設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] 一步攻頂之選擇

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

QQ

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

試左好耐都心大心細…
Sony wm1z金磚既動態…
AK  SP1000M ROYAL GOLD既細膩…
甘多位師兄…幫幫忙
小弟用緊:SE846

黑鑽玩家

當年買金磚係因為當時用緊SONY D100加MASS KOBO 395成日插到D頭鬆,當初係諗住換做一部機算,原本係諗住AK,但係突然SONY出部金/黑磚,見到佢4.4好似幾硬淨,就連AK都唔試就只係試SONY果2部機,最後買左金磚..而家睇返我O既決定係冇錯,4.4MM遠比3.5MM要穩固,金磚係我開始高燒不退之後用得最耐O既機,1部機仲耐過我當年兩部HIFIMAN 603

黃金玩家

自定義頭銜

其實各花入各眼啦, 對我來說就算係SPK 都偏電子聲好清,所謂的空間感只係由超級分離定位的聲音所造成但連貫度一般,而尾音偏硬也稍欠肉地,以我聽慣 hifi 同 studio 聲來說,兩者都有缺點但金磚比較岩我 (黑磚就真係唔多岩聽)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

sony係好平面好實@DISCMAN年代SONY的聲都已經係甘

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

個人覺得AK有一弱點,就是推力!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

FaiWong@FB 發表於 2019-3-28 18:12
補充一下 聽感真係好過人取向 如果唔係都唔會有咁多品牌器材可以選擇啦 。因為我始終覺得sony係好平面好 ...

ak好有一種立體感同空間感sony係冇嘅@同意師兄, 尤其是sp1000

黃金玩家

kmr 發表於 2019-3-14 17:55
其實 AK 既聲真係好搶耳,SPK 同 SE100 都有特色,尤其部SPK 分析力高而樂器又分得開,反而 SPKM 就好似到 ...

補充一下 聽感真係好過人取向 如果唔係都唔會有咁多品牌器材可以選擇啦 。因為我始終覺得sony係好平面好實 有啲人用負面形容為死聲。 ak好有一種立體感同空間感sony係冇嘅 。有啲人形容為太鬆散了. 始終ak最貴嗰部同sony金磚 係高階機最高嗰兩部 有一種膽機嘅感覺 聲音變得高級咗同令咗 係令咗 所以有啲人會覺得係音染。有人覺得正。 sony金磚係好滑好高級嘅聲但係冇一種空間感ak ss1000 有一種好靚得嚟又有空間感 但當然都要你睇下搭咩耳機喇叭線材

黃金玩家

自定義頭銜

其實 AK 既聲真係好搶耳,SPK 同 SE100 都有特色,尤其部SPK 分析力高而樂器又分得開,反而 SPKM 就好似到喉唔到肺。

SONY 金磚賣既唔係動態,講動態一定係SPK 強,而黑菊就更強。金磚賣點係音樂既細緻度,聲音染上一層食完又會想食既味道,鐘意與否其實都幾兩極化。

參巧下:
https://medium.com/mad4u/%E6%83% ... %A3%9A-3b17d188e7d7[/url]

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
FaiWong@FB + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

無錯聽歌係自己聽又唔係同人share
我都試左好多部機ak 同sony
不過ak真係出得太多ver. 而入得到耳的得sp1000ss 同sp1000mrg 同發現ak出的機都係愈來愈digital 無左果種 analog的動態
所以最後都係入左部金磚……慢慢煲緊

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

jaffeinism 發表於 2019-3-8 10:49
甘其實綠機同金機都係以SS同CU做藍本, 不過又有一個說法說SP1000M高音係靚過SP1000 ... 我部SP1000M仲未 ...

老生常談,聽感好個人~
而且大家用嘅耳機&線都唔同,感覺又會有唔同~
總之試過啱自己聽&啱價就ok~