設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 百吋 "型" 投Epson LS100 x Denon HEOS 串流音響(會後報告)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今晚參加咗百吋 "型" 投 + 潮玩音響串流 - Epson LS100 x Denon HEOS 串流音響 分享會,十分驚喜Epson LS100呢部雷射短投投影機,
原因小弟廿多年前玩過投影機放80"-100",對當時4:3電視機最大尺寸32"相比,真的很大對比及震撼,但時至今日16:9電視機已經可以
去到65"plasma(本人現在使用中)或75"以上,已經對投影機原本無咩興趣,但心諗日後換電視要換幾大呢?再新再大電視都幾乸脷,又貴....
見post76今次舉辦呢個分享會,上網check過部Epson LS100個價竟然只係兩萬多,重有4000流明,可以唔熄燈當電視睇,即刻報名啦!
講返部LS100其一買點就係放前面可以放至80"-130",唔洗吊起部機在廳後面,可以走鬼式唔洗比老闆鬧做咩天花咁多一舊舊野,正!
部機係Full HD,試片時畫面都好靚,熄燈睇戲當然靚,就算開燈睇都唔差,尤其播Netflix太空迷航時見白雪畫面,detail位都見到,並
無爆畫面,一流!黑位今次無咩留意到,唔知實唔實,真抵打,要等其他師兄補充啦!
另外天龍HEOS無線影音系統都係一個十分方便細小家居玩5.1,而無法拉線去後置玩surround嘅一個好選擇。由於HEOS AVR算係入門
級amp,在毒氣室中試機,咁大地方及咁多人環境下,都收貨有餘,而問過威廉sir套HEOS應該可以駁兩個subwoofer,但今日試唔到,
可見HEOS仍有幾多擴展空間。
再一提部LS100在台灣有專用投影幕,是專為短投而設,可增加畫面光度,大約八千多元。投影機加幕大約三萬頭,可以去到80",比起
75"電視機平好多,真係有得諗

評分

參與人數 6威望 +730 金錢 +730 收起 理由
chhanthony + 50 + 50
rlwk2009 + 50 + 50 報告非常詳盡
wil-wil + 100 + 100 俾個 Like 你啦!!
sonic76 + 10 + 10 俾個Like你啦
小瑟 + 500 + 500 搶沙發
pac + 20 + 20 俾個Like你啦

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

超人叔叔行快D啦喂
GO GO GO

鑽石玩家

pac 發表於 2018-4-20 07:52
超人叔叔行快D啦喂
GO GO GO

咁早啊, Nelson兄
你知我咩環境,有得諗,但要諗清諗楚,度好晒位先可以呢

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

謝謝JOE的會後分享, 我幫你加張現場相上去先啦~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

唔該晒

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

岩岩收到EPSON果邊回覆, 佢地今次有個PROMOTION做緊, 果日我完場都講漏左!!!!

以下reseller 購買Epson超短距全高清家庭影院投影機EH-LS100, 送Nintendo Switch一部 (價值$2,340) 或Chromecast and Google play Gift card x 1 ($1,500)
優惠期由即日起至2018年4月30日。
1. B-Tech
2. Comdex
3. East Star Stationery
4. Foresoon
5. HK Projector
6. Manic
7. Mr. Computer
8. New Narita
9. Roppongi
10. Sam's
11. Wellent
12. Wide Smart
13. Asia Theatre
14. HiviHK
15. KEF
E-shop
https://www3.epson.com.hk/eshop/productdetail.html?productId=4859
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

唔知係咪有成4000流明咁光,定係投射距離短,黑位亮度散失唔夠,黑位比較灰,超短投睇嚟都係啱DMD多,LCD啱長焦距多啲,純個人意見

鑽石玩家

RexYip@FB 發表於 2018-4-23 14:17
唔知係咪有成4000流明咁光,定係投射距離短,黑位亮度散失唔夠,黑位比較灰,超短投睇嚟都係啱DMD多,LCD啱 ...

黑位比較灰可能都係著燈睇果陣,始終投影就算幾大流明都好,對光線都會有分散影響導致顏色不夠純TV由底版直接發光出螢幕。
但星期日剛睇完大娛樂家先有印象Jack在片頭時頂帽嘅黑及質感都好清楚,並無黐地感覺,可能都係睇戲時熄晒燈嘅效果!
所以睇戲時熄燈係一般情況無問題,只係會唔會接受開燈時睇TV電視節目嘅效果姐。

鑽石玩家

小瑟 發表於 2018-4-23 12:14
岩岩收到EPSON果邊回覆, 佢地今次有個PROMOTION做緊, 果日我完場都講漏左!!!!

以下reseller 購買 ...

想問下大王個幕個牌子呢?唔記得叫綠咩嘞!

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

joelcan 發表於 2018-4-23 21:37
黑位比較灰可能都係著燈睇果陣,始終投影就算幾大流明都好,對光線都會有分散影響導致顏色不夠純TV由底版 ...

我睇第一場,大娛樂家嗰段都係熄燈睇
應該咁講,高流明有利於環境光害,但好多時LCD投影要用距離令黑底嘅"光"減低