設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 來自英國監聽級 IEM

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟一值都想 upgrade 圈鐵耳機, 近年有見Fender 咁衡, 諗住音色應該唔曳, 今日就出旺角試下隻FXA6
但聽過之後唔係咁鐘意, 低音較朦且人聲唔夠出.....有些小失望, 同間舖傾開知我大約 budge 同聲底要求下
就拎左個 sample 俾我試, 打開個耳機盒見到個樣好普通, 其實無意欲試, 心諗都係算, 再爬下文睇定D先
正想遞返俾佢之際個店員就話呢隻 S2聲底, 規格都同 FXA6差唔多而且動圈單元比FXA6仲要大些少
英國牌子叫accutone 都係一圈一鐵設計, 就係呢句 "動圈單元仲要比FXA6大些少" 而吸引到我帶上耳仔   

我著重要求高音, 中音, 低音, 低頻, 四頻均衡, 先試高中音分晰力, 首選 林憶蓮 & Blue Jeans既 "下兩天"
因為呢首舊歌節湊輕快緊密, 背景配樂複雜, 有男聲女聲, 稍為分晰力較差既話首歌就會變得凌亂不堪......
所以呢首 "下雨天" 足以試到 "動鐵部份" 是否合格, 聽到開頭一段就已經引到我繼續聽埋落去

鼓聲表現得好結實, 清脆利落且唔朦混, 每件樂器都容易俾人一件一件咁數得出黎, 音色好細緻
高中音層次分明, 因為小弟家中影音分家, 玩開AV 7.1聲道 及Hifi兩聲道, 好主重人聲係咪夠肉地
聽歌更係要聽人聲啦, 而呢隻耳機清楚聽到人聲企前, 雖然係入耳式但感覺唔似塞耳仔, 左右兩邊好離箱   
有晒我要求既中高低音, 三頻平均 無話邊一範過盛, 容易投入聽晒成首歌, 証明動鐵部份高中音分晰能力強

咁我就有興趣試多首, 仲要特登揀呢首由 Loren Allred主唱既Never Enough, 近來有睇過 "大娛樂家"
呢套戲既師兄就一定唔會對首歌陌生 (我知主唱者唔係呢個女演員, 請恕我用佢張相, 因為佢靚D)
首歌有幾下鼓聲低頻潛得好深一浸浸落, 塞耳仔都有 subwoofer feel完全試到耳機既 "動圈振膜單元"
是否合格, 而首歌節湊大起大落, 主唱者音域好闊, 一路聽腦海就好自然鈎起睇果段 solo戲既畫面
如稍有尖筲單薄或朦濃鬆散都無睇呢段戲時果種感染力, 而部機唔使校到好大聲
volume一半再少D都足以令我聽到樣樣有, 無耳擴都推得從容不迫, 只係聽兩首歌各一次就買左呢隻
accutone S2 雖然個耳機外型普通, 但估唔到咁好聲, 價錢仲平過 FXA6

總結:
爬文後得知原來呢間英國廠做左音響50年架喇, 而我買呢隻原來係監聽級耳機
如各師兄有興趣可上網 search 下呢隻牌子既資料, 做多D功課
無論幾圈幾鐵都好, 咩牌子都好 ~ 自已耳聽為實 ~ 完   

評分

參與人數 1威望 +120 金錢 +120 熱話 +100 收起 理由
小瑟 + 120 + 120 + 100 正到爆

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

多謝師兄詳盡分享,請問邊度可以試到同埋乜價位?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

師兄
我見到 友誠 8/F  "英京"  及 信和中心  1/F "Hot Earphones Pro" 都有 Display
我係信和中心試聽同幫趁個哥哥仔買, 間舖標 $2599, 佢都幾好傾既, 平到少少俾我啦
講到幾多要睇師兄牙力喇        

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

c兄講到咁好,我都想試下.

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

thank you,揾日去試試

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Raycheung 發表於 2018-7-7 07:44
thank you,揾日去試試

最近聽到香港電台 "恬淡情懷" (呢個節目專播英文歌)
主持人點播以下幾首歌, 一聽入魂 隨即搵返黎入落 DAP, 當然係高清格式啦
配合隻 accutone S2 完全無得輸呀 !

1.) Don't Cry For Me Argentina :大動態弦樂好有劇院 Feel
2.) Better Be Home Soon : 又係聽到一件件樂器果種分離度
3.) Send In The Clowns : 直頭係首催眠曲

主唱 : Sinead O'Connor
歌名 : Don't Cry For Me Argentina  
Sinead O'Connor Don't Cry For Me.jpg

主唱 : Andrea Zonn  
歌名 : Better be home soon
Andrea Zonn Better be home soon.jpg

主唱 : Judy Collins
歌名 : Send In The Clowns
Judy Collins Send In The Clowns.jpg

推薦鐘意聽英文舊歌既師兄留意下呢個電台節目, 好正且可上網重溫 ^_^

進階玩家

哈! c hing 同姓三分親, 口味都有0的似, 睇到你話上面隻耳機下潛力咁犀利
唚日係灣仔試過隻紅色, 係幾好聲, 人聲好出, 但我多聽 KPOP, 日本 R&B 一類, 尤其獨愛光妹
今次預算有限揀左低佢一級既 S1 藍色, 價錢平好多, 試左好耐低音仲好過用緊既 Shure 535 兩年前入手貴到癲  
c hing 果然好介紹, 更要多謝老闆唔厭我試得耐, 及用心講解

STUDIO S1圖片1jpg.jpg

STUDIO S1圖片2jpg.jpg

進階玩家

akirayuki 發表於 2018-7-21 12:00
哈! c hing 同姓三分親, 口味都有0的似, 睇到你話上面隻耳機下潛力咁犀利
唚日係灣仔試過隻紅色, 係幾好聲 ...

師兄, 可否透露大約賣咩價位同灣仔邊度 ?

進階玩家

kavinleung 發表於 2018-7-21 16:59
師兄, 可否透露大約賣咩價位同灣仔邊度 ?

c hing 我係灣仔電腦城買 $14XX

進階玩家

我都買左, 唉~~ 月頭先至入隻 Jabra 65t  都未係好識用, 家下又用一筆 ! !
兩位師兄真係好介紹 ~ 紅色真係幾毒, 黎緊幾日靠晒麥記 $11蚊包捱到月尾咯 >_<

M圖片 1.jpg