設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: kl122002

[合併式擴音機] Rega Osiris vs Diablo 120 -邊部好?

1萬

白鑽玩家

老而不

HD_2 發表於 2018-6-30 22:25
Marantz 算係粉絲

Marantz sa10 /pm10 其實冇乜優點 好多人都咁講 加上仲要差唔多十萬一set 呢個價好多 ...

"差唔多十萬一set 呢個價好多外國品牌都做到"

在外面真係都見有幾多牌子係做到的, 而且過5萬起都已算是hi-end 的入門位置.

馬仔好唔好, 即我又真係唔知點講好, 回望歷史, 以前沒有用價錢分level 分得如今日明顯的時代裡, 馬仔是和其他機平起平坐
之後在70年代時就已有不少中/低價機問世,  也於是至今是守在此門路, 是間中有一台賣得貴的top model 問世而已.
於是只能說找真正高model 的機時, 馬仔不會是優先.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

前後級我是有想過Jeff Roland 的, 只是如一些人說, 多了一組線就多了一個問題.
我習慣了歐洲聲底, 日系機不太合我意, 而美系的如老麥...我倒是想要有收音機功能. 這點很吸引我. 不知香港有沒有售?

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ymlau0602 發表於 2018-12-16 22:38
音樂感, 歐洲機強項
老M我試過音樂感系OK, 但聲較粗聲
無買既原因系唔買老頂個心唔安樂, 但老頂要7萬中

只是為了方便. 我平時有聽收音機 (RTHK 4) 的習慣

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

sp4384 發表於 2019-1-31 16:35
請問有冇聽過 Moon 600i v2?

聽過...似乎不太合我口味.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

sp4384 發表於 2019-1-31 21:14
請問moon 600i v2是否太清?

我只可以話果聲聲底唔係我聽開我果重. 佢的分析力不低, 不過就有少少硬?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ymlau0602 發表於 2019-2-1 20:09
5萬做唔到面面俱圓,唔不考慮二手價
鍾意佢聲底, Rega其實可以

其實無hifi 可以做到面面俱圓.
A聽起來可以很爆棚, 卻是不夠細緻
B聽起來 夠細緻 , 卻是在爆的時候沒力
C聽起來分析力很好, 卻是好像一台機械人而沒了一點人的氣味.

暫時依現現況的經濟看, 先不買了.
哪知明天又會發生什麼事.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

是不少人都建議我入手Diablo 120 , 在最後聽了多次之後, 都覺得不太合我口味.
Diablo 的音效是出眾沒錯,  只是有些地方顯得誇大了一些.
對於講究意境的一些慢曲, 又或者室樂(不是4季那些平常東西了)  就似乎不太合適了.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

mild7 發表於 2020-9-3 21:07
你吾係用緊 elicit r 咩?

當年開這個post 時間為2018年, 未入手任何rega 機. 想知大家看法 . 後來經過多次試聽後是入手了 rega elicit-r, 也正在使用中.
17/6/2020 時是daytona對我這topic的看法, 我回以我對Diablo 120 的感覺作補充.

還是好音樂最好.