設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[藍光播放機] Oppo 203改唔改機大比併

鑽石玩家

三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
視聽展改機優惠快结束,有朋友改機,有朋友唔改,究竟值唔值得比?先此聲明,纯粹個人口味及觀感。昨日足足用左三個鐘又抆又插(線),在c字光纤HDMI 播画、AR朱古力播声,同一電源線,同一音量,同一投影及oppo調校,最重要係兩部機同時比較,唔係改前改後印象,仲叫埋機主一齊測試,唔想带有主觀反應,希望一解疑問……改定唔改。其寶四星期前都AB比較,當時仲用緊NHT6吋中置,试左半個鐘,只玩4K碟,试完挑戰者1号,友人反應係改機可以慳返換喇叭,画面提升不算跨張,聲音就可聽出实d、人声有肉地,我當時都諗住改,之後换左Revel双8吋中置,會唔會令我改觀,於是用三粒鐘,不停又抆又插,玩cd、bd、uhd,加埋太座意見及個人口味,以下就來個声画大比拼……待續

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
chhanthony + 50 + 50
pinkspider + 10 + 10
小小Pat + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鉑金玩家

巧期待ching比拼結果

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

小弟愚見,聽完唔好嬲其實吾洗A B測試都一定係改左機最好,原廠用既開關電源, 簡直係垃圾,仲衰過以前部103D,改機後換咗線性牛,聲音一定好好多,畫面就冇大乜分別,就算唔用BOA版本線性牛,用淘寶嗰隻$1000 缐性牛,都已經好過原裝,我反而想知改機後203同LX500有幾大分別

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
kelvinsin + 10 正到爆
小小Pat + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

三星玩樂勲章

AskaLung@FB 發表於 2018-9-23 14:14
小弟愚見,聽完唔好嬲其實吾洗A B測試都一定係改左機最好,原廠用既開關電源, 簡直係垃圾,仲衰 ...

部分認同,改机与否关乎值与唔值,零件改了是否值得投資,以眼耳及主觀口味为準

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我都啱啱改咗。用zero版本,換埋銀IEC再換上只alpha 8000。聲畫大提升,尤其係聲音動態大好多!

鉑金玩家

kelvinsin 發表於 2018-9-23 15:11
我都啱啱改咗。用zero版本,換埋銀IEC再換上只alpha 8000。聲畫大提升,尤其係聲音動態大好多! ...

請問用邊款 zero ,我見有 699 同 899 人仔兩款,唔該

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

william2235 發表於 2018-9-23 15:29
請問用邊款 zero ,我見有 699 同 899 人仔兩款,唔該

我用899個款

鑽石玩家

三星玩樂勲章

上門市睇过比較,狂野8 rock教訓球員少左面燶感,睇多左面部表情。声效無试。友人A话改左差好远,因為差好运三個字令我進行今次測試,而友人B用来听cd会接近纯cd机表現,听人声好似面前中间唱,回家听太鼓,击皮鼓更迫真,动态更结实,再听人声比前温暖,用來代替cd机,如友人说可以听得下。试陳年旧片,史密夫史密妻画质,播投影分唔到,声音係实左,低频多左d力,再试功夫用Auro3d反而感覺用Auro3d未改版更开揚,音场更宽濶更深入,改版沒预期中跨張……待續

白鑽玩家

分享小小經驗,器材改變咗電源設計,聲畫也一定變,影響聲音和畫面的原來平衡度,可能點都要小小微調下先可作準, 假如在A機或線已經調較好的設置(如度身訂做西裝咁),加入B機plug and play 用A機setting 去試, 只能作基本參考。例子以前金屬hdmi盛行年代,有友人嘗試用新入貴銀hdmi線和入門銅線plug and play 去試,結果友人話銀線白晒哂,顏色很淡,友人結論銅線比銀線好,其實原因只是銀線對比亮度也比銅線高,反之銅線要在電視要增加對比和亮度先正常。用銀線時電視不必再加大對比亮度去就。所以畫面出現白哂晒咁,實際代表條銀線掂夠力。可以減少電視對比亮度去觀看。評測線和機也是同一道理。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
kitman688 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
kelvinsin + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

三星玩樂勲章

allen89 發表於 2018-9-23 18:54
分享小小經驗,器材改變咗電源設計,聲畫也一定變,影響聲音和畫面的原來平衡度,可能點都要小小微調下先可 ...

明白,题目係值唔值得比3千,好似DvD去BD年代,大家都会嘩一声,加上宜家先鋒出機,大家会改机定入多部,至於对4K碟的評价,如果在同一设定下播放,效果分別不大,只会浪费资源,改完要執番低銳利度、色彩等,有意思嗎?如友人说改机後唔洗换中置,我爭扎了一段時間,花三千定幾倍价$,其实跟本系价值觀問題,因為無比较,初入oppo覺得好靚,先鋒以7千入手,同早期未加的oppo比係相差1600,究竟声画表現有無1600距離,好睇自己价值觀,所以開頭已講係纯個人口味,比較後主觀睇法,先來幾張4K圖比較,當然手機分別唔明顯