設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CD機] 年尾試組入門兩聲道-第二擊:Perfectwave Transport(多圖多字)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

湊雙11, Blackfriday, Cybermonday, 各影音展及代理清貨既熱鬧, 嘗試重組(嚴格來說可以話新組)入門兩聲道, 第二擊就响代理清貨入手PS Audio Perfectwave transport

一直都想揾部正正式式既CD機嚟聽返CD,本身有部UD-501 DAC,猶豫咗好耐買cd機好定cd transport好,試聽過marantz cd6006、CA CXC、cyrus cdt以及我好喜歡的yamaha cds2100,呢幾部機其實試既時候都收貨架啦,但就俾唔到一個衝動我即刻去俾錢,有日經過銅鑼灣,見有清貨,第一次走上去威達showroom,剛巧有位師兄開箱check機及試機,我就企定定睇下聽下。

開箱出嚟都部機好靚仔及重手,八卦左望右望睇下店員set機,我有好多疑問,不過旁觀者唔敢出聲住,跟住佢一按Play,我就醒一醒,聽完一首歌後......

捉住現場位師兄及店員係咁問,當然問埋佢仲有冇新貨,之後就......略刪數字.........直接開箱

其實當時第一個疑問係點解會有張SD Card,我問係咪要嚟更新firmware,店員話唔係,原來係用嚟save cd album cover,一部cd transport有咁既功能,真係估佢唔到

當時另一個疑問就係點解一部cd transport有個咁大既display,又有SD card,又有USB*2,又有LAN,又有HDMI(I2S),呢幾樣嘢加埋就令我聯想到佢其實係咪network streamer。

同店員及在場果位師兄請教完,確認佢只係一部CD Transport,咁我就覺得仲好仲簡單,因為CD機都係做返佢唯一既拾訊工作會比較好,況且我都入手了soundgenic,詳見(年尾試組入門兩聲道-第一擊:Soundgenic
https://post76.hk/forum.php?mod= ... 9&fromuid=38744
(出處: Post76影音玩樂)
),要方便聽file就用soundgenic,想細聽CD就用呢部transport。

其實入手呢部機前,仲未有留意PS Audio的兩聲道系統,只知他們做電源處理很出色,响未有做資料搜集及了解好壞後,直接碌卡訂貨,原因就係佢出嚟既聲俾到我有衝動去買。

湊夜晚屋企啲小朋友訓咗,慢慢開箱研究,部機都好重手下,機頂係鋼琴焗漆中纖板,前面的顯示屏係可touchscreen,操作部機可以用搖控器或touchscreen,個CD托盤出入都比較大聲,睇落就好似DVD rom,隨即上網爬下文,原來佢真係用DVD rom,再揾多少少資料,原來佢唔係一般的CD Transport,PS Audio定義佢係transport,係memory player,機內好似有個SSD,讀完碟就會就寫落去SSD度,由呢個緩存memory再輸出俾外置DAC,正因為咁,播緊歌時,其實係可以攞返隻CD出嚟,唔會影響部機運作。

呢個memory player功能是好是壞我就唔係好識分,我只知道聽歌時唔會有讀碟聲或跳線,而且聲音對我嚟講絶對收貨,今次impulse buying暫時嚟講係無後悔既!

後記:因為呢部機有I2S,好大機會成為日後升級DAC的其中一個考慮條件,showroom內見到接駁及試聽的就是用同廠的nuwave DSD DAC(好似是PS Audio入門機),以HDMI(I2S)來接駁,出嚟既空間感及延伸都係我未感受過既!

評分

參與人數 10威望 +230 金錢 +230 收起 理由
chiho80 + 10 + 10 恭喜Ching!
que + 10 + 10 正到爆
WCHK + 10 + 10 超正, 一定要加分!
chopinlau + 10 + 10
digiman + 10 + 10
benwongkk + 10 + 10 俾個Like你啦
leo25 + 50 + 50
小瑟 + 100 + 100 恭喜Ching!
shstang + 10 + 10 恭喜Ching!
mankit9998 + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

i2s 真係靚聲其他都要借過
如果唔用個i2s真係浪費

鑽石玩家

師兄, ps audio個面好易整花, 見意唔好擺野上去, 我已前用油掃加吸塵機去掃塵, 結果就留下好微細花痕!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

好靚仔.....E~ 呢部又係有HDMI OUTPUT喎!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

mankit9998 發表於 2018-12-11 18:21
i2s 真係靚聲其他都要借過
如果唔用個i2s真係浪費

多謝師兄,都考慮日後升級同廠有I2S既DAC,或者師兄有冇咩心得或推介,今次做定多啲資料搜集及試聽

鑽石玩家

168sum 發表於 2018-12-11 20:10
師兄, ps audio個面好易整花, 見意唔好擺野上去, 我已前用油掃加吸塵機去掃塵, 結果就留下好微細花痕! ...

收到,其實屋企都有鋼琴黑既喇叭,啲髮絲紋係好多,我過一段時間就用碧麗珠抹下

鑽石玩家

小瑟 發表於 2018-12-11 22:36
好靚仔.....E~ 呢部又係有HDMI OUTPUT喎!

小瑟兄,我都係第一次用有HDMI output既cd機,不過showroom試聽I2S,又真係俾到一種空間感好闊既感覺俾我,而且人聲既延伸又係從未感受過,可能係我以往聽得少呢類DAC

鉑金玩家

airforce 發表於 2018-12-11 23:48
收到,其實屋企都有鋼琴黑既喇叭,啲髮絲紋係好多,我過一段時間就用碧麗珠抹下 ...

CHING唔好用麗珠啦,去買支擰檬油抺...

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我用緊nuwave dac,都好想換呢部CDT。同樓上師兄講一樣,用得PS Audio一定要用盡佢個I2s。不過,你加器材就唔好諗nuwave,要買就DirectStream Junior。價錢差不多,但算是nuwave後繼機,數碼器材,有新買新,而且可以做埋前級。我都想換。。

鑽石玩家

eric_on 發表於 2018-12-12 14:12
我用緊nuwave dac,都好想換呢部CDT。同樓上師兄講一樣,用得PS Audio一定要用盡佢個I2s。不過,你加器材就 ...

其實我當時聽nuwave都已經收貨,不過有機會都想試下DirectStream Junior,呢兩部既價錢應該有一段差距