設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: psb

[討論] CD唱片業沒落 , 當這地球沒有CD....

專業玩家

買cd 的人,通常是 老 seafood(屎佛)。
邊有人買cd 嘎?

d 老seafood 的音樂品味與世界脫節嘎。

聽d 歌全是墳墓之歌那一類。連墳場的阿婆靈魂都跳上來 “咪聽埋呢d 恐龍絕代歌啦“

正常人,聽下面的全球 99% 人類,點會買cd 嘎?

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 4威望 +22 金錢 +23 收起 理由
mryu8182 + 1 問題係ONLINE買歌, SHOW OFF唔到, 所以我寧.
CDROMRW + 1 + 1 想睇完整報告, 99%人類喺邊處人?.
psb + 20 + 20 俾個Like你啦
窮小子 + 1 + 1 幼稚 丶 不知天高地厚 ( 小學雞 ).

查看全部評分

專業玩家

ylcheung 發表於 2018-2-26 19:40
聽歌你有你聽,人地有人地聽,我估你好多年無出cd舖啦,得閒出去望下,睇下有無人買cd,歌係無分時間㗎, ...

香港d CD shop 真係正常人唔會去。

想聽到 Maroon 5 最新 album,大把合法途徑。

個d CD shop,一半產品都是老 seafood 品味:

”墳場之情歌 100首 5CD“
”屁股肉鬆弛音樂 7CD 套裝“
”時光機回到 恐龍年代金曲精選“
”老seafood 復活之歌“

呢d 音樂,你去其他國家,真係絕種無人識,香港老 seafood 思想同品味都是世界另類動物,所以 CD 市場留下的就是老 seafood 音樂。

專業玩家

窮小子 發表於 2018-2-26 19:31
其實按 ( 你呢位人兄 ) 思維 、 標準...

所有舊物都係墳墓

我解釋比你聽,點解無人買CD(除了老 seafood)

今日科技不同 30年前,國際流行新歌出場,首先是 Youtube VEVO 首播,

然後是 Top40、Hit music format 的世界各地電台 heavy rotate 播出(每日播 n次那種)

CD single 同期推出,

CD album 然後再上市,是最後。

Spotify 呢類 online streaming 同 CD 是同步,如果訂購每月 Premium 服務(每月收費 50幾元),streaming 是最高品質,與 CD 無分別。

但只需要打入 keyword,那位歌手的新 Album 立即播放。

香港市場小,好多類型音樂根本 CD shop 都無,就算是國際流行大 Hit 作品,都是上面全部都有之後,才慢慢上市,無論價格、時間,都是劣勢。

至於免費的,好多 app 可以收聽外國音樂電台,24小時不間斷播歌。例如 Tune-in Radio app 就是可以接收全球數萬個電台。

新加坡已經有10多個音樂電台,音色好好,免費任聽。

CD shop 剩下的顧客,就是鄭經翰呢類 老seafood 啦。

專業玩家

NAD 發表於 2018-2-27 21:37
好彩冇玩膠,
唔係俾人話殭屍?
千祈咪俾玩膠阿伯阿婆睇到

你搞清楚,買CD 的 老seafood 不等於喜歡音樂,他們是喜歡 HiFi
他們的音樂很窄,家裏的CD少到不過 一千張。

買CD = 養白鴿寄信
Online Streming = 真正的音樂愛好者。

就以 Spotify 的 online 音樂庫,他們的歌曲數目是一個 HMV 的 n倍。

我聽緊 David Guetta 的一首歌,我想知道 David Guetta 的其他作品,按一下 artist,他的所有作品出現,他的 album 都出現,他的歌曲的排行榜出現。

我瀏覽古典音樂,我可以用一個 keyword,例如:Ma vlast 找到呢個作品的所有管弦樂的版本。

我可以用類別來找音樂:例如 Dance/Club/Trance

我在街上聽到一首歌,立即用手機 Shazam 識別音樂,然後連接 Spotfity,將含有這首歌的大碟立即收藏聆聽。

我喜歡一首 10年前的快歌,我可以用 “go radio” 要求 spotify 將類似的音樂推薦給我。

Spotify 監視我的聽歌品味,定期推薦類似的歌單。

我可以搜索朋友的 歌單。

某歌星新碟推出,如果他/她是我的關注,spotify 就會通知新唱片可以收聽,快過電台!

d 老 seafood 以爲用白鴿寄相片是最好的,是他們的選擇,遲早他們連白鴿一起離開世上。

老 seafood 不知道 skype whatsapp wechat,是他們落後。

評分

參與人數 3威望 +26 金錢 +26 收起 理由
psb + 20 + 20 用家心得極具參考價值
窮小子 + 1 + 1 買CD=乜都5識(與世隔絕)你D歪理~無言.
ernietse + 5 + 5 咁買黑膠唱片嘅人叫做乜嘢呢???.

查看全部評分

專業玩家

剛剛看了 ViuTV 的片段,CD老闆:“d 人寧願比 $95 吃一碗拉麵都不愿意買一張 CD”

我的答案如下:

如果拉麵都可以在手機免費(或幾個仙的價格)下載,按幾個按鈕,拉麵就可以在手機出現可以享用,拉麵店都會倒閉。

老 seafood 說話無腦!

專業玩家

NAD 發表於 2018-3-2 14:55
spotify邊有咁多makeup好嘢玩吖??

呢d 垃圾我會丟落垃圾桶,因爲浪費空間。

上次買 CD應該是5、6年前,舊碟全部丟走包裝節省空間。

我新碟聽一兩首歌一兩個月就唔要。

你要學我甘做,你每月最少花 5000元買 CD,每月丟走兩個月前的舊 CD,否則你無地方擺放。

同時建議你考慮清楚,一年花在音樂 六萬元才可以聽到最新最好的音樂。

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +2 金錢 +2 收起 理由
CDROMRW + 1 + 1 有隻係電視劇喎,睇Netfix得啦,仲買碟?.
窮小子 + 1 + 1 得嗰少少CD,就話每月洗5-6k,吹大D鴉!.

查看全部評分