設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] 調校顯示器之懷疑與誤解

關閉 [複製鏈接]

新仔會員II

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

其實,調校對任何顯示器來講都是一件好基本嘅事。有啲人視之為洪水猛獸。亦有啲人懷疑點解調校後分享post全部都只係讚揚.是否全部都係打手.其實答案好簡單,係每一個免費或經真金白銀畀錢調教過的師兄。都覺得調校前後有明顯嘅改善和得着.(因小弟在調校過程會逐一講解).cal 後亦就覺物超所值。

所以歡迎各方未調教過或不相信調校有用的版友找小弟調教交流.如調校後係差左或冇任何改善.小弟願意不收分文.(當然亦會調回預設模式).如不满意亦歡迎随時post 出给所有版友分享和討論。(調教過程亦歡迎錄音拍照。以作記錄)

調校過程方面.基本會分為兩项調校。一個SDR setting for 哂所有冇hdr 的訊源(如tvb.藍光碟.打机等).一個HDR setting for hdr 讯源.而 dobly Vision 视乎型號有否而定。(如家中沒有HDR 設備,只作SDR 調校.收費更平)
而如某師兄有4k player 亦會幫忙作優化微調.完成整個調校後亦會有PDF report 作backup 和記錄。

評分

參與人數 9威望 +90 金錢 +90 收起 理由
DickLai@G + 10 + 10
kwokg + 10 + 10 超正, 一定要加分!
joe_ho2 + 10 + 10 絕對認同
joelcan + 10 + 10 絕對認同
babybaby999 + 10 + 10 絕對認同
fm31331 + 10 + 10 專業...............極具參考價值
志緯 + 10 + 10 絕對認同
kuushun + 10 + 10 絕對認同
jasontrb + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

新仔會員II

當然小弟不是自學。在此post 上 一張小弟專業資格的證書,以正視聽。
Screenshot_20180807-145059_Adobe Acrobat.jpg

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
joe_ho2 + 10 + 10 俾個Like你啦
fm31331 + 10 + 10 絕對認同專業!

查看全部評分

新仔會員II

咁當然亦都有好多人問.
我同佢同一型號。抄佢d setting 咪得囉.點解要畀錢又花時間你cal .
情況就好似人哋買咗隻 daytona 好正.你抄佢款買隻b 仔野咁.都係同款......都係差唔多.....
要知道就算同型號。内裡的panel良率同極限都不一样.分别可以好大。
再加上大家觀賞環境也不同。出來嘅效果可以差很遠。
所以每一部顯示器,就算同型號,都需要獨立調校。方能達到佢應有的效果。所以预設mode已經唔準.抄咗都係唔凖.咁不如慳返啲時間唔好抄可能仲好.
加上而家亦都唔係買隻地通拿嘅價錢。幾套4K 碟或一條hdmi的價錢去做獨立調校.校一次用到佢壞。點解要抄?

新仔會員II

校凖工具當然不是用小弟肉眼或spyder 果D.
小弟用的儀器如下.
Klein K10a 色度計
efi es2000 光谱儀
murideo six-G 訊號產生器
Calman Video Pro 2018等.
版友只需提供顯示器遙控器。數小時後就可明顯地見到調較前同調較後嘅分別。(全調校一般電視需時约三小時,投影機大約需要3-5個小時.時間似乎情況,型號而定)

新仔會員II

而調校影像不像聲音。並不是加減兩格減啲味精,就可以很好。
畫面不論光度.對比.色彩.色調.gamma.白平衡等 都有標準。

尤其是白平衡(白色)和光暗平衡最為重要。白平衡情況就好似你去畫畫一樣。張畫紙不是純白色。油什麼顏色上去都會有好大偏差。光暗平衡而言.暗場景太暗,光位時又太光.呢d根本就係預設模式嘅通病.呢两部分一定要用儀器才能夠準確調校.

調校過程會逐項盡量達到所需標準誤差值之內。調校後小弟亦會將顯示器內功能一一講解。視乎客戶喜好或需要進行微調。

試想一下下圖,又红又綠.呢d 出廠味精 加減2格可以點調?

cal 過你就知  詳情 回覆 發表於 2018-8-15 02:31

新仔會員II

lawterry 發表於 2018-8-15 02:26
而調校影像不像聲音。
不論光度.對比.色彩.gamma.白平衡等 都有標準。
調校過程會逐項盡量達到所需標準誤差 ...

人哋真大師收幾千蚊咁貴.我收咁平係咪亂調?人哋點講我唔會理.小弟目的係想能夠用一個合理嘅價錢將調校服務推廣普及。令多d 玩家用家明白調教的需要和重要性。
大量cal 過的師兄實証.cal 過 tv/投射的師兄不下數十位.没有一個負評post。點解?
cal 過你就明.唔cal 過 講乜都冇用。
返正不满意最多還原預設值不收费.對吗?
去買條線買部機唔滿意又有bug 都冇得退。
但我可以講你買條貴價線(for video ).都畀唔到你調較後嘅效果。唔信?隨時pm或 whatapp 小弟預約時間cal 機.

大量調校後讚揚post實證.歡迎參考。
而調校後 負評post.sorry.暫時沒有,cal 後有任何不滿歡迎隨時開第一個負評post.比你慢慢大肆宣揚。

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=275172&extra=page%3D1&page=1&mobile=2

而有興趣嘅玩家用家cal 前亦可參考小弟的 cal 機之旅
https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=277289&extra=page%3D1&fromuid=3298&mobile=2

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
jasontrb + 10 + 10 正到爆
civiclau + 20 + 20

查看全部評分

新仔會員II

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

lawterry 發表於 2018-8-15 02:31
人哋收幾千蚊咁貴.我收咁平係咪冇料?人哋點講我唔會理.小弟目的係想能夠用一個合理嘅價錢將調校服務推廣 ...

打個比喻 酒店奶茶咖啡100蚊杯,地痞奶茶咖啡10蚊杯,出到來都係一杯奶茶咖啡,但唔代表酒店就好飲過人,唔同嘅只係酒店包裝得比較靚,比到你高人一等嘅感覺....
情況同DIY線材一樣,誰敢講佢一定比廠線差一樣

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

給某些人惡意攻擊了那麼久,終於見到Terry大師出聲了

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
fmk888 + 10 + 10

查看全部評分

jmo