設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] 第一次用中階Av amp Yamaha RX-A1080

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

Y 記av amp 都係第一次用,見今代y 記佢有個新野AI模式,價錢睇過都唔算貴,當試下新野,試左ps4 打機,包圍感好強,成個聲場明顯比實際喇叭擺位再闊,
聲音好細緻反應好快,可能先前送走部馬仔係底階機,兩部分別都幾大下,先前有d 聲係明顯聽唔到,但現在聽聲係多左
試完機覺得整體同網上普遍對y 記評價差不多,人聲細都係真,不過好彩有得單獨調較番中置人聲大小
暫時係隻底音無聲出唔知點解, 可能有野set 錯,再研究下先..

評分

參與人數 10威望 +110 金錢 +110 收起 理由
mc27588 + 10 + 10 恭喜Ching!
5張叔 + 10 + 10 俾個Like你啦
diyman + 10 + 10 恭喜Ching!
issachar + 10 + 10 正到爆
多毛肥 + 10 + 10 恭喜Ching!
matt88p + 20 + 20
hei65 + 10 + 10 nice chose
ahlic + 10 + 10 俾個Like你啦
Calebc34 + 10 + 10 恭喜Ching!
Jerrywu + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

個底音都係無聲,有無用開 y 記Ching 知點解?
自動較準係認到底音,但都實際用時個底音唔著無聲,另外先前部馬仔有得Set 分頻點比個底音,但y記唔見有
奇怪....

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

momolee 發表於 2019-7-22 22:59
個底音都係無聲,有無用開 y 記Ching 知點解?
自動較準係認到底音,但都實際用時個底音唔著無聲,另外先前 ...

留意下Cal完係咪前置係large而你又唔改手動crossover,係large既話聽歌佢唔會動用到超底喇叭
另外Y記不設獨立超底音cutoff,只要你set其他聲道cut到邊佢就將餘下交比超底出聲,所以點解如果左右係large,聽兩聲道佢就冇野交比超底,比曬左右喇叭出晒

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
momolee + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

多毛肥 發表於 2019-7-23 01:04
留意下Cal完係咪前置係large而你又唔改手動crossover,係large既話聽歌佢唔會動用到超底喇叭
另外Y記不設 ...

咁如我對係書架kef Ls50 前置點set 好?
底音都仲無聲

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

momolee 發表於 2019-7-23 18:15
咁如我對係書架kef Ls50 前置點set 好?
底音都仲無聲

Speaker>configuration>front>small
書架一般60hz~80hz

評分

momolee + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

多毛肥 發表於 2019-7-23 21:35
Speaker>configuration>front>small
書架一般60hz~80hz

我張底音volume 較大d 就開始有聽到有底頻聲出
其實底音後面volume 一般調較多少?

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

momolee 發表於 2019-7-23 21:42
我張底音volume 較大d 就開始有聽到有底頻聲出
其實底音後面volume 一般調較多少? ...

一般係一半,通常係12點位置

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

多毛肥 發表於 2019-7-23 22:00
一般係一半,通常係12點位置

上面個filter 你地會唔會用?
同埋下面frequency 係咪扭最右邊呢?
正反相我唔清楚有咩用,現在set 做正

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

momolee 發表於 2019-7-23 22:12
上面個filter 你地會唔會用?
同埋下面frequency 係咪扭最右邊呢?
正反相我唔清楚有咩用,現在set  ...

大致都係咁set
仲有,記得關左Y記個YPAO volume,佢次次Cal完會default on
YPAO volume on 會壓低左低音,驚你嘈到鄰居

評分

momolee + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

多毛肥 發表於 2019-7-23 22:24
大致都係咁set
仲有,記得關左Y記個YPAO volume,佢次次Cal完會default on
YPAO volume on 會壓低左低音,驚 ...

睇番舊文,用y 記Ching 多數都手動較番大個超底音db