設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] Nobel Kaiser Encore Brass Limited

黃金玩家

自定義頭銜

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

Noble kaiser encore  brass limited

銅絕對是音響界重要既物料,背負上銅殼的brass , 發出閃閃既光茫,未出聲已經夠吸睛。

高級音響迷人之處,就係聲色藝俱全,對於玩開音響既我,對聲音有自己既理解,宏宏眾多耳機中,呢對brass 留給我很深的印象。

先講一講,我主要聽 volin piano vocal jazz 90s canton pop, J/K pop 同 電子音樂好少聽,如果大家唔同路,呢篇文就唔好花時間睇嗱。

講真一向都對 noble 一直都冇興趣,閃閃下太高調我都唔係咁中意,不過聽完之後個幾日真係毒發。

溫暖而俱透明感係呢對耳機最殺食的地方,配上 duet 或 night for night, 或者dream duet / 1960, 三個不同價位既線都能提供非常好既中低頻密度與分析力,高頻圓滑而不刺耳,聲音非常細緻而具感染力,畫面非常完整,好似睇一場絲帶舞,綿綿的絲帶裡,飛出一把把無形的氣劍,殺人不見血。

配戴感係唯一要挑既地方,拎上手真係好重,個形狀長時間上耳未至於耳痛,但又好似成日都鬆鬆地,一定要換膠才戴得貼舒。

朋友就說,聽著它,就像浸泡溫泉的日子。

呢個價錢有好多選擇,但nobel brass 絕對稱得上頂班馬之一

器材:
sony wm1z

曲目:
Bianca - jazz them up
張靚穎 - 傾聽 live
彭羚 - 給我唱過的男孩們
Gin lee - beGin
Woong san - I love you
Paganini - diabolus in musica

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

呢對岩岩ECT都借左比我, 我依家玩緊.......有D意思呀!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

不過我諗一定要搵隻似樣的DAP去推......我亂玩用手機 XZ2, 同 XZ3 去推, XZ3 完全出唔到感覺, XZ2都好小小, 不過我估應該都唔係推到好多野出來, 等我星期一返公司搵返部似樣小小的再試過先!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黃金玩家

自定義頭銜

十單元都唔係細食,我用 Plenue S 同 金磚推都收貨啦

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

這支是不是encore只換上了銅殼? 原來ba和接線沒動?

銀級玩家

jaffeinism 發表於 2018-11-16 13:07
這支是不是encore只換上了銅殼? 原來ba和接線沒動?

AV show 我問過John 同一個問題,?講係調音不同,但無講其他有硬件有無改動。

黃金玩家

Beano 發表於 2018-11-16 18:53
AV show 我問過John 同一個問題,?講係調音不同,但無講其他有硬件有無改動。 ...

我相信黃銅版同普通版嘅內部零件會有唔同,因為黃銅版嘅外殼比普通版要厚,應該係因應耳機內結構變動而加厚。
講返呢對黃銅版,身為普通版用家嘅我,當然唔會懷疑Noble嘅質素,但個人建議準買家購買前除左試清楚前,要考慮埋以下:
(1)之前講過耳機外殼普通版厚(普通版比其他耳機如Westone都已經唔係太好戴,反而Katana比Encore要薄好戴好多);
(2)同一體積黃銅密度比鋁大三倍幾(即係重三倍幾),加埋外殼又厚啲,黃銅版應該比普通版重四倍,戴太耐會好容易攰。
(3)就咁睇黃銅版應該只有打磨冇coating,日後氧化會好樣衰,用家要比其耳機更加勤力抹抹佢防止變色。
以上係小弟愚見,如果有唔啱請提出更正。

鉑金玩家

h0200231 發表於 2018-11-17 10:53
我相信黃銅版同普通版嘅內部零件會有唔同,因為黃銅版嘅外殼比普通版要厚,應該係因應耳機內結構變動而加 ...

呢隻銅版令我印象最深刻係佢個音場和堂音,弱音细節好豐富,係其中一隻我覺得屬於最頂级的一隻耳機,由於頂级,價位都好頂級

5萬

總版管

對呢隻黃銅的小小聽感分享, 小瑟覺得呢隻耳機真係好珍貴, 不過又真係好難推得佢好, 仲要好有心機慢慢煲靚佢呢!!!

分享詳文 : https://post76.hk/news/2019/01/noble-kaiser-encore-brass-review/

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
okano14 + 10 正到爆

查看全部評分

Post76玩樂網.