設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[發燒碟] SHM-ARMCD - 陳百強 傾訴

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

自從聽了陳潔麗的 "15" 的 SHM-ARMCD版本後,其實對此系列比較有信心。

故此都再購入此 SHM-ARMCD系列 的 "陳百強 傾訴"。

當 "今宵多珍重" 一出聲便有一種充實感出來,因為我本身冇其他版本,所以冇得比較。但真心說句,聱音是悅耳和舒服的。當中除了兩首主打外,我比較喜歡大碟主題曲 - 傾訴,因為中間的一段的轉折鼓聲,我幾鍾意。

稍後還有 葉蒨文的祝福 和 王傑的故事的角色,我會繼續買和試。正。

其他師兄不仿試入。

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 12威望 +330 金錢 +330 收起 理由
謝四哥 + 10 + 10 俾個Like你啦
spencerchan1 + 10 + 10 絕對認同
ccwoliver + 10 + 10 超正, 一定要加分!
窮小子 + 80 + 80
whoosh84 + 10 + 10 俾個Like你啦
Msuper + 20 + 20 買碟有心人
psb + 50 + 50 用家心得極具參考價值
old8woman + 20 + 20 我要買張比較下
Mingming19688 + 10 + 10 超正報告
man641 + 10 + 10 正到爆
tlsk + 50 + 50 用家心得極具參考價值
dc903 + 50 + 50 攪到心郁郁添

查看全部評分

鑽石玩家

林公子,請問林子祥創作歌集聲音如何呀?

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

Mingming19688 發表於 2018-7-25 11:10

XXXXXXX這張廿幾年前的CD初版

x

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

Mingming19688 發表於 2018-7-25 11:10

這張LPCD-1630,算是新版中聲音較自然的

x

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我覺得OK呀。可以一入。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
psb + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

old8woman 發表於 2018-7-25 12:00
我相信贏不到這張廿幾年前的CD初版

其實每次攞隻舊版出來比併,是否真是有意思呢?

聽歌是主觀之外,機、線、喇叭 及 環境 亦會影響播出來個效果。

師姐如果已入 了 林子祥的SHM-ARMCD,並且已作較量,認為它是輸的話,我冇野好講。

但是如果未買便評定此SHM-ARMCD輸給舊版的話,我會不服。

評分

參與人數 6威望 +115 金錢 +115 收起 理由
Ken704 + 10 + 10 俾個Like你啦
whoosh84 + 10 + 10 絕對認同
Mingming19688 + 10 + 10 絕對認同X2
old8woman + 20 + 20 此版本令我驚喜
Msuper + 15 + 15 就算差3成音效都抵過買只d 過萬碟啦!.
psb + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

lamwaikit007 發表於 2018-7-25 13:41

聽歌是主觀之外,機、線、喇叭 及 環境 亦會影響播出來個 ...

首先,我個人本身偏愛原汁原味的唱片,(其他人不必認同,純個人口味)
任何"執過"(即使比原母帶更靚聲)的聲音皆不喜歡.......................
不過你講得咁好,又令我心思思想買張比較下,結果遲些報告

評分

參與人數 2威望 +130 金錢 +130 收起 理由
lamwaikit007 + 80 + 80 聽歌素來都是主觀嘅。不過儘量唔好未聽先評.
Cheong448 + 50 + 50 要原汁原味已足夠

查看全部評分

鑽石玩家

師姐,我都認同林公子看法,先作A,B比較先作評論比較公道D,我都認同你的說法舊版原汁原味D,但是未必人人好像有你咁多二,三十年前嘅舊碟呀,你知而家隻隻天價咁貴

評分

參與人數 2威望 +95 金錢 +95 收起 理由
Msuper + 15 + 15 係囉,當年無頭抽版既人依家唔使聽歌架!.
lamwaikit007 + 80 + 80

查看全部評分

鑽石玩家

lamwaikit007 發表於 2018-7-25 13:41

聽歌是主觀之外,機、線、喇叭 及 環境 亦會影響播出來個 ...

Age is no guarantee of wisdom and understanding

評分

參與人數 4威望 +190 金錢 +190 收起 理由
窮小子 + 80 + 80
whoosh84 + 10 + 10 俾個Like你啦
Msuper + 20 + 20 呢句非常有水準
lamwaikit007 + 80 + 80 Sorry ! 按錯制。

查看全部評分

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

真係好老實講,有幾多人係當年第一手買頭版碟?可能當時年紀少又可能當時返工錢不多,禁當年無買頭版碟既到依家又想擁有80/90年代的舊歌,一係買炒價頭版一係買復黑再版,炒價近年真係癲左,用一萬蚊買只頭抽版同用 $100-200 買只再版,你會點揀?1只 vs 50只
我自己一半半,間中會買舊版睇價錢及邊個歌手,但亦唔會抗拒買再版。

再講,當唔可能比天價買頭版時,如果再版係頭版7成音效,你會否因為禁唔買再版? 128kb mp3 依家亦有好多人聽梗,禁再版 CD 點會無捧場客?有一樣頭版一定輸,二手頭版唔及再版係全新包裝全新碟!
哈哈哈,再版輸比頭版,禁如果唔買天價二手頭版又嫌再版音質唔夠好,呢類人即係以後唔使聽歌啦!
泰國既泰國菜最正宗,禁係咪代表唔可以留係香港吔泰國菜先?
半山/山頂 d 樓先夠豪華舒適優雅派頭,禁比唔起豪宅既唔可以住山腳咩?

76版主講得啱百貨應百客,有人追二手頭抽版亦有人等買新出再版,如果再版無市場亦唔會長出長有,應該一早收檔!

評分

參與人數 5威望 +240 金錢 +240 收起 理由
文次郎 + 50 + 50 有頭版又係咁聽,真係唔明,想天下無敵…….
窮小子 + 80 + 80 M仔好~聽歌嘅嘢同品味,1步1步慢慢來哇!.
whoosh84 + 10 + 10
dc903 + 50 + 50 正帖留分
psb + 50 + 50 Not70%,好多remastered比頭版優勝加好多料.

查看全部評分