設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 【會後討論】Sony HT-ST5000 Soundbar 無痛影院 7.1.2 Dolby Atmos 打...

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
一個紅雨飄搖嘅活動時刻,相信大家都一定體驗到 Sony HT-ST5000 Soundbar 超像真嘅鴨毛雷雨威力 ... 咁 Dolby Atmos 條試片係咁震撼!! 有到場嘅會員一定感受到,黎唔到嘅都同樣體會係屋企領略過!! 不過點都好,一大班人試都總唔夠自己係屋企慢慢試真啲咁好玩!! 機會嚟喇飛雲,Sony 最有睇頭嘅 7.1.2 Dolby Atmos Soundbar HT-ST5000 現在可以免費借比大家返歸玩!!

返歸玩報名 ...https://post76.hk/thread-290156-1-1.html

當日活動分左三區,大廳齊齊試,了解一下條 Soundbar 的內涵及功能;之後再於一個較細的空間睇驗於家居大小的 Atmos 感覺;最後還可以打打機輕鬆下!! 咁大家嚟玩完嘅朋友可以嚟分享下喎~有機會成條 Sony HT-ST5000 Soundbar 攞埋返屋企玩咖!!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Post76 玩樂網 爆發影音新體

評分

參與人數 3威望 +120 金錢 +120 熱話 +100 收起 理由
shstang + 10 + 10 報告非常詳盡
小瑟 + 100 + 100 + 100
philippe + 10 + 10 超正, 一定要加分!可惜今天未能參!.

查看全部評分

專業玩家

今日分享的資訊性十分高,測試的影片也十分全面。很慶幸能參加這次活動。這次活動令我能更進一步了解產品,令我想為即將裝修的新居而添置的影音系統增加了不少的了解。如果能把soundbar 帶回家再測試清楚會更好,希望我會幸運地被選中。多謝主辦單位的悉心安排。

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SONY HT ST-5000 的優點在於裝設簡單、只要一組 Soundbar,就能帶來7.1.2的效果。 多謝大會舉辦此試聽會展示此soundbar,當中家庭影院音效澎湃,有戲院感覺。另外我最欣賞的是支援eARC, 4k pass through 及Dolby vision, 可配合電視提供現時4k最高畫質。
但買喇叭或soundbar最大問題都是家中客廳環境能否配合這一體式音響造出環迥效果,還是需要配備後置喇叭,希望樓主能提供一下意見。

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

SONY這支SB試過最有感覺是他的拾仔,足夠量感之餘又帶出氣氛!!不過Atmos才是主角,當天試過大廳及房間,於大廳時我座得後一點,感覺不太明顯,之後於房內好彩座到調聲的王帝位,即時感覺得好一點,不過可能仍是位置問題,頭頂是冷氣機,心理或現實情況都有點影響,所以始終不太滿意。期待有幸抽中返歸試得清楚點。另外一讚是,看得出大會盡量安排一支SB會用到的狀況給我們試,講解亦清楚,一個非常認真有誠意的活動,只係所見安排人數太多,對一支SB來說實在有點吃力,但隻拾仔就沒有投訴。

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

現場試用尼支soundbar打機唔錯喎,尤其係試call of duty效果好出,低音夠之餘槍林彈雨臨場感都好夠??

星級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

其實一向想整支soundbar比老家,貪佢快靚正又唔使set嘢。出邊比較少可以咁深入試到Soundbar嘅地方,今次活動由模擬打機環境以至大空間及細空間嘅實地示範都有,唔錯唔錯。

講番支soundbar,之前其實無乜期望,老實講真係好難想像點可以賣成萬蚊一支。但試完後覺得佢嘅整合做得唔錯,除咗個低音喇叭有驚喜之外,佢嘅Atmos效果都算交到功課,尤其是響細房試嘅時候都收到啲天花聲,如果想搵一件簡單setup嘅產品比屋企人我覺得唔錯,最少唔驚佢地成日煩我
一份糧,一半係出俾老婆,另一半出左俾個家…庭影院
所以話,男人鍾意AV,一定顧家

銀級玩家

成套 Soundbar 系統最正係個低音喇叭夠曬力水,應付起《水行俠》海怪個段都幾埋身... 至於天空聲道就好似兩間細房效果比較好...  

銀級玩家

原來後會帖在些, 首先謝謝大會安排了這次的試玩會, 今次可以一試 SONY 這條ATMOS SOUNDBAR真的非常不錯 , 雖然會場地方都好大, 但以一條BAR就可以出到這個音亮, 已經非常不錯, 唯獨後置跟天花的聲音比較淺, 不夠貼身 . 好彩大會安排多兩個位置讓大家可以一試打機及睇戲, 細房睇戲天花聲明顯比大房好呀 , 但因坐得太前, 未有機會感受到後置的效果.

之前聽大王講, 好似可以回家試玩, 請問幾時可以開始報名呢 ??? 我是否需要影家中照片出來申請?? 請告之試玩方法, 我好想回家一試整體效果呢. 始終在會場地方同家中分別都好大, 如果回家一試就可解心中疑慮呢, 說不定 4折可以入手ST5000的人是我呢.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我又來分享一下, 雖然已經差唔多二個星期, 不過其實對於小瑟來講, 好似過左幾日咁. (因為真係太多野做呢, 時間過得超快!!)

ST5000雖然已經出左一段時間, 不過講真, 係依家個市場如果真係冇可能玩到實體喇叭, 唔通真係唔玩咩??? 小瑟就覺得咩都好, 有得玩先係老闆, 所以如果可以一枝過去解決到掛唔到喇叭既問題, 又可以有D效果, 的確係值得投資的. 而今次既ST5000就一枝已經可以玩哂 7.1.2既效果, 心理上都先勝一杖啦, 係咪先~

今次活動我地用左三個區, 主要都係希望大家可以有個似小小屋企既空間位置, 比大家試真一點, 大廳講真, 正常又點會係比ST5000去應付的呢??? 不過我地都想挑戰一下佢既體能, 係大廳都比大家聽下, 而佢既SUB仔因為係無線, 我地仲放左係坐位既中間位, 大家可以一嘗佢既包圍感. 大家都覺得OK架~~~

當場效果來講, 後置喇叭係冇可能會做得好包圍感既效果, 呢點我地都知道的, 所以我地就再用埋中間房間, 做一個大既 20 X 10尺的空間, 因為場地其實都唔係正式的試音房, 天花, 牆身都好難做得完美的反射, 所以大家係現場都只係可以FEEL到一陣陣的效果, 雖然我地都知道效果係難做到, 但我地其實係玩場係想比大家先試下效果, , 會後的活動先係今次既重點呢!!!

其實玩SOUNDBAR, 係街試點都唔可以試到屋企效果, 所以我地特別同SONY申請返一定既數量SOUNDBAR, 比大家可以申請囉返屋企輪流試, 而且試完仲有機會可以用最抵玩既價錢可以入手, 呢個先係今次活動的重頭戲呀, 黎緊過埋個假期, 我地就會正式開始招募活動, 到時如果當日有份出席既版友, 可以優先試玩架, 而頭三位版友我地仲會拉隊上來同大家SET埋機試玩一下, 大家記得多多支持呀~

最後再三多謝當日有到來的版友, 有你地既支持, 我地先有動力去做得更好呀!!!

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

【試玩會實況】Sony HT-ST5000 Soundbar 無痛影院 7.1.2 Dolby Atmos 打機睇戲新體驗會

小瑟之前都同大家評測過 Sony HT-ST5000 Atmos Soundbar 的實際表現。聽人講不如自己試, 我地就為大家舉辦了一連兩場的體驗活動,等大家都可親身感受到 HT-ST5000 在睇戲、打機、 Hi-Res 甚至跨房間播放等方面的真實效果。為還原出大家在家中使用 HT-ST5000 的真實情況,我地特意將活動場地分割為三大區域,以還原出 Soundbar 在不同空間所展現出的 7.1.2 聲道效果。

PS: 另外,今日 Wil 總已開帖同大家分享如何返歸試玩: 無痛影院 7.1.2 Dolby Atmos Sony HT-ST500 Soundbar詳情!! 如果有興趣返屋企慢慢試的, 就記得去會後討論帖申請試玩啦!

圖文報導 : https://post76.hk/news/2019/05/sony-soundbar-st5000/

sony soundbar ht-st50000263.JPG

sony soundbar ht-st50000189.JPG

sony soundbar ht-st50000144.JPG

sony soundbar ht-st50000140.JPG

sony soundbar ht-st50000127.JPG

sony soundbar ht-st50000090.JPG

sony soundbar ht-st50000117.JPG

sony soundbar ht-st50000107.JPG

sony soundbar ht-st50000003.JPG

sony soundbar ht-st50000005.JPG

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.