設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 原來一直未煲好

黑鑽玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
DAP同埋耳機舊年6月到手, 加埋條線係9月到步, 呢個組合都用咗一段時間, 齊集之後, 最初一個月都一直邊煲邊聽, 加埋大約都有300個鐘左右, 以為開始穏定, 就停手冇煲, 聲都幾滿意,  直至去年12月,  試過朋友同一條線, 聲居然同手上嘅係唔同, 唔係少少唔同, 係唔使仔細AB都聽得出. 先知佢嗰條線煲練時較長. 咁樣, 唯有每日返工一開咗個Outlook之後, 第二件事就係即刻插好套機煲機, 煲到收工唯止. 每日煲機8小時, 加上返工放工4小時, 星期一至五每日加埋成12個小時. 到而家為止, 加埋都有大約900-1000個鐘.

由最初以為系統穏定咗, 直至發覺原來煲下真係有d唔同, 再煲吓又再唔同, 到抵係邊樣野未煲好, 我唔知, 成套系統一齊去煲, 機同線都一齊跑, 可能好似朋友講, 跟本三樣都未煲好, 但由於我都有用另一套耳機同線, 交替試吓, 沒有好認真去比較, 我覺得DAP/耳機/耳機線都有變緊, 睇嚟佢講得冇錯, 到現時為止, 我冇好特登去聽, 但每日收工都有新感受, 好享受現時感覺, 所以多口開個post講吓. 如果大家都唔係真係咁肯定自己套機係煲好的話, 不妨都煲吓睇吓佢, 睇吓會唔會有新感受.

現時組合未必人人啱聽, 但我非常喜愛, 係未鎖定下一個目標前嘅呢一個蜜月期, 我可以好好享受我喜愛嘅音樂, 亦都好開心可以利用呢一段時間, 去發掘更多我未認識嘅音樂.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
vicentk + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

專業玩家

AnthonyIU 發表於 2018-2-13 00:51
我就係每日sp1000 8小時煲隻Tia fourte,結果sp1000入廠先,廿幾日後又開始懷疑耳機D聲怪怪地,前幾日去試 ...

我通常煲最多2 小時就算,玩機唔駛咁急進,DAP同耳機,唔同輸出嘅大喇叭咁煲法。

科林玩家

同师兄同一条线

禁止發言

簽名被屏蔽

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

煲機topic多不勝數,信與不信息隨專便啦, 如果滿意現在的聲音又真的不用特別去煲的。

煲線機我就無用過,但我朋友有用過嘅,佢真係可以用1個多星期嘅時間,來換來其他人用幾個月正常煲幾嘅時間, 效果係一定有嘅, 效果都唔錯添。

我冇用煲線機因為我覺得少咗一番樂趣,看著自己的線在成長也是另外一番樂趣的, 而且是一個學習過程,過程中可以訓練自己的耳仔聽到更多不同的聲音, 可以發現以前聽唔到嘅聲音可以在煲線煲耳機的過程中聽到,除咗你耳機耳機線在成長中,你對耳仔嘅聽覺都在成長中的。

對於其他人可能唔係一種樂趣,可能係一種折磨,呢個我明白嘅,呢個真係要自己心態上調節,要煲好一對耳機同線,真係唔知要花幾多時間心機落去,可能"仲辛苦過以前返學啦"(我當然知道而家返工辛苦過返學喇)😅😅 值唔值得花這個心機同時間真係自己去判斷。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
蜜汁叉燒 + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

eph200 發表於 2020-3-19 19:47
正正經經,買部二手架生 堅煲佢啦..      至少齋煲線既V 數, 係你D 手機既 100倍火力以上..

其實就好似去旅行咁. 自由行自己計劃行程, 度身訂造, 最啱自己, 花時間. 跟旅行團, 唔使煩, 快, 但選擇少.

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
edgarcpu + 20 + 20 用家心得極具參考價值

查看全部評分

禁止發言

簽名被屏蔽

黑鑽玩家

eph200 發表於 2020-3-18 08:05
煲機等同 運動員 用正規重覆動作 拉筋,  用 sine wave sweeping,  至多 cycle 唔咁密就夠..

唔需要好似 ...

我都有用過煲機碟去煲, 我隻煲機碟有唔同track, 分咗唔同頻段嘅sine wave, 去煲練, 不過掌握上, 唔及真音樂咁好處理. 我試過煲中頻, 用女聲煲完聽女聲, 同用男聲煲完去聽女聲都有分別. 如果想仔細一點去調整, 用真音樂會好控掣啲. 而且聽sine wave音量同音樂上嘅唔同頻段嘅份量有所不同, 如早期用Sine wave開聲可能會幾快, 但熟成的話, 用音樂去熟成隻耳機會更好.

黑鑽玩家

edgarcpu 發表於 2020-3-17 14:43
重溫這個post, 真係感觸良多, 如果幾年前問我使唔使煲機煲線我會答你冇需要, 平常聽咪會自然 runin 囉, 真 ...

不能同意更多, 朋友器材對比後, 發現一樣的器財, 出來聲音有所不同. 經過反覆錯誤下, 才學到少少皮毛. 發現由唔同器材, 唔同音樂, 煲出嚟都有分別, 尤其是有用amp, 定係只用DAP, 分別都幾大, 的確要一邊聽, 一邊按自己要求去調整煲練用嘅音樂或配搭嘅器材才能更進一步. 就算入手時調音走向是合適自己, 原來煲練過程整體提升中, 還可以稍稍調整一下各位頻段, 更加配合自己嘅要求.

煲好後, 唔係停落嚟, 煲好後如只偏好某類音樂, 又係會令到材器走偏, 所以似乎間中煲練去調整一下是無止境的.  

禁止發言

簽名被屏蔽

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

重溫這個post, 真係感觸良多, 如果幾年前問我使唔使煲機煲線我會答你冇需要, 平常聽咪會自然 runin 囉, 真係無比較係冇傷害, 當你聽到一對相同的耳機但空間感、層次感、細緻度、三頻都不及的話你又有什麼可說呢?只能怪自己不勤力吧。但只有勤力就可以彌補不足嗎?答案仍然是否定的, 當你試過用2.5和3.5插頭煲出來有分別, 幾時用2.5幾時用3.5, 時間比例怎樣又有分別, 用快歌和慢歌煲出嚟又有分別, 組合千變萬化, 唔試過真係唔會知道有咩分別, 所以只有不斷嘗試, 不斷碰壁不斷修改, 才能得到自己想要嘅聲音。

當然以上我所講嘅嘢可能純屬廢話,每個人嘅耳仔聽嘅嘢會唔同, 最主要自己開心覺得個好聽就足夠㗎喇