設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 好彩港版都有 Atmos "猿人爭霸戰" 4K 初評 (實物圖)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

平時都唔會咁心急出 post , 但見到大家估估下, 收工第一時間入手先, 証實下究竟港版條 SOUNDTRACK 究竟有 Atmos 定無 Atmos.... 效果點就未知,希望今晚開到聲 Try Try
233331htnzjkqqt549s9s4.jpg 233328nw1cz51x634aff0h.jpg
剛剛完場, 睇返今集 D 色水比較冷, 顏色變化可能略遜於第二集...而整體畫質都偏向自然風格 (6.5K 拍攝, 2K 後製), 細節 (毛髮、雪花) 清晰唔過火,實景 / CG 的差異在 4K 下極明顯,但無刻意執 SHARP 執利強化視覺衝擊。比較想讚系呢個系列是少數能逃過 "好不過三" 命運既作品, 無用 "最終章" 由頭炸到尾既公式鋪故事, 文戲武戲鋪排有致,猿人表情交足戲有凸之餘,趨淚位真系睇到眼濕濕 (近期套 <BLADE RUNNER 2049> 都有類似感受)... 7 月份 <猿人> / <蜘蛛俠> 特登 "留肚" (就系知道碟必入, 唔入戲院可慳翻一百幾十 ) 就等第一日出碟衝去買。自問兩套大作 (<猿人> / <蜘蛛俠>) 中, 我覺得<蜘蛛俠> 動作場面比較多 D 花款同睇頭,有好多之前從未見到既諗頭都出現系新作裡面,但故事整體追看性其實一般, 輕輕鬆鬆兩個鐘個種 TYPE。至於猿人系 "無期待" (講真真系用平常心去睇) 下見到電影風格明顯又轉型, 今集感性 / 搞笑元素雖都系留於大作電影的公式層面,但感染力相當強, 對我來講是一部有衝動翻第二次既戲 (聲方面未有得開大喇叭試, 遲下詳細測評再補上...)   

呢幕如果系翻睇第二次的話,真系心酸到流淚 (入戲院睇過呢套戲既 CHING 一定知我講咩 )

評分

參與人數 14威望 +195 金錢 +195 收起 理由
nflam + 20 + 20 報告非常詳盡
Stanley5387 + 10 + 10 報告非常詳盡
toms110 + 10 + 10 絕對認同
sharkpigyu + 10 + 10 正到爆
mc27588 + 10 + 10 一定要加分
SonSon + 50 + 50
diyman + 10 + 10
小龍 + 10 + 10 俾個Like你啦
pac + 20 + 20
kitman688 + 10 + 10
tommychan1021 + 5 + 5 俾個Like你啦
alanadc23 + 10 + 10 俾個Like你啦
nicebeebee + 10 + 10 想睇完整報告
G36 + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

G36 發表於 2017-10-27 21:26
普通BD set就有

Thanks, 可能要散買了

黑鑽玩家

chinchin 發表於 2017-10-16 17:56
請問呢套有冇 4K Boxset? Thx

普通BD set就有

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

小龍 發表於 2017-10-27 18:43
剛入左呢4k,係甘易 loop 下,畫汁比神奇女俠,有過
知而無不及,雪景,軍人嘅裝備,猩猩毛髮,
細緻度有少許 ...

依隻4k畫面真係頂尖個批,點可以同神奇女俠比 唔同級別

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

剛入左呢4k,係甘易 loop 下,畫汁比神奇女俠,有過
知而無不及,雪景,軍人嘅裝備,猩猩毛髮,
細緻度有少許驚喜。

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

重有今日出嘅老變

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

好在前段故事鋪得靚, 後段都爆得特別投入, 好鬼振奮同 "大快人心" (心諗抵鬼你班軍佬死)   (爆油缸 + 雪崩...係咁爆爆爆, 真係幾爽   )

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
sharkpigyu + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

hohodog900 發表於 2017-10-16 22:57
啱啱睇到尾段開始炸機,我頂吖,唔敢再睇,驚人撳鐘投訴,細聲又冇癮,所以收機,聽日再睇!
呢隻真喺近期 ...

雪崩個段音效 真係嚇鬼死人 睇住十仔條唇好似想爆出來甘

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

啱啱睇到尾段開始炸機,我頂吖,唔敢再睇,驚人撳鐘投訴,細聲又冇癮,所以收機,聽日再睇!
呢隻真喺近期聲,晝,故事都一流嘅4K UHD,大家唔買唔得!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
sharkpigyu + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問呢套有冇 4K Boxset? Thx