設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] Post76 係咪有毒呀?為了喜歡的歌手~你可以儲到幾盡???

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

哈哈哈,投訴呢個網站好很毒,無論係76/67/普通人/小學雞,全部都會被茶毒,當然毒癮深淺因人而異。壇主恭喜晒你,你完全做到開壇宗旨_毒人唔使本,你毒人人,人人毒我!
嗱,我真係無離題架,呢個網真係毒死人架!否則,我呢只小學雞點會儲完CD又去儲膠膠跟住又去儲卡式帶喎!
小學雞終於等到今天有功課交勒,小學畢業啦,Yeah !

入正題~夢想與實現,你會點樣揀?
自己用了3年多時間去將夢想實現,幸好未到三年零八個月,當中梗係經歷晒甜酸苦辣,可能我硬頸,罕有難搵的碟我編要搵到你地,一定要做好呢份功課,從未偷懶過,包括日日上好多個網剿碟,基本上香港、台灣、內地、澳門、美國、馬來西亞、星加坡、日本、 汶萊及泰國都有踏足過,不過泰國的泰文真係唔懂放棄了!返工有假期剿碟日日搵連新年初一至初三都要開工無停手,真係忙碌過返工呀!
間中都聽到有 d 師兄/賣家話儲碟講緣份/運氣,其實我絕對唔認同,賣家有只你想要的罕有碟放上網/鋪頭擺賣一年,但你從來都無瀏覽過呢個網站/無巡視過呢間鋪頭,禁叫有緣無份定叫有緣齋諗過份先?我係實際型,緣份係可以自己制造既,我寧願不斷去嘗試唔放棄都唔會齋坐齋噏,我會用盡所有方法去完成呢個功課,例如唱片鋪頭無晒碟唔入貨禁唱片公司會否有倉底貨可賣比街客呢?呢個世界0付出無可能有收獲,真的~你付出幾多就收成幾多。

一鳴驚人組   太極
二度全城關注   迷
三番四次闖   禁區
四級歌詞充暇   想
五級勁   沉默風暴
六無窮發行 Seven
七控訴   一切為何
八月要去搶 Crystal
九三轉星光  4U
十分型格   Utopia
Rock   the  Ballad
無盡風沙   五年情
正義勇士   誓堅持
一伍壹拾   再重聚

你呢,有無夢想/實現_儲碟之路可以分享呢?
過去式/現在進行式/齋諗式/完成式/放棄式,都歡迎一一分享+討論!例如儲梗邊個歌手、儲梗邊類碟、難度有幾高、儲了幾耐時間、完成未、定已經半途放棄了等等 ?

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 12威望 +900 金錢 +900 收起 理由
小瑟 + 500 + 500
窮小子 + 80 + 80 咁耐5上水~掛死小子哇!
dc903 + 50 + 50 正到要向你學習致敬
ericeric + 10 + 10 正到爆
CDROMRW + 50 + 50 有恆心,有毅力,必成功!
Aeonflux + 10 + 10 超正, 一定要加分!
Johnnymak1967 + 20 + 20 正到爆
shstang + 10 + 10 超正, 一定要加分!
takeishi + 20 + 20 超正, 一定要加分!
psb + 50 + 50 超正, 一定要加分!
kl122002 + 50 + 50 絕對認同
tlsk + 50 + 50 M兄絕對認同呀,我要蔥心向你致敬!salute。.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

呢個帖應該係 '為了一張心儀二手 CD, 你可以去得幾盡" 的下集。
我人生第一次既儲碟經歷亦應該係最後一次了;因為真係好大工程、用好多時間及精神 (金錢已經唔係我要討論的重點,每個人對喜好總有一套價值觀,同一件物件,你鍾意它就值幾百萬(如跑車)唔鍾意就十蚊都唔值(如舊報紙舊唱片)送比你都嫌阻掟。所以不同人不同理念可以有極大反差!結論係儲碟的人不一定是富貴人但一定是有心有堅持的人;我就正正是後者!

自己認為儲碟真係同打機幾似,有好多層 Level 你今日過了第一關,會繼續不斷去闖第二關/第三關/第四關………,至於有無打爆機呢?本人認為無,因為世界之大,你今日儲完香港版,你肯定無出過_鳳梨版/馬拉版/星加坡版/冬蔭功版/泡菜版/蘿蔔版/花旗版/歐洲版……等等,還有之後/將來各地方出的復黑再版,真的是沒完沒了呀!還有電台版(白版碟) 呢,你如何得知你儲齊了所有電台版呢?(除非你識晒該歌手所屬的所有唱片公司職員,其實呢 d 當年職員大部份現在都離職了,有些唱片公司還已經不存在,我懷疑連歌手自己也不能講出當年出了幾多只白版碟),因此我好肯定話無可能打爆機的,只能盡能力去儲到某一個層次就叫完結了。我自己的定義是儲齊太極樂隊每一張專輯(香港舊版)包括 LP+CD+Cassette,另外會儲某些歌曲~就是太極樂隊自己專輯無收錄的歌曲(舊版)。至於太極樂隊係別人演唱會做嘉賓的碟我就唔會重點去儲;再版/復黑的專輯/精選碟,要視乎封面/美術是否美觀及格式是否值得擁有了。

你地對 "儲碟" "儲齊" 有乜見解呀?

x

評分

參與人數 6威望 +260 金錢 +260 收起 理由
窮小子 + 80 + 80 先比分~後睇睇
dc903 + 50 + 50 超正, 一定要加分!
ericeric + 10 + 10
Johnnymak1967 + 20 + 20 正到爆
psb + 50 + 50 絕對認同
tlsk + 50 + 50 嘆為觀止!!

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

紅色跑車 ~ T113-02 及 T113-04,紅色跑車就梗係襯紅色CD膠托啦!

禁區 ~ 首版 有 CSR 及第二版 沒有 CSR  

記得呢個網有師兄話 "太極樂隊" 呢只碟好罕有搵了十年都無蹤影,係咩禁我2年半搵到三只咪好勁,當然唔係我勁;睇你用了幾多力量及時間啦!
二手佬講既野你唔好信足呀,他們唔吹到禁罕有點炒高個價呀?我儲碟呢2年半,總共見過12只"禁區"了,你地知否呢只碟出過兩個版?有 CSR 印字幼身,無 CSR 印字粗身,當年壓CD~MOQ應該1k起吧,禁呢只碟2個版計最少產量都有2k啦!

迷 ~ T113 透明圈 及 T113 磨砂圈,磨砂圈CD就梗係襯磨砂CD膠托啦!

創作新曲+精選  T113-透明圈 及 T113-銀圈

4U~金屬盒特別首版 及 膠盒第二版

馬拉版

馬拉版 及 香港版_卡式帶

如果問邊只CD最罕有同難儲,我揀下面呢只 "4U" 特別版金屬盒,基本上你都幾難係二手市場搵到只金屬盒無發黑無氧化變黑色,加埋原包裝呢塊靚仔麻布真係絕對罕有架!哈哈,我都話我好勤力用功做好呢份功課架啦,我儲到又得左啦!

太極樂隊自己專輯無收錄的歌(不包括個人單飛/合唱):
勁Band Super Jam~七個樂隊組合單位合唱 (香港電台六十週年)
清風指引 (綠色自由新一代)
我的愛人 (華納白金經典13首)
恭喜你 (華納群星賀歲_喜上加喜)
Crystal 特別短版 4:00 (華納天碟1)
愛上你是我一生的錯 (華納天碟4)
沉默是金 (華納群星難忘您~許冠傑)
愛的替身 (誰可改變) <儲呢只因為呢只碟出先>
誰能明白我  (林子祥 until we meet again)
只談風月~雷有輝+鄧建明+黃貫中 (Perfect Match)
今朝有酒 (Love TV 情歌精選2)
For You And I <Unplugged Version> (星光爍爛 Vol.1)
獻给Pauline <Scissors Mix> (星光爍爛 Vol.1)
樂與悲 <頂天立地~曲,配上新詞,並非 Seven~的~樂與悲> (第一屆香港高級音響展)

x

評分

參與人數 8威望 +320 金錢 +320 收起 理由
窮小子 + 80 + 80 哇哇哇~今次真真大鎮象哇…
dc903 + 50 + 50 嘩......
Johnnymak1967 + 20 + 20 報告非常詳盡
piazzaman + 10 + 10 超正, 一定要加分!
old8woman + 50 + 50 正到爆
psb + 50 + 50 報告非常詳盡
tlsk + 50 + 50 正到爆!!少D金錢同時間都缺1不可!!.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

最後,我給 "太極樂隊" 的說話,你們由初出道七人至今六人的樂隊,除了擁有高低音結他手、鼓手還有一般陀地樂隊少有的鍵琴手,真正一隊不求外援的 full band !第一隊陀地樂隊我喜歡的亦係至今我最欣賞的一隊,經歷超過33個年頭,呢份友情邊度搵呢!你們的歌曲到現在,我亦經常聽~覺得好有味道及非常鍾意,希望你們 "一生不再說別離"!
夾 Band 先要夾人一d 都無講錯;組隊 33個年頭,一直間中有創作新曲及出新歌(但未必首首新歌有出唱片);團結合作精神已經贏晒!80年代陀地樂隊潮中,仲有邊隊至今未真正解散呢?

不死鳥繼續衝衝衝
左睇右睇千揀萬揀
唔做老闆唔好死版
唔買凹版唔要凸版
揀啱絕版誓要白版

[youtube]XWsTz0lTZYw[/youtube]

[youtube]z8xRrfFO6UU[/youtube]

總結,希望呢個帖能刺激還在儲碟邊緣的各位兄弟姊妹及你,正所謂 76毒我,我毒人人,應該互毒既!做人如果零夢想/零理想,跟條咸魚可能無分別架!趁你仲有能力、時間及精力,不妨去放縱下啦!入左局先唔使死架,至多係敗家炸!
亦可以測試下:
你有幾緊持~同二手賣家博鬥價錢,同買家爭搶二手碟?
你幾有定力~中毒幾深?跳了幾多層 Level 的毒海?
希望不久將來睇到你地晒碟全家幅的帖啦,禁我就功得無量了;暫時寫到呢到啦!

x

評分

參與人數 10威望 +1190 金錢 +1190 熱話 +100 收起 理由
窮小子 + 80 + 80 絕對認真~絕對劇毒。。。
dc903 + 50 + 50 中毒心得,極具解毒價值,
oops + 10 + 10 超正, 一定要加分!
joeny + 10 + 10 俾個Like你啦
Johnnymak1967 + 20 + 20 超正, 一定要加分!
psb + 50 + 50 俾個Like你啦
twinggy + 10 + 10 報告非常詳盡
tlsk + 50 + 50 毒物害人,精彩辛酸史!
小瑟 + 900 + 900 + 100

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

嘩……嚇得我,就係多得好似你毒性咁强的Virus係度Share 毒先今日,你呢個po我一定上硬news同fb呢…

評分

參與人數 5威望 +280 金錢 +280 收起 理由
窮小子 + 80 + 80 絕對認同
dc903 + 50 + 50 絕對認同and太極認同
psb + 50 + 50 絕對認同
tlsk + 50 + 50 正到爆!!
Msuper + 50 + 50 壇主你都有份放毒架 記得通知HiFi德哥看帖.

查看全部評分

鑽石玩家

中毒?如果真係有都係以前嚕,而家通常 login 唔夠五分鐘就 logout,聽某幾位師兄講過呢度已經唔同以前,唔係個個 post 都睇,除非有嘢 share 或有師兄出新 post,因為網上有太多其它音樂網站,電台網站,串流,  Facebook 同 其它 social media,更多新資訊 updates 。M 兄得閒share 多啲

評分

參與人數 6威望 +250 金錢 +250 收起 理由
窮小子 + 80 + 80 絕對認同 X 10000000000
dc903 + 50 + 50 用家心得極具參考價值
Msuper + 50 + 50 你八足禁多爪四圍交流聽歌,無地方留得住你.
Aeonflux + 10 + 10 絕對認同
oops + 10 + 10 絕對認同
tlsk + 50 + 50 精彩報告

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

呢個就係我早前話剿舊碟除了在一般 CD 鋪,仲可以進階版~去唱片公司掃倉底碟!

##全新未拆骨篇##
小學雞好勤力架,所以儲到下面全新未拆的東東!
只要肯用功
無懼冬蔭功
一定好武功

手上最早期全新未拆的屍 dee~1989年,已經30年前了!近10年的全新品自己就無計算在內了!
你地唔巧歧視全新未拆的 CD,既然限量版郵票、特別版/特別編號的全新鈔票、古董~都可以唔用只收藏,點解全新未拆 CD 唔可以劑儲唔播呢?

你地呢,有無收埋 d 超過12年以上的全新未拆碟同膠呀?獨賞不如分享啦!

全新未拆卡式帶

[youtube]IalmwpozQks[/youtube]

[youtube]RF0bZU6tNCo[/youtube]

x

評分

參與人數 6威望 +260 金錢 +260 收起 理由
窮小子 + 80 + 80 G o o d J o b
psb + 50 + 50 用家心得極具參考價值
Johnnymak1967 + 20 + 20 有單有據!
dc903 + 50 + 50 prepay先 攞定櫈仔
tlsk + 50 + 50 一定有正嘢,加定分先!

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

貼開80年代陀地樂隊,貼埋呢隊好野先!

[youtube]0xCj9MCW86M[/youtube]

[youtube]4cGm7SaRehc[/youtube]

[youtube]C9I5ZuUnWFQ[/youtube]

[youtube]PtJ5zwCjxg0[/youtube]

x

評分

參與人數 5威望 +250 金錢 +250 收起 理由
dc903 + 50 + 50 (太)令人感動,(極)速去儲齊。 bravo。.
窮小子 + 80 + 80 M仔真係儲得好專~極有要求及認真.....
tlsk + 50 + 50 我真係唔抵得你收埋咁多好嘢!
Johnnymak1967 + 20 + 20 超正, 一定要加分!

查看全部評分

鑽石玩家

哈!M兄摷到張有7子嘜頭封面雜錦cd....

x

評分

dc903 + 50 + 50 下次等老羊都留意下
窮小子 + 80 + 80 tlsk ching 晚上好
ernietse + 50 + 50 very helpful guy
Msuper + 50 + 50 禾反而想睇你翻箱倒籠~ 至愛君君既全家福喎.

查看全部評分

鑽石玩家

tlsk 發表於 2019-5-17 17:32
哈!M兄摷到張有7子嘜頭封面雜錦cd....

哈!哈!M兄又摷到1張孖碟..... 至於君君全家福真係要等....寂寞到夜深,週圍放,好難全部摷番晒出泥 .

x

評分

dc903 + 50 + 50 急,好急急,急到M兄呀.....
Msuper + 50 + 50 T兄唔止聽太極仲識耍太極,快去影全家君幅.
ernietse + 50 + 50 好嘢! 你又吸引到啲茂利去追星啦.
窮小子 + 80 + 80 5駛急~最緊要快哇…hehe

查看全部評分