設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 早過香港,今日我上左內地睇左 《水行俠》 ...

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今次<水行俠>內地比早香港成個星期上映,促使我今日第一次上左內地睇戲?

我選擇左深圳寶安區壹方城嘅CGV影城, 主要係貪新鮮,因為壹方城係上年年尾才新建立嘅大型商場,佢裏面嘅戲院設備應該都唔會差。而且交通方便,從地鐵一號線寶安中心站出來,直接有個出口可以通往這個商場的地下層。

講返套戲,大家唔使擔心Aquaman今次又會好似<正義聯盟> 裏面成個搞笑角色咁樣,又唔識打又冇鬼用,響唔劇透嘅情況之下我只能夠講四個字 “霸氣外露",睇到尾你就知我講緊乜✨ 引用劇中角色一句: “The King is rising”,劇情方面覺得似 “亞瑟:王者之戰”多過似傳統英雄電影,但最大嘅分別係今次電影裏面描述嘅水底世界係之前從未見過嘅。

響影像畫面上有好強烈嘅新鮮感,導演溫子仁好成功塑造一個精彩嘅水底世界,由神話與科幻結合嘅亞特蘭提斯,至多個神話式嘅壯觀場景都一一呈現眼前,亦相當妙用水底生物帶來嘅各種幽默設定,非常過癮。最尾甚至有“魔戒”式嘅壯觀兩軍對壘,鍾意大場面去發揮影音器材嘅朋友應該唔會失望。

動作設計方面亦很有心思,呢套戲除了將一支“魚义”玩到出神入化之外,更加多次活用水底內以及水面外的不同特性運用在動作場面上,幾有新鮮感。而中段一場響意大利西西里島拍嘅場景,拍到好似響巴西貧民區嗰種穿梭追逐,非常精彩我真係第一次見??。

老老實實當睇完套戲你可能會覺得內地譯名“海王”可能更加貼切。

結論係:溫子仁好嘢! 仲有Nicole Kidman(妮哥潔曼)依然好靚 ?✨✨

評分

參與人數 5威望 +380 金錢 +380 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10
wil-wil + 300 + 300 正到爆!!
rach + 10 + 10 報告非常詳盡
alleelarry + 50 + 50 正到爆
lawfeix + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

禁止訪問

76-FC 綠翡翠勲章

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

WY807 發表於 2018-12-9 18:32
¥63 有imax 睇?

今次 ¥63 只係普通3D, 而尼間戲院係屬於深圳比較貴嘅一間,3D IMAX約 ¥90-124,視乎場次而定

今次嘅經驗比我唔錯嘅感覺,我諗我會繼續搵多幾間去試試✨✨

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

樓主寫完有的興趣睇

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WY807 發表於 2018-12-9 18:32
¥63 有imax 睇?

扺睇喎

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

間野有IMAX都唔睇?

我都上左去睇, 不過唔係呢間, 都埋係睇IMAX 3D, 94蚊人仔, 淨係個幕都好過晒HK, 爭在D位唔多好, 我睇嗰間係百老匯開既, 佢地D位我個人覺得真心麻麻地.

如果AVENGER 4大陸又早上畫既話再上去睇至得.,

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

Hon 發表於 2018-12-9 23:17
間野有IMAX都唔睇?

我都上左去睇, 不過唔係呢間, 都埋係睇IMAX 3D, 94蚊人仔, 淨係個幕都好過晒HK, 爭在D ...

因為... 買錯飛?? ,下次一定係IMAX首選!

而我睇尼間戲院可能係新開,硬件器材等等都非常之好,只係旁人嘅質素麻麻,依然有大量小朋友叫聲及開電話睇message等等...?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

Hon 兄,"D位麻麻地" 既意思係??? 太窄?前面個頭阻住字幕???可否講多少少呢... 因爲我都未返過内地睇戲,所以都好想知道佢地 D 戲院大約咩狀態呢

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

係咪得簡中字,繁中唔駛旨意架啦,係咪英文都無?有無教學點買飛?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

個人覺得《海王》一名太過"霸氣外露",而《水行俠》一名就較貼地同有奇幻色彩,字眼上我覺得"水行"一詞比較多幻想空間... (純個人主觀感覺)^0^  個人比較期待係魚叉係海、陸兩個打鬥空間既玩法...