設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] HDMI 拖手神器 - HDFury Integral2

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
話說小弟部amp有2個output, 一個TV 一個 Projector.
有時候off 左projector , 想只用TV睇,部amp會唔識認個TV 嘅EDID, 搞到啲source input 全部冇signal, 要手動拔projector 條HDMI, 迫佢重新拖過部TV.

研究左好耐,發現原來當off projector 時,條Fiber HDMI 嘅EDID signal 會變晒00000000.
咁一般amp嘅做法係如果有2個output sink, 就會take mixed common minimum 嘅規格去輸出俾input source.
例如TV 可行4k/1080, projector 只行1080, 如果同時on, 佢會話俾部player知你最高可行1080.
如果拔左projector , 只有TV, player 便可行4k.
但如果插projector , 但turn off , (尤其是用non powered fiber HDMI) 咁條HDMI 會話俾amp知佢係全0, 變成最低解像 720-480.
現時大部份player 都唔會認到,所以變成冇signal. 黑畫面等現像,甚至有人會冇聲音。

最簡單解決辦法是拔去fiber HDMI .

但俾我搵到市面上有兩種產品可解決呢個問題。
1. EDID 模擬器, 可固定或者記錄一個EDID, 只要插落HDMI 就可輕易解決
2. 今次主角 HDFury Integral2
佢係Vertex 嘅簡化版,只係冇左個OLED display
可輕易解決上述問題之餘,仲有以下強大功能
畫像升頻/降頻
自定義EDID/HDR
支援DV
自定義Audio
(其他功能可睇Google 或各大forum)

上了少少圖片,分別開Avatar 嘅1080 同4k 版本試,證實升頻/降頻全work. 同時TV/Projector HDR 輸出又work
HDR 轉1080SDR 都work....

評分

參與人數 8威望 +170 金錢 +170 收起 理由
hangshun + 20 + 20 話題性討論,極具參考價值
pinkspider + 50 + 50
on99no + 10 + 10
issachar + 10 + 10
MingSir + 10 + 10 用家心得極具參考價值
fishbone8822 + 10 + 10
kelvinsin + 10 + 10 超正, 一定要加分!
chhanthony + 50 + 50

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

呢隻嘢幾好用, integral,linker同GoBlue我都有

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chhanthony 發表於 2018-10-31 08:30
呢隻嘢幾好用, integral,linker同GoBlue我都有

Anthony 兄真識貨
Integral2 是剛新出,跟Vertex一樣只是少了display.
不過有OSD超方便
基本上所有設定都可隨意更改,超高自由度!

鑽石玩家

DickLai@G 發表於 2018-10-31 03:20
EDID 模擬器:
http://www.benevo.com.tw/product.php?act=show&pid=2515&cat=152&language=_tw

請問要用 一個定係兩個 ?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

DickLai@G 發表於 2018-10-31 08:32
Anthony 兄真識貨
Integral2 是剛新出,跟Vertex一樣只是少了display.
不過有OSD超方便

當年AVC forum度 JVC projector用家會嚟出SDR 2020,
或者用嚟佢set死個MaxCLL同MaxFALL等唔駛套套HDR唔同光度。
之前Vertex做promote有啲想買,但果排駛大咗無買
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

582 發表於 2018-10-31 09:41
請問要用 一個定係兩個 ?

用1個插落projector fiber hdmi就得

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chhanthony 發表於 2018-10-31 11:04
當年AVC forum度 JVC projector用家會嚟出SDR 2020,
或者用嚟佢set死個MaxCLL同MaxFALL等唔駛套套HDR唔 ...

Vertex 有promotion 幾錢?
我冇留意
而家vertex 賣$299 integral 2 賣$249

銀級玩家

如果幾個月前有師兄你呢段文,咁我就唔洗on居居以為部amp 壞而換啦。當時就係同時插兩邊又同時著機,之後息投影機然後再電視同部amp,咁再開就黑畫面,我仲以為部amp傻左要reset,搞得幾次覺得好煩就放左佢算,以為部amp壞仲要俾人壓價,點知買部新嘅又係一樣先知自己on居左