設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: komkom

[討論] 調教十仔phase/bass sync

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2019-6-2 20:50
師兄可以試吓隻the greatest showman +14ms
呢隻會比較大差距
尤其是第一cut最明顯

抱歉呢隻冇買 冇得比較

黃金玩家

講左咁耐....睇黎全世界只有先鋒係清醒既.....其他廠商一概係傻既....
Source : OPPO 205
AV AMP: trinnov 32-816
DAC: Holo spring2 X2
SPK: Focal iw1003be X7  Focal ic1002 X6
十仔: DIY 15吋 X4
十仔AMP: NC2K 2500W X4

黃金玩家

不過小弟都係有D 唔明....

點解會對唔準呢???

同埋...而家好多鬼佬機都已經有AUTO CAL....咁係唔係最準既只係先鋒呢????難度真係聚人階醉我獨醍???

咁睇黎我都係時候賣機換先鋒
SPK: Focal iw1003be X7  Focal ic1002 X6

白鑽玩家

傻b仔 發表於 2019-6-3 14:53
講左咁耐....睇黎全世界只有先鋒係清醒既.....其他廠商一概係傻既....

你唔知道你部法國妹都有group delay ?

黃金玩家

MDLP 發表於 2019-6-3 14:58
你唔知道你部法國妹都有group delay ?

我知....但佢唔會因應隻隻碟去做調整

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SamNgan@FB + 10 + 10 其實source signal係唔係疊加才對,邊個知.

查看全部評分

白鑽玩家

傻b仔 發表於 2019-6-3 14:59
我知....但佢唔會因應隻隻碟去做調整

試吓法國妹將個LFE獨立route去一隻SW
其餘SW淨係行bassmgmt
再加減隻LFE個delay用....距離/時間/格數....都得
自己引證吓先
操作同bass sync一樣

黃金玩家

MDLP 發表於 2019-6-3 15:21
試吓法國妹將個LFE獨立route去一隻SW
其餘SW淨係行bassmgmt
再加減隻LFE個delay用....距離/時間/格數.... ...

咁當你有郁左LFE 個DELAY 當然會唔同....但問題係做咩要咁玩??當你咁樣郁佢個DELAY 咁相位咪會錯LOR......

如果你話係制片商出錯...咁又有咩証明呢?

白鑽玩家

傻b仔 發表於 2019-6-3 15:50
咁當你有郁左LFE 個DELAY 當然會唔同....但問題係做咩要咁玩??當你咁樣郁佢個DELAY 咁相位咪會錯LOR..... ...

其實個問題唔應該問我
反而應該去問M/D/O/P呢4個牌子
點解會有呢個功能?
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黃金玩家

MDLP 發表於 2019-6-2 10:57
師兄

見你呢個評語似乎未能釋除你地嘅疑慮

mdlp師兄,你好
可能你誤會我的意思了,因為看到你的測試片段,只是用一隻拾仔經bass mgmt的電子分頻發聲,delay lfe 令到分頻低音的信號疊加,從而大聲左,這個連結https://www.hackaudio.com/digital-signal-processing/combining-signals/adding-signals/
有解釋兩個信號同時處理係sum(疊加),如果測試情況係spk行full range , delay 拾仔的lfe 信號疊加增強,拾仔和spk同時發聲,我會認同係phase問題,但不理解的是,用一下鼓聲為例子,也不知道是否混音師固意錯開信號吧,所以我認為是個人口味玩法,而且用沒有自動對準的前級不可能實現,可能一套電影中的每個場景也不同,小小見解,純討論。

白鑽玩家

SamNgan@FB 發表於 2019-6-3 17:03
mdlp師兄,你好
可能你誤會我的意思了,因為看到你的測試片段,只是用一隻拾仔經bass mgmt的電子分頻發聲 ...

容許我再將你個意思再講得清楚少少

spkr及sw同時發聲
經過空氣聆聽位置
重疊時因應時差
而會加強或減弱
呢個係phase問題
相信大家無異議?

但如果呢兩個訊號
不是去到最後各由spkr及SW出
而係入去一隻喇叭
甚至喺做mixing層面
已經cxl或增強咗
你是否不同意係phase問題?
無論同意與否
我上面個video都已經證實
呢個客觀事實經已存在
同埋唔知你試咗草蜢首so sad未?

至於個鼓聲"是否混音師固意錯開信號"
首先唔"錯開"又點會連埋SW有6隻喇叭出聲呢?
而且"錯開"都不但止
仲加咗好多迴音、殘響、延遲....效果
如果唔係的話單純6隻喇叭播同一個訊號
唔會做到有立體空間感
正如你去間大K房唱K四個角都有喇叭
一支咪唱歌講野
但唔準開echo/reverb/delay
又會係乜野效果?

另外係咪制片商固意喺LFE出錯呢?
當然唔係固意啦....
D&M個說明書就用delay呢個字眼
O&P個說明書就用phase嚟形容
其實喺錄音室嚟講係叫做Latency
講delay/phase都無錯因為容易理解
如果有留意sound card及其後玩CAS
都成日有提 Low Latency
但唔會做到 No  Latency
Audio Latency喺錄音室嘅死症兼殺手
上google打Latency...recording....studio大把文章講解
正上面提到搞咁多echo/reverb/delay/compress/expand/normalize....
就算聲畫做FX剪接位
喺個mon度見到聲畫對齊晒
一按掣做rendering做咁多效果
個Latency最後結果真係未必知
而且喺個個channel都會有兼唔一樣
但LFE越潛得低個wavelength特別長
所以同BassMgmt撞埋會特別明顯

p.s.
上面講latency
我都係請教一個錄音工程經驗嘅朋友
我都係記得番同明白到6~7成左右
而表達到可能得番3成都無