設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] “小更新” 用緊Ak380+AMP 值唔值得再買SP1000尼?

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

早2日拎左AMP去ECT果到修理, 之後見到SP1000就試下啦~

嘩, 一聽, 好似現場甘ge感覺, 我心諗 "甘好聲又比得我試, 個音檔應該係DSD 啦!" -(試左 "大熱" 張國榮 和 "冷雨夜" 胡琳)
點知只係FLAC已經有甘GE效果, 立刻覺得380+AMP都比下去
配我ge Angie ii + PlusSound X6 GPC, 人聱好近好近, 胡琳好似係耳仔邊唱感....
之後 "大熱" ge 動感好生動, 低音好有活力~
我無諗過原來我ge Angie ii係可以去到甘GE地步

不過我一路無用SD咭 (380都無用), 所以試唔到同一音檔ge比較

我個380+amp只係用左大約 10個月到, 以咖又要用多 3萬買 SP1000 好似好浪費錢.
假如我買左 SP1000, 380又無用.
放380出去, 又唔知邊到放. 就算放到 都係賤價………. 心裡好矛盾 到底要唔要SP1000好…….
究竟值唔值得比3萬蚊去追SP1000 尼?
(我心裡都知道380 到依刻都絕對仲係正野黎GE)

-------------------------------
小更新: 我特意下載左 胡琳 “冷與夜”flac 再用返380配返 angie ii聽..........
一聽竟然聽到胡琳清唱部分有noise....
同埋我條 X6 GPC線係一路開盡bass, d首歌會濛左 (我平時少聽甘清ge音樂)
相反 Bass開盡用SP1000都唔會濛, 係尼一刻我知道係時候入SP1000了

-------------------------------
已入手

已入手

已入手

鉑金玩家

魂兄.....換啦....除音色有改變之外....電量...介面順暢度同發熱量都有改善
SP1000 Copper + Angie II + PlusSound GPS X6

鉑金玩家

不過試埋銅版先......8月頭應該有
SP1000 Copper + Angie II + PlusSound GPS X6

黃金玩家

等多陣部380會仲低價,如果有心換早換早享受啦

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

好綠

鉑金玩家

heheyuth8700 發表於 2017-7-21 11:57
魂兄.....換啦....除音色有改變之外....電量...介面順暢度同發熱量都有改善 ...

hehe兄! 好耐無見啦~

音色, 介面, 發熱量, 同電量 中曬POINT.  電好明顯啦~ 聲稱可以聽12小時, 仲有快充 tim.

我都要試埋銅 先再諗~ 不過銅好難打理, 除非包膠, 但係我又鐘意最自然, 金屬面ge觸感

但係我個380就真係變左好曬.....真心KEEP係到 又會好少用 (假設有SP1000的話),
放出去賤價的話又唔忍心, 又唔抵......

真係左右做人難

BTW, 你有無試過 SONY金WM1Z and WM1A? 同SP1000會點? Sony係未低音再勁D?

鉑金玩家

你講條線?

無計呀, 我太大汗...... KEEP住抹 但又KEEP住出

鉑金玩家

星喚魂 發表於 2017-7-21 14:13
hehe兄! 好耐無見啦~

音色, 介面, 發熱量, 同電量 中曬POINT.  電好明顯啦~ 聲稱可以聽12小時, 仲有快 ...

魂兄...long time no see...

你喺google search "SP1000 vs WM1Z vs AK380"

你可以參考下呢位資深玩家嘅詳盡報告......睇完包你下定決心....換機

鉑金玩家

其實我同魂兄你都差唔多.....部320+380amp玩咗一年唔夠....而家我估得番3至4000....唔賣又唔知用嚟做乜....賣又好似好唔抵....

鉑金玩家

heheyuth8700 發表於 2017-7-21 15:16
其實我同魂兄你都差唔多.....部320+380amp玩咗一年唔夠....而家我估得番3至4000....唔賣又唔知用嚟做乜.... ...

OMG, hehe兄果然最明白我心中的煩憂.

講開又講, 甘你會唔會買 SP1000?

買的話又會唔會放320? 又會係邊到放?

不過就算放380+AMP, 價錢一定會低到不堪設想
KEEP返做下後備, 家中用好過