設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[線材] V-Moda M100用在金鏄的4.4mm插頭平衡耳機線

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

前段時間入咗Sony WM-1Z,但好不幸,在收到機前幾日,手上的VentureCraft的2.5mm平衡缐焊接位鬆咗,啲聲音走咗一邊,冇法,M-100 只有用3.5mm來聽住先,金鏄4.4mm只有用住PP8加轉頭聽著先!大概兩星期前無聊就上去美國森林網站上看到有啲線,當然都唔會太貴,有幾條係配M-100,大部分份來自日本,既然是這樣,我就直接上日本森林網站,去睇下配合M-100嘅2.5mm平衡缐,忽發奇想,不如直接尋找4.4mm頭,跟著就出現一些4.4mm頭的線,唔係好多,慢慢睇,突然發現到有一條Yodonami嘅線,8絞,( 導体:7N単結晶銅+銀メッキ 7N単結晶銅 ) 圖片中睇到用嘅4.4插同Sony啲原裝線啲插頭一樣,就走入去研究了一下,咦!突然發現佢耳機端個插頭咁似VentureCraft條平衡缐個插頭嘅??? 自己攞住自己條線同個放大咗嘅畫面比較咗半個鈡,再睇下佢對應的耳機,哈,同VentureCraft條線一樣,價錢?平一半,(8500¥) ,仲要係8絞,另外MoonAudio啲4.4頭線我睇過都要最小300美元,仲係black dragon,咁我當然立刻落單,所以⋯⋯到今日終於收到線啦。

DAP端插頭

DAP端插頭

開始煲線

開始煲線

耳機端插頭

耳機端插頭

線、真身

線、真身

內包裝

內包裝

內包裝

內包裝

外盒包裝

外盒包裝

網站圖片

網站圖片

網站圖片

網站圖片

網站圖片

網站圖片

網站圖片

網站圖片
Sony NW-WM 1Z,AK-240,Vamtam Classic Master Ltd,
Vantam OPA627Ltd, WA7 firefiles, AMP-HP-Muses02, Sennheiser HD-800, Denon AH-D7100, B&W P-5,
V-Moda M-100, Sony MDR-1A,InEar ProPhile-8,
InEar SD-4S,

鉑金玩家

唔知點解,啲圖片號碼全部掉轉頭,另外有樣嘢想講下,就係條線要成10日先送到日本Tenso公司,今日收到就硏究一下,原來、條線係福建省、廈門市送出,中國出,我唔介意,只是咁樣,條線等於轉咗個大圈先到我手,各位師兄如果有興趣,或者淘寶都可能會淘到,不過都冇所謂,剛開始時啲聲音平平,冇高低,到現在煲咗十幾個鐘,啲聲音已經有好大改變!暫時都好滿意,性價比不錯!

鉑金玩家

我有 exactly 你個組合,不過我係淘寶買,百幾蚊人仔好過買轉插。佢淘寶個 description 話係啱 Sony MDR-1A 耳牛用,我知亦啱 M100 因為我兩副都有之前一直共用 2.5 同 3.5 升級線。要留意唔係乜插都插得入 M100 因為洞太細所以呢條插得入非常超值!不過我 1A 最後買咗條原廠 Sony Kimble 比佢,真係好聽啲,呢條而家只插 M100。佢果檔淘寶其實仲有其他線都好平的。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ml55 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

iBasso DX200
Fiio X7 Mark 2
Sony ZX300
64 Audio V6S
Unique Melody Martian
Fiio FH7
Sony XBA-N3BP
Sony MDR-1A
Sony MDR-M1ST
Sony WH-1000XM3

黃金玩家

V moda個3.5mm位好蝦人又縮入去
onso有條hpcs_03 4.4(5極)-3.5(4極) 6N+4N copper

鉑金玩家

dlmc 發表於 2017-11-23 17:55
V moda個3.5mm位好蝦人又縮入去
onso有條hpcs_03 4.4(5極)-3.5(4極) 6N+4N copper

呢條線我都有見到,亦都有考慮過,但最後覺得性價比我感覺得另一條高,選擇咗另一條,雖然係大陸做,但現在煲開咗,啲聲音我覺得好過以前條VentureCraft2.5mm平衡缐。可能亦都有金鏄的加持,不竟4.4mm個接觸面都大啲。
Sony NW-WM 1Z,AK-240,Vamtam Classic Master Ltd,
Vantam OPA627Ltd, WA7 firefiles, AMP-HP-Muses02, Sennheiser HD-800, Denon AH-D7100, B&W P-5,
V-Moda M-100, Sony MDR-1A,InEar ProPhile-8,

鉑金玩家

truenobzr 發表於 2017-11-23 16:57
我有 exactly 你個組合,不過我係淘寶買,百幾蚊人仔好過買轉插。佢淘寶個 description 話係啱 Sony MDR-1A ...

其實我想請教一下師兄,Sony條Kimble線M-100用唔用得?

鉑金玩家

ml55 發表於 2017-11-24 04:29
其實我想請教一下師兄,Sony條Kimble線M-100用唔用得?

咪就係話 M100 唔係乜插都得所以我Kimble 係插唔入,1A 個 socket 都係凹入去但 M100 再窄啲,我條 2.5 之前要去星際改頭至插到 M100...
iBasso DX200
Fiio X7 Mark 2
Sony ZX300
64 Audio V6S
Unique Melody Martian
Fiio FH7
Sony XBA-N3BP
Sony MDR-1A
Sony MDR-M1ST
Sony WH-1000XM3

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

truenobzr 發表於 2017-11-23 23:57
我有 exactly 你個組合,不過我係淘寶買,百幾蚊人仔好過買轉插。佢淘寶個 description 話係啱 Sony MDR-1A ...

truenobzr兄,小弟都係m100用家,請問這條4.4mm淘寶線應打什麼字搜尋?
thx

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟有m100,近期又想出黑磚,ml55兄的分享十分有用

鉑金玩家

boy1420 發表於 2017-11-30 10:19
小弟有m100,近期又想出黑磚,ml55兄的分享十分有用

師兄,淘寶直接用Sony 1A升級線,條線不過不失,可以用啦,好過 VentursCraft條2.5平衡缐小小,不相上下,我兩條線比較過,其實,咁樣嘅價錢,都算唔錯。