設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 傻仔搵黎搞豆腐潤7.2.4影音房

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

好耐冇開個POST 啦……由好多年前開始發燒….玩svs 加MK…..到因為有左小朋友退燒…….但機就賣晒…個心就點到仲係度……..所以係新屋裝修期間……都係決定黎個終極一搞…….

間房得2.4M X 4M X2.2M高真係好細...仲要做埋隔音.....如果唔係夜晚冇可能爆到1點......
但整體效果自我感覺非常良好.......

講下器材啦……

前級altitude 16
後級 master power2+ ,5400A , 7250
喇叭 S3900 , Scl4 , s4ai
低音 9118 , 3115D
播放器 BDP-203
電處 P12
投影機 7500
幕 Enlightor Neo 92” 透聲幕

整體曲線對於我以前既地方黎講已經唔算差.....唯一就係低音擺位......擺前面就得潛....擺後面就打心口......咁唯有擺兩隻等佢互補一下....

評分

參與人數 17威望 +280 金錢 +270 收起 理由
DickLai@G + 10 + 10 正到爆
臭鼬鼠 + 10 + 10 正到爆
hmsam + 10 + 10 正到爆
naviwow + 10 + 10
ykluk + 80 + 80 正到爆
leekoonhung + 10 + 10 "神"級
Jesus + 10 + 10
jj3380 + 10 + 10 俾個Like你啦
jackt + 10 + 10
sonic76 + 10 + 10 正到爆
philippe + 10 正到爆仲做埋隔音!
chhanthony + 50 + 50
fishbone8822 + 10 + 10
Harry波凸 + 10 + 10 俾個Like你啦
matt88p + 10 + 10 正到爆
alexwong1062 + 10 + 10 正到爆
komkom + 10 + 10 超级正

查看全部評分

Source : OPPO 205
AV AMP: trinnov 32-816
DAC: Holo spring2 X2
SPK: Focal iw1003be X7  Focal ic1002 X6
十仔: DIY 15吋 X4
十仔AMP: NC2K 2500W X4

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Ching两隻十仔 我都係用9118+3115想請教怎樣互補心德 請多多指教 謝

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

睇你今次又玩幾耐,不過法國妹就選擇正確,我都十分滿意!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

噫波凸師兄出手 夠曬份量

黃金玩家

komkom 發表於 2019-1-16 23:38
Ching两隻十仔 我都係用9118+3115想請教怎樣互補心德 請多多指教 謝

互補呢個問題........其實係因為一個空間.....可以話冇咩可能會有一個位置就會有非常平直低頻曲線.....所以就要玩兩隻.....去補番另一個位置既不足...

好似我度咁.......十仔放係前面20hz ~50hz 係冇問題.....但50hz 以上就會開始deep.....咁就會打心口哥d 頻段會唔見左.......好彩地我後面剛好可以放一隻十仔....度過頻響後可以補返50hz 以上既頻段...所以而家出黎既效果比一隻十仔會好好多......呢d 係要睇返你既空間......冇得一概而論....
SPK: Focal iw1003be X7  Focal ic1002 X6

黃金玩家

唉...D 相亂晒....又DEL 唔到....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

傻b仔 發表於 2019-1-17 10:50
互補呢個問題........其實係因為一個空間.....可以話冇咩可能會有一個位置就會有非常平直低頻曲線.....所 ...

請教ching两隻十仔放前面靠近中央 phase 設定是否两隻set 正相 或ㄧ隻set正相 叧外ㄧ隻set反相 然後再 逐漸微調 如两隻都set正相或反相 可能會有 互相抵消作用 請多多指教

鉑金玩家

你都玩埋法國妹咁為有我轉會啦

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kid + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分

鉑金玩家

komkom 發表於 2019-1-17 11:55
請教ching两隻十仔放前面靠近中央 phase 設定是否两隻set 正相 或ㄧ隻set正相 叧外ㄧ隻set反相 然後再 逐 ...

法國妹自己搞掂已經不需要自己人手搞到一頭煙

黃金玩家

komkom 發表於 2019-1-17 11:55
請教ching两隻十仔放前面靠近中央 phase 設定是否两隻set 正相 或ㄧ隻set正相 叧外ㄧ隻set反相 然後再 逐 ...

你講呢個問題......玩兩隻十仔...除非係好似TRINNOV 呢D 可以全頻電子幫你調相位.........如果唔係相位只能係妥協咁調校.......因為兩隻喇叭既發聲點唔同.......係冇可能做到全頻同相......只能偏重某一點......