設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[試玩計劃] MrSpearkers 耳機試玩平台:Aeon Flow 封閉式平板 (第一季)

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

請問可以試玩幾耐呢?

自從BB出世後在家都很少時間可以靜靜地聽歌,不過慶幸在公司都可以好自由咁聽歌。而家在office都是用Element做解碼耳擴再接上K702﹐我想這隻MrSpeakers Aeon Flow都會是很好的配搭。

鉑金玩家

alleelarry 發表於 2017-10-31 10:54
截至呢一刻,有興趣試玩的版友如下(如有遺留,有勞提點):

#03 bye2

太好了我排第二,好快有得試
HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1

鉑金玩家

收到阿祺師兄通知可以拎耳機,今朝就急不及待襯返工之前去拎返公司慢慢嘆
首先要多謝Post76同代理SoundWave俾呢個機會我地借耳機返歸慢慢試,多謝Larry師兄帶頭同阿祺師兄的安排,今朝交收好順利
玩耳機都有一個pain point就係喺街舖頭試往往好難試得真,一來環境多人又嘈(背景嘈吵講咩動態已經變得冇意義)二來又冇可能帶晒啲架生去人地舖頭……
今次有兩星期時間慢慢試一隻自己有興趣的耳機確實機會難逢,希望之後多啲呢類型活動

Aeon Flow係MrSpeakers最新作品。早喺Dan Clark(MrSpeakers)改裝Fostex T50RP時我已經有留意佢,見佢改到出神入化令我都買左隻T50RP黎改裝一番,而家隻T50RP mod都係我最常用耳機之一。今次試玩跟機配件唔多,除了耳機外有一條3.5mm單端耳機線(冇平衡線對我冇影響因為我冇平衡端器材 )、一對調音用耳棉同一個好實淨的耳機便攜盒:

我好欣賞這個耳機便攜盒,因為真係好實用,內裡有空間可以收納線材同調音棉,比起某些太著重產品包裝的產品所提供的又大又重又豪華成本又高(最後係成了垃圾)的耳機盒,MrSpeakers這個便攜盒明顯好太多。耳機拎上手出奇地輕巧,外殼塗裝好碳纖面板又靚,耳機線都實淨,整體造工好好。耳機頭帶係用記憶金屬造,夾頭力度剛剛好,皮製頂帶在頭頂都冇乜壓力(可能因為耳機本身夠輕)。呢條記憶金屬頭帶似乎係MrSpeakers其中一樣值得自豪的地方,因為見Dan佢自己都有好多次係咁樣屈條頭帶以顯示出其彈性:

Dan佢係屈得仲誇張好多,呢隻耳機係借返黎我就唔試啦

Headphone Power Calculator計一計Aeon Flow Closed的推力要求:
MrSpeakers Aeon Flow Closed power.png

我自己會用110 dB SPL做參考標準,睇睇自己的器材在推力方面可否應付得來。Aeon Flow唔算難應付,少於1 Vrms的電壓要求應該現時市場上大部份器材都冇問題,電流方面要求高一點點要62 mA,對一些手提器材會是考驗,但對一般枱機黎講應該冇問題。

好啦準備開聲試!

在公司平時都係用JDS Labs The Element配AKG K702聽歌,咁就用Element試下配搭Aeon Flow聽聽效果如何。一開聲感覺三頻係偏向突出中高頻,高頻有點硬及刺耳,並唔係偏耐聽的類型比較偏分析型。聲音係開揚有空氣感不過似乎係因為中低頻比較收歛的結果(呢兩樣好難兩全其美 )。Closed版本比Open版本靈敏度低一點點,估計係入面加了一些吸音材料減少腔體反射回音,不過仍然聽得出中低頻有點濁,似乎係因為腔體回音或者damping唔夠所致 初步聽感冇預期中咁好……

後續……

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
alleelarry + 20 + 20 報告非常詳盡
bye2 + 10 + 10 專業!

查看全部評分

JVC FX850
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
ADL GT40
FiiO E12
Aune B1

鉑金玩家

上回講到Aeon Flow Closed初步聽感係中高頻比較突出、高音偏硬同埋有疑似damping唔夠的問題令到聲音有點濁。呢啲種種問題令到諗起佢跟機的調音棉,因為係加喺耳機同耳朵中間的調音棉正正係有能力解決以上呢啲問題,即刻安裝入去試下︰

安裝好容易完全唔使拆機或拆耳棉,但唔知會唔會好易掉出黎呢

調音棉聲稱係可以增加低頻,實質上係減少高頻從而令到低頻量感增加。加棉後仲有一個作用係令到耳機"抖氣"冇咁易,即係增加damping,對於under damping的耳機有正面作用(但加太多就會over damping令聲音侷促)。加棉後一開聲,嘩!高頻收歛了不少,中低頻變得厚實了,而且聲音變得乾淨了冇之前咁濁,聲音微暖變得更耐聽及平衡,個人好喜歡呢種聲底 雖然因為高/低頻比例變低了令到空氣感都減少了,但我覺得加調音棉後整體聽感係提升了不了。

唔知係咪MrSpeakers想用封閉式耳機但做到相當空氣感黎做賣點所以預設係冇加到調音棉,而將調音棉做成一個option。但我強烈建議佢將有調音棉的版本做成預設版本,我都會建議黎緊會試的師兄一定要試下加調音棉!
JVC FX850
iBasso DX90
ADL GT40
FiiO E12
Aune B1

鉑金玩家

alleelarry 發表於 2017-11-30 22:26
JimmyNgai 師兄,果然夠專業,又可以在公司試玩,講真無咩人可以做得到,自己平日帶只入耳黎專注工作,別 ...

喺公司玩可以順便試下荼毒啲同事
我都長期借左我部Audioengine D1 DAC/amp同Philips Fidelio L2比一位同事喺公司"洗滴心靈"用,不過似乎仲未毒到佢落坑,可能器材唔夠毒

鉑金玩家

alleelarry 發表於 2017-11-30 22:36
當日見到呢對「調音棉」無咩特別,跟平日包裝用的差唔多,點知原來有聽得出既分別,所以分享時都特別提一 ...

的確分離式設計可以迎合更多人的喜好,如果有人喜歡高頻比較刺激的好著重空氣感咁唔加調音棉係好啲。
師兄DIY的idea好好呀,我之前改裝T50RP時都買了好幾款唔同厚度同密度的調音棉,遲啲有時間的話都可以試下用落Aeon Flow聽聽效果如果,如果效果理想或者我交還耳機時連埋啲調音棉一齊等其他師兄都可以試下

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
alleelarry + 20 + 20 一定要加分

查看全部評分

鉑金玩家

今次試下配搭另一部大推力中性DAC/amp Grace Design m9XX(小弟之前的開箱文):

論聲底m9XX同Element好似,畢竟兩部都係標榜客觀測試表現良好,聲音中性。聽起上黎就仿佛m9XX高音比較柔、中頻厚一點點、空氣感差一點點,各有各的好。
m9XX同未加調音棉的Aeon Flow配搭起上黎比Element好,高頻冇咁刺耳,亦補足了一點點中頻厚度。加上調音棉後聲音是更討好更耐聽,不過就有點過厚的感覺,有點兩頭唔到岸
整體黎講似乎仍然係Element配搭加了調音棉的Aeon Flow比較岩聽

待續…

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
hiyori + 30 + 30
alleelarry + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

JVC FX850
iBasso DX90
ADL GT40
FiiO E12
Aune B1

鉑金玩家

Aeon Flow Closed論重量、聲學設計和推力要求要帶出街聽都係不錯的。今日就試下用DAP聽聽效果如何:

小弟用的是iBasso DX90,灌了Rockbox,亦自行摩改了(另見摩改iBasso DX90),所以表現並不能代表一般DX90。

論推力DX90是能應付的,不過耗電就有點快,始終Aeon Flow都是比較食電流的類型。聲音表現就很不錯!中間人聲集中形象好(有一點前),聲暖耐聽三頻平衡(加了調音棉) 最後呢點很重要,因為冇乜頻率特別突出,聲音開大少少都冇咁易聽覺疲勞,好適合睡前聽下歌舒緩下,又唔會怕嘈親屋企人

不過呢個組合都係有缺點的,就係低頻控制得唔係咁好,低頻比較散,同埋高頻都冇配Element時咁亮麗。

待續…

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alleelarry + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

JVC FX850
iBasso DX90
ADL GT40
FiiO E12
Aune B1

鉑金玩家

alleelarry 發表於 2017-12-9 18:57
睇番師兄個 LIST,看來還有一堆野還未試,期待

後日就要交還耳機啦,應該冇時間試太多
JVC FX850
iBasso DX90
ADL GT40
FiiO E12
Aune B1

鉑金玩家

JimmyNgai 發表於 2017-12-1 12:17
的確分離式設計可以迎合更多人的喜好,如果有人喜歡高頻比較刺激的好著重空氣感咁唔加調音棉係好啲。
師 ...

既然調音棉對聲音影響咁大,今日就試下DIY調音棉!

手頭上有幾款唔同厚度、密度同彈性的調音棉,今次就試下厚度同彈性比較大、密度較低的兩款。
首先將Aeon Flow跟機的調音棉copy一個紙樣出黎,再喺自己的調音棉上跟紙樣剪出相同大小同形狀:

最左手邊係原裝調音棉,中間係DIY(厚),右手邊係DIY(薄)。

DIY(厚)呢隻棉,其實論厚度、密度同彈性同Aeon Flow原裝棉好似!我有理由相信其實係同一隻棉黎
開聲聽DIY(厚)同原裝棉其實真係一樣,咁我唔再詳細講啦。DIY(薄)棉就比較有意思,佢厚度係原裝棉的一半,密度相當,所以聽感都在原裝有加棉同冇加棉中間。
咁係有相當大的好處,因為加原裝棉後無疑聲音更厚實高頻唔再刺耳更耐聽,但就損失了不少空氣感。DIY(薄)棉就做到一個效果係柔化了一點高頻、令中頻人聲厚一點點,同時又保留了相當多的空氣感,我想有不少人會喜歡這樣的組合

DIY(薄)棉配搭一些中性偏暖的器材應該都係唔錯的。

待續…
JVC FX850
iBasso DX90
ADL GT40
FiiO E12
Aune B1