設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 可能係最易推的旗艦 Westone W80 評測

行動組特工

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
「音響唔係睇Spec既!」當各個品牌都在為高階耳機研究混合式單元、多路分音等新方案時,Westone 繼續堅持以全動鐵單元製作其主打W系列耳機, 但W80 這對UIEM 旗艦絕對令人有驚喜!

https://post76.hk/news/2019/05/westone-w80-2019/

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

勿怪本人直言,旗艦耳機加個可換面板,個人覺得是花巧又多餘的(因多了個振動點).
以上純個人意見,不喜勿插!

星級玩家

而家好似興公模好似私模耳機用嘅款式
傳統嘅一種設計係唔係冇咁吸引?

星級玩家

好多旗艦耳機都好似特別易推
好似 SHURE 隻 846 咁 , 阻抗低同靈敏度都幾高
但我諗都係要搭隻 dap 先發揮到佢功力

話說 作為 Westone 用家
有點傷心最近新 Design 都一般般

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我唔太理解呢隻耳機兩點
1. 可換殼
似為時尚而換,但外置殼對聲音的振動會否有影響我比較持負面的看法,尤其鏍絲上的鬆緊度應該都有影響
如果換殼其實可以考慮唔同材質,令佢振動有所不同而出現聲音差異,變成調音的一部分

2.定位
其實呢隻旗艦定位有點奇怪,作為一隻八單元耳機,主打易推,目標似係非發燒友,因為大部分發燒友都會有dap,就算最差的推力都會有一定水平,基本上不需要用手機做對比,平貴最大差異係分析力及控制力上。
如果佢目標係非發燒友,呢部分人唔多會用成萬買一對耳機,但睇完成份文稿,無太多內容係吸引燒友去入手什至試

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

william02 發表於 2019-5-17 22:53
我唔太理解呢隻耳機兩點
1. 可換殼
似為時尚而換,但外置殼對聲音的振動會否有影響我比較持負面的看法,尤 ...

關於第二點完全係錯
首先唔知點解Ching會覺得多動鐵既耳機一定係難推
其實動鐵個發聲原理係好易推,
加多幾粒唔代表個阻抗值呈加數咁加上去
市面上一啲多動鐵難推既原因係因為落左filter去較聲

另外DAP推力大同推好一隻耳機從來都無直接關係
推得到唔代表推得好

不過如果DAP太大力,控制力又差的話
咁樣去推一條高敏低阻既耳機的確會有好大低噪
呢樣就係"唔夾機"
earphone: Empire Ear Zeus R/ Fitear EST/ T8ie Mk2/ Major
headphone: Ath-A2000z
cable: Han Sound Venom / PW audio 1960s / No.10

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

wkk0504 發表於 2019-5-18 02:14
關於第二點完全係錯
首先唔知點解Ching會覺得多動鐵既耳機一定係難推
其實動鐵個發聲原理係好易推,

我先強調,我無話易推定難推,我隻pp8係手機一樣推得好

我的問題係一隻旗艦耳機的賣點係易推。。。我理解唔到

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
audia + 10 + 10 廣告時間

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

william02 發表於 2019-5-18 04:24
我先強調,我無話易推定難推,我隻pp8係手機一樣推得好

我的問題係一隻旗艦耳機的賣點係易推。。。我理 ...

得罪都要講句,個人覺得這品牌和美國某老舊品牌都是食老本(當年不像現時那麼多的選擇),現時無甚創新和突破去吸引客人.
純個人意見,如有得罪,請多多包容.

鉑金玩家

ip_csl 發表於 2019-5-18 09:14
得罪都要講句,個人覺得這品牌和美國某老舊品牌都是食老本(當年不像現時那麼多的選擇),現時無甚創新和突破 ...

師兄講得好啱 就算佢新出既B系列 就算叫新出但都係冇乜突破

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ip_csl 發表於 2019-5-18 09:14
得罪都要講句,個人覺得這品牌和美國某老舊品牌都是食老本(當年不像現時那麼多的選擇),現時無甚創新和突破 ...

當年得westone同shure仲有ue係比較一般用家向的head-fi耳機,其他都係私模或業內用

後來牌子泛濫,耳機線都由最初只係替換品變成調音用,呢幾間的轉變係相對少