設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

The Matrix【22 世紀殺人網絡】4K UHD / BD

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

西版個封面堅有諗頭... 應該只有死忠粉絲先會明白呢個 "兔仔" 封面搞邊科...  我估港版應該無咁大膽跟呢個 COVER...

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

alleelarry 發表於 2018-3-19 12:24
當然取決於點SCAN同埋菲林本身既狀態

有時仲要好睇電影公司個 "師傅" 點樣處理 HDR 個 Mastering,  因為近排套「真 4K」<星戰 8> 真係渣到無朋友, 唔專登調過部電視睇佢套 4K 版, 論色水真心仲差個 2K BD... 我認為「真 4K」個光環真係只供參考, 不能盡信...          

鑽石玩家

絕對明白 Larry 兄對 "真 4K" 既觀點... 不過係我既出發點係, 真 4K SOURCE 既電影同 "靚畫 4K 碟" 真系唔可以畫上等號... 坦白講, 近兩年幾乎所有 "真 4K" (4K 拍攝 + 4K 後製) 既電影都無邊套真系好掂... 反而其他所謂 Upscale  4K (4K 拍攝 + 2K 後製) 既電影返而有唔少好野, 如 <老變 5>, <銀河守護隊 2>  同 <悍戰太平洋> 係 4K 碟畫質真系正,  如以碟論碟, 我認為規格呢樣野都系作參考, 眼見收貨比較實在  ....  

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Lching + 10 + 10 絕對認同
rach + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

聲音方面有無大改善 ???

鑽石玩家

咁呢...其實都無咩選擇餘地... 都系一定會入返隻 4K 來儲... 估唔到個當年個 "全新 MASTERING" 竟然系 14 年前既 production... 過去十幾年好少見到電影公司咁捨得科水大執... 呢套上次翻執雖然已系 14 年既事, 但執得非常徹底...  粉絲來講我覺得應該比戲院翻上... 而家出 4K,  雖然我自己暫時都未有碟到手試下佢聲畫咩 LEVEL, 但情意結來講, 就算食少兩餐都想 Keep 返隻做收藏... (至少我自己系咁諗)

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
AskaLung@FB + 10 + 10 絕對認同
allen89 + 10 + 10 心頭好,無辦法, 買硬

查看全部評分

鑽石玩家

好似好心急播... 雖然我都系