設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

我的年代, 我的黑膠

查看數: 153419 | 評論數: 782 | 收藏 1
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2017-12-2 23:03

正文摘要:

不知道怎樣說起, 這裡有點可能和另一個說古典黑膠的post 重復. 只是將我的心得夾在入面時又有點覺不合適. 近日見師兄熱心地分享了自己50張黑膠, 不說還是另開一個說說吧? 我聽黑膠唱片的年代由mono步入stereo , 再 ...

kl122002 發表於 2020-3-22 20:54
再講下reel, 呢一樣野我真係有過. 3M 的Magnetic Tape Viewer .

以前玩reel, 除了check下帶仲有無磁之外
斷帶做修補時, 除了cutting block, non-magnetic knife, 特別的tape外 , 係真的仲要靠佢.  

只是今時今日果D大舊大舊錢的人去玩reel 的, 有幾多過識?

借個位講句
曾經有人係其他地方為了真的親眼一看我的修斷帶過程而搞龍鳳, 佢地D說話亂講又難聽到一個極點. 連身邊知我者的人都忍不住叫我不如demo 一次俾佢地睇等佢地完心事.
我話唔教就係唔教, 睇住D人亂做我就照丙.
呢個年代學呢D過氣野,  只有一堆人為好奇就好奇, 為串你而串你. 分分鐘串你果個連點樣取帶都未識.  
實情係好似書法一樣, 你唔係日日寫又唔得閒研究, 點練出一手好字?
如果我拍左片post 上網, 睇唔明我手勢又唔明我動作, 一堆堂邊鶴"軍師"指指點點算係乜?

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
dc903 + 80 + 80 玩物過度 源於執意過譽狂傲誇耀虛榮.....

查看全部評分

kl122002 發表於 2020-3-22 20:41
ernietse 發表於 2020-3-22 20:25
Greed is one of the negative human nature

荒唐.
ernietse 發表於 2020-3-22 20:25
kl122002 發表於 2020-2-17 09:09
打劫廁紙的事, 令我想起了這部電影

Greed is one of the negative human nature

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +160 金錢 +160 收起 理由
dc903 + 80 + 80 Funny world in reality
kl122002 + 80 + 80 正到爆

查看全部評分

kl122002 發表於 2020-3-22 20:18
呢個年代會用VU錶的地方不多 , 有些amp 是有, 但大多都只是為了裝飾用.
VU 錶是在什麼時候用呢? 就是錄音, 而且在reel to reel 時用得最多.  因為如果 source 的地方output 弱, 就要靠提過收音地方的sensitivity (reel 機) 去收錄.
卡式帶的錄音機都可以有錶, 只是我覺有少少不如reel 機的靈敏

Reel 機有好多種, 以前最平民用的只是一卷小帶, 到了70年代時已有大大卷的東西.
不同級別的reel 機有不同功能, 磁頭和走帶的設計都不同.
有心想買reel 機的人最好留意一下, 不然真的很易被騙錢.

評分

ernietse + 80 + 80 i miss TEAC reel to reel deck too

查看全部評分

kl122002 發表於 2020-2-17 09:09
打劫廁紙的事, 令我想起了這部電影

評分

ernietse + 80 + 80 yea, this movie is funny but lengthy
dc903 + 80 + 80 1日5死,日日都有意想不到新鮮事!.

查看全部評分

kl122002 發表於 2020-2-15 09:21
old8woman 發表於 2020-2-15 08:20
或者不同唱片公司的產品有不同結果吧???
我收藏Paul Mauriat的黑膠唱片(全部PHILIPS)最多
所以我的講法亦以 ...

只覺現在太多為45而45的東西, 它們的存在是不必要

動態壓縮的事在黑膠一直都有, 以前的rca 盡量在7吋碟排疏, 而且遠於中心位 。 但其他公司是照排入內 , 也令軌道之間窄了, 使至少一面可以放2支歌, 也於是後來rca尾隨附和, 也排了進去
事實我覺得內軌的歌曲聲音是有損的, 有時候快歌是有種聽得到的吵雜感。

評分

dc903 + 80 + 80 俾個Like你啦

查看全部評分

old8woman 發表於 2020-2-15 08:20
或者不同唱片公司的產品有不同結果吧???
我收藏Paul Mauriat的黑膠唱片(全部PHILIPS)最多
所以我的講法亦以當年PHILIPS公司Paul Mauriat的7吋45轉和12吋33轉的比較

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

ernietse + 80 + 80 his music is playback in HK cinema 70's
dc903 + 80 + 80 俾個Like你啦

查看全部評分

kl122002 發表於 2020-2-15 07:57
old8woman 發表於 2020-2-14 22:03
至於12吋45轉的大Single碟,當然更贏33轉的
尤其是動態……

也許我也老了
同一個ap出的45轉 the nat king cole story 和我在60年代入手早年版(capitol 出, 33轉)比較, 反而我覺45轉版的好似是唱快點點, 多少少力氣外, 論音色平均還是我覺早年優先一點。

45轉, 我印象中聽過活力多的是rock around the clock

原來都65年前的事了

評分

dc903 + 80 + 80 用家心得極具參考價值

查看全部評分

old8woman 發表於 2020-2-14 22:03
至於12吋45轉的大Single碟,當然更贏33轉的
尤其是動態……

評分

dc903 + 80 + 80 用家心得極具參考價值

查看全部評分

old8woman 發表於 2020-2-14 22:00
kl122002 發表於 2020-2-14 21:14
點解以前的人叫 album (專輯), 而不叫 LP ? 又點解會叫album ?  還有45轉single 碟的design....等等是有原 ...

AB即時比較下,高低立見,7吋45R.PM.明顯碟赢12吋,33轉大碟
不信你可以找同一個錄音版本比較……
重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表