設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[黑膠碟] 我的年代, 我的黑膠

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Msuper              kl兄勁有誠意呀,但點解我睇到相同碟既!.

我估係上下集,一隻碟載唔晒成齣戲嘅歌  

好似咁!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ernietse + 50 + 50 still transparent cover without yellowis

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2018-3-1 13:25
李後主我都有過, 好聽, 印象中最後一次播是在80年代的事了.

10吋碟的收藏....我當年是出借給了了在加國 ...

我呢隻唔係拾吋喎

x

評分

dc903 + 50 + 50 正呀

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2018-4-19 20:16
感情事...

我以前一直知女性係有些日子不方便. 令我想起以前的一位打字小姐,

人地以為你怕羞仔,等咗佢幾十年呀!一於去馬啦,追番佢。

評分

dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦, 幾好喎,等我帶d碟當賀禮.

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2018-4-20 20:13
人家個孫都今年大學畢業了, 唔好玩了.
表錯情三四十年, 唔係一件易事

唔緊要喎,我相信你同佢一路都有聯絡,間中有往來咁,我覺得佢等咗你幾十年啦直至佢丈夫去世至同你表白,點知神女有心,襄王無夢。
大家都咁大咯,結婚、性都可以唔講,你多D見下佢,佢會開心好多囉!

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
dc903 + 50 + 50 係喎 做好人一於做到底
old8woman + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

TKMMKT 發表於 2018-5-7 15:32
錄音科技愈先進,我們的歌手嘅歌藝愈。。。。。

聽聽今日當紅的Adele和年過70的Aretha Franklin。

我鍾意 Carole King 版本多D,
[youtube]KQXY8zwQgmc[/youtube]
現場都唔差
[youtube]PMArGNtC6zQ[/youtube]

呢隻我曾經有黑膠,不過...

Aretha 第一次聽 但真係贏 Adele 幾條街

x

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Caterina Valente 又係好唱得,仲同好多大人物合唱過,除咗隻 Tonight We Love 外,都有好多其他靚歌

隻歌啱晒 KL Ching, 改編老柴嘅 Piano Concerto No. 1

[youtube]tgJfo3Wv9z4[/youtube]

都係要擺番隻膠膠出嚟先!

x

評分

參與人數 4威望 +110 金錢 +110 收起 理由
dc903 + 50 + 50 正到爆
tlsk + 20 + 20 用家心得極具參考價值
kl122002 + 20 + 20 正到爆
old8woman + 20 + 20 正到爆

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2018-5-9 07:16
很想念此曲, 很優美的音律. Caterina 的唱腔是是有種高貴.

當時在Beatles, 貓王等人同行的時代裡, 這一 ...

睇番 Youtube,至感受到佢當年係幾勁,好唱得!

[youtube]KL898_DgfwE[/youtube]

意大利文嘅 Till
[youtube]zKovylk7i04[/youtube]
仲有其他,Jane Morgan,多謝介紹,我會摷佢D碟嘞,當然係CD啦

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
dc903 + 50 + 50 恭喜先 又有新碟買啦
kl122002 + 20 + 20 報告非常詳盡

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2018-5-9 13:25
Jane Morgan 唱Fascination 一絕

Sepia 嘅 Source 可能多數係翻 Dup LP 再電腦執留個 record 無妨嘅!

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2018-5-9 13:46
多左人問我, 猶其是後生的豆丁, 果位係邊個, 呢位係邊個?
有時行過hifi長, 駐足一望某翻出的老錄音, 會被s ...

仲有一間 Nostalgia 都係咁出D舊野,好似呢隻藍色小提琴,佢仲有隻 SACD 我無買囉!

呢隻 Stereo ,仲有隻 Mono 版,都幾拾年囉,當然唔係我買啦!

Nostalgia 翻出,大件球夾抵食,我買佢都係貪佢送其他錄音,
隻碟聲底薄,尖得嚟小提琴D高音又Cut咗D喎,無嘅都要啦!

呢隻應該係 KAPP 自己出嘅(希望係啦),可能都係Dup Lp,因為有一兩粒炒豆聲呀 ^_^
D聲似黑膠,我鍾意呀!

x

評分

參與人數 5威望 +150 金錢 +150 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 正到爆
ernietse + 50 + 50 nice cute black scissor
dc903 + 50 + 50 正到爆
tlsk + 20 + 20 用家心得極具參考價值
kl122002 + 20 + 20 正到爆

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

TKMMKT 發表於 2018-5-11 09:38
TINA TURNER

https://m.youtube.com/watch?v=EqIpkMDRjYw

CCR 正呀 !

另一名曲
[youtube]lIPan-rEQJA[/youtube]

x

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
tlsk + 20 + 20 超正!
dc903 + 50 + 50 雖然我唔識, 俾個Like你啦
TKMMKT + 10 + 10

查看全部評分