設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 蜜汁叉燒

[入耳式] 等待半年的魔王

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

蜜汁叉燒 發表於 2018-10-4 08:24
Erlkonig條道管好粗,Final E type條管其實唔夠粗,要夾硬塞入去,口徑上細過跟機嘅Spinfit同Spiral Dot, ...

Agree, let me try try to my FAudio Major
Chubill

黃金玩家

蜜汁叉燒 發表於 2018-10-4 08:30
其實原廠線已經好好聽,但換上M4L4, 全頻提升,兩極申延好咗,無論男聲,女聲都更吸引,音場上,下,深 ...

冇介紹錯呢 ?sp1000加埋M4L4>M4L4老鼠尾用3.5聽得更加舒服?

黑鑽玩家

Chubill 發表於 2018-10-4 09:01
Agree, let me try try to my FAudio Major

Erlkonig 跟機有Spinfit嘅CP145 同CP155,CP155開口大一d,的確音色上有改變,低頻量少一點,比CP145平衡少少。你都可以試吓呢兩款耳膠,仲有Acoustune AET07, 不過佢減高頻最多,配合唔同耳機有唔同效果

黑鑽玩家

hktsangcmj 發表於 2018-10-4 09:01
冇介紹錯呢 ?sp1000加埋M4L4>M4L4老鼠尾用3.5聽得更加舒服?

係,不過以我口味,2.5啱d
今日再玩咗一下Heracles加ERLKöNIG, 音場比M4L4再開濶一d, 聲剌激少少,但冇M4L4咁舒服,人聲韻味都比原裝線好,當然唔夠M4L4咁好,下潛都冇M4L4咁好,可能中低搶D。

黃金玩家

蜜汁叉燒 發表於 2018-10-4 13:00
係,不過以我口味,2.5啱d
今日再玩咗一下Heracles加ERLKöNIG, 音場比M4L4再開濶一d, 聲剌激少少,但冇M ...

Heracles你試下用1號仔聽

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

蜜汁叉燒 發表於 2018-10-4 12:54
Erlkonig 跟機有Spinfit嘅CP145 同CP155,CP155開口大一d,的確音色上有改變,低頻量少一點,比CP145平衡 ...

Spinfit我就唔係咁合用, 音色改變得幾大, 真係要好小心夹耳機; Final TypeE對音色改变有的U-shape, 即係extreme high and low會加強左, 中頻在3頻中較平, 聽純樂器我好喜歡(特别係Jazz), 但係一有人聲就唔係咁blend得埋; Acoustune 07我覺得3頻較平均, 耐聽; 未試JVC Spiral Dot同 MandarinES Symbio W, 遲的試

黑鑽玩家

hktsangcmj 發表於 2018-10-4 14:54
Heracles你試下用1號仔聽

有試過,1號聲係夾Heracles係好過2號

黑鑽玩家

Chubill 發表於 2018-10-4 15:14
Spinfit我就唔係咁合用, 音色改變得幾大, 真係要好小心夹耳機; Final TypeE對音色改变有的U-shape, 即係e ...

祝你早日搵到心水耳膠啦

黃金玩家

蜜汁叉燒 發表於 2018-10-4 16:34
有試過,1號聲係夾Heracles係好過2號

3號及4號點玩靠你啦?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

蜜汁叉燒 發表於 2018-10-4 16:39
祝你早日搵到心水耳膠啦

JVC Spiral Dot is good