落後褲袋? ...

粒電出奇地襟⋯⋯夜晚十一點開始煲,High Gain 開到75,耳機係Sony XBA-Z5,重覆播 Isotek System Enhancer Burn-in CD,到第二朝差唔多八點起身睇仲有12%電。

機身只係微暖,可能因為我開咗冷氣。

之後熄機差電,差咗半個鐘已經差唔多有50%

星級玩家

Tch1812 發表於 2019-8-3 09:14
你真唔好睇少推力提升對音質嘅影響⋯⋯家下聽首首歌都生猛咗好多

之前推動圈唔理聽乜歌都會覺 ...

牛仔褲都勉勉強強可以嘅,但係有少少墜囉,行起上來成舊磚咁擺下擺下,如果比黑警見到一定以為你藏有攻擊性⋯⋯武器囉

星級玩家

123es 發表於 2019-8-3 10:23
加6000買行貨都得~尋日都已經有得買

你係話SP2000 $20000落到樓?

星級玩家

123es 發表於 2019-8-3 10:12
咁就証明AK個消售策略啱左捉到呢個層面心態

百貨應百客,你可以話AK夠佛心照顧班忠實Fans,又可以話佢市場策略做得好。

星爺話事解:如果加上你身輕如燕水上飄坐陣,我們上中二路的攻擊可以說毫無破綻!

星級玩家

123es 發表於 2019-8-3 10:23
加6000買行貨都得~尋日都已經有得買

噢,我估你係話SP1000 AMP $6000 買到行貨?

咁唔奇吖,我朋友七月尾已經買咗,早兩日先返到香港,原來同香港同價我真係開心死了~~話曬早咗兩日買到嘛⋯⋯

自我安慰中~~