設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[真無線耳機TWS] 平價退燒新玩具 WF-1000X M3

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

自從第一次試左BOSE QC25 之後就迷上左主動降噪技術的耳機,深感外出聽歌耳機幾好隔聲唔好幾靚聲都冇用!
一路用過QC25,QC35,QC20,第一代WF-1000X到現在還持有WH-1000X, WI-1000X & 今日主角WF-1000X M3
同門三兄弟比一比

本體,可以用到粗管comply綿會頂少少充到電,隔聲有輕微改善。

充電盒、大!十分之大!差不多2個airpod大小
同細包Tempo紙巾一樣大,試過放褲袋好"銀",建議都係放背囊/袋

*降噪能力*
大氣壓力環境聲(自認為係,類似底噪聲音用過ANC耳機會知我講咩)
WH-1000X:10/10
WI-1000X:10/10
WF-1000X M3:8/10
2個大哥係真係全部隔曬,WF仲聽到少少聲

連續機器聲(冷氣、車聲、地鐵行車聲等等)
WH-1000X:8.5/10
WI-1000X:8/10
WF-1000X M3:7.5/10
算係唔錯,唔認真聽唔會太FEEL到

突然聲(人聲、地鐵提示聲等等)
WH-1000X:8/10
WI-1000X:7/10
WF-1000X M3:6/10
真心失望,會清楚聽到但音量減少50%

*連線*
試左2個鐘未斷過線,去過旺角、佐敦、地鐵西鐵。相信穩定度大冇問題
Netflix睇片會有極輕微延遲大約0.1秒
Youtube睇片有延遲大約0.2-0.3秒

*音質*
頭10分鐘比佢煲煲,一開頭把聲真係好唔得!
最高得AAC連接iPhone with Apple Music
消費級耳機大家唔好諗太多,人聲叫還可以動態足夠(SET完EQ)其他平平,出街聽完全夠聽有凸!
推介大家哩個EQ SETING,本身有點平淡SET完EQ聽得幾Q彈

總括嚟講除左降噪有啲失望,其他方面都係水準之作對得起價位

評分

參與人數 3威望 +520 金錢 +520 收起 理由
小瑟 + 500 + 500 用家心得極具參考價值
丹尼爾 + 10 + 10
digiman + 10 + 10

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

好快手呀, 我明天先有機會試呢~~留名睇報告!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

好快手,通話表現點樣?

鉑金玩家

dannymak 發表於 2019-7-10 22:27
好快手,通話表現點樣?

通話唔錯對方聽得到、把聲會有啲"文文地",仲可以扲一隻耳機出黎揸係手當MIC用會清好多

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我昨日都買咗,降噪真係有D失望,聽歌始終細聲

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

今時今日重只係得SBC 同AAC

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

SonSon 發表於 2019-7-12 00:13

我又咁睇,出街earbugs耳聽收貨之餘,連線穩定度先最緊要。

利申:仲未聽過的人說

黃金玩家

SonSon 發表於 2019-7-12 00:13

用aptx要用Qualcomm嘅藍牙晶片,但今次Sony自己同第三廠合作開發咗新嘅藍牙晶片做到好似Apple嘅W2晶片咁左右完全獨立接收,而且唔似Apple同Qualcomm咁要自己耳機/晶片搭自己機而係iPhone同Android系統都同時支援到左右獨立接收,呢點其實非常親民,因爲唔理你用iOS或Android都完全享受到佢個左右獨立接收功能。

其次AAC的壓縮品質本來就比aptx好,所以有AAC冇aptx其實完全冇問題。而aptx HD嘅48kHz取樣支援其實更雞肋,因爲好少音樂係用48kHz推出反而唔係44.1kHz就一上上到96kHz,所以其實最多都係打和。但諗住如果聽44.1kHz AAC會比aptx好嘅話,二選一加上支援Apple iOS, MacOS甚至Windows等電腦只有AAC嘅情況下,呢個大衆向嘅Airpod殺手當然係揀AAC俾揀aptx好. 所以總結咗呢兩點係完全可以接受佢唔用aptx.

相反冇LDAC先係最奇怪嘅地方。

評分

參與人數 2威望 +110 金錢 +110 收起 理由
digiman + 10 + 10 用家心得極具參考價值
小瑟 + 100 + 100 用家心得極具參考價值

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

忍唔住今日入手了。家裡有WH-1000XM3, 出街多用Jabra Elite 65t。
自己一向鍾意Sony d味精聲,舊年正價買WH-1000XM3, 係貴,但佢唔只有神奇的noise cancellation, d聲仲有陣陣hifi味道,一直心思思想平時true wireless 都轉番用Sony。用後感同樓主差不多,平平穩穩,表現唔好期望好似WH-1000XM3咁驚艷,同65t比,可能未開聲我覺得唔係贏好多。不過舒適度就幾好,個人覺得舒服過65t幾多(我用耳綿)。聲量大小我覺得正常,比前一代好多了。

白鑽玩家

Just bought yesterday.  

降噪真係有D失望 x 3, finishing, body built, sound quality and others : very good !!
digiman