設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[私人收藏] 向一位心愛嘅創作歌手作最後致敬。

鑽石玩家

一位好鍾愛音樂嘅美國創作歌手, 亦係好多新一代歐西歌手嘅幕後功臣同音樂總監。不自不覺已經二十幾年,學生年代到而家,原来冇離開過 , 一直跟隨住佢。就好似哥哥 Leslie 咁,好突然好難接受佢嘅離開,就好似一位認識多年好友離去咁,好心痛。所留低嘅只有音樂同創作,作永恒嘅紀念同回美麗嘅回憶,年輕歲月留低嘅一烙印同見證。同喜歡 Tommy Page 嘅朋友分享回憶佢所留低嘅心血作品同藝術 , 向一位曾經心愛嘅創作歌手作最後致敬。
一切由首張創作大碟 "Tommy Page" 開始:

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 8威望 +150 金錢 +150 收起 理由
JoanneLim + 10 + 10 絕對認同
GraceYPS + 10 + 10 超正, 一定要加分!
窮小子 + 20 + 20 psb ching 好 ~ 又有精彩 正報告。。。.
Grandmaster + 10 + 10 RIP
ernietse + 50 + 50 用家心得
tlsk + 20 + 20
dc903 + 20 + 20 留下歌聲樂曲,rip.
Msuper + 10 + 10 願他在極樂世界享受生活,繼續唱好歌.

查看全部評分

鑽石玩家

第二張大碟 "Paintings In My Mind" 內,第一首主打 single "I'll Be Your Everything" 打入美國榜首,但覺得首歌似係為啲女而唱 , 不是小弟杯茶。更具吸引力嘅反而係打入美國 Top 40 嘅第二首主打 single "When I Dream Of You", 好靚旋律琴鍵同弦樂。大碟 title track "Paintings In My Mind" , 小弟最愛,一首好有深度嘅經典,驚嘆不已。"Paintings In My Mind" 大碟每首動聽嘅都係出自 Tommy Page 佢手筆,當年19歲嘅佢,竟然寫出一首 "Paintings In My Mind" 旋律咁動聽同感人嘅歌詞,人大個咗,更加了解歌詞嘅含意,更有共鳴同感動,好感人嘅音樂弦樂,特別係首歌中段至到尾段,音樂好感性有氣勢,加上Tommy 把聲,每次聽都會眼濕濕 , 以後都唔會再有第二位咁有音樂才華又肯奮鬥同創作嘅年輕歌手 , 好唔捨得你 。分享懷念....

x

評分

參與人數 5威望 +120 金錢 +120 收起 理由
窮小子 + 20 + 20
Grandmaster + 10 + 10 精彩報告
ernietse + 50 + 50 精彩報告
tlsk + 20 + 20 精彩報告
dc903 + 20 + 20 唔講都唔知佢咁有天份,謝謝分享。.

查看全部評分

鑽石玩家

psb 發表於 2017-3-27 22:46
第二張大碟 "Paintings In My Mind" 內,第一首主打 single "I'll Be Your Everything" 打入美國榜首,但覺 ...

分享首 "When I Dream Of You"  嘅大碟原版, 覺得下面嘅大碟原版比之前講過嘅單曲 CD single 版本更好聽更動聽,音樂更迷幻更靚 ...

x

評分

參與人數 6威望 +160 金錢 +160 收起 理由
dc903 + 50 + 50
Msuper + 10 + 10
Grandmaster + 10 + 10 用家心得
tlsk + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

繼續懷念Tommy Page,第三張大碟 "From The Heart",大碟音樂偏向歐陸浪漫同好靚嘅管弦樂音樂編排,好靚嘅一隻大碟...成隻碟俾人一種冬天落雪嘅浪漫感覺。碟內多數都係冧歌情歌。分享 Tommy Page 本人作曲同填詞嘅 "I still Believe (In You & Me)", 傷感但音樂好靚嘅一首歌。首歌好長,因為有兩個部分。第一個 Prelude 部分係首歌開頭扣人心弦嘅弦樂/音樂,之後好迷人好靚嘅 keyboard 彈奏開始了首歌。Tommy Page 本人亦好喜歡呢首歌。首 "I'll Never Forget You",學生年代更歌不離口 , 見到 Video 當年 Tommy 俊俏嘅面孔,倍感心酸 ....。碟內最後一首 "Never Fall In Love Again" , 傷感情歌,首歌尾段刻意編排嘅落雨同雷聲更顯凄凉。全部啲靚歌 Tommy 佢本人一手包辦作曲...

x

評分

參與人數 6威望 +160 金錢 +160 收起 理由
tlsk + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

分享第四張 Tommy Page "A Friend To Rely On"大碟CD,一隻新歌+精選+混音 remixes。大碟收錄一首又係 Tommy 佢作曲,同 Sally 合唱情歌 "I Am Always Dreaming Of You"。"A Friend To Rely On" 其實係佢成名曲 "A Shoulder To Cry On" 嘅純音樂 instrumental version 版,好靚感性琴鍵弦樂,首音樂後半段好靚 , 將首歌情懷抒發得更透徹。極具吸引力好重 house music 元素嘅 "A Zillion Kisses" 12" Big Beat Mix 混音版亦係呢隻大碟吸引之處,其它新歌都好偏向當年 90年代英美歐流行嘅 house music。

x

評分

參與人數 5威望 +150 金錢 +150 收起 理由
窮小子 + 20 + 20 加埋 ( 蒨文 ) 合唱 ~ 正呀!

查看全部評分

鑽石玩家

1994年 Tommy Page 第五張 "Time"大碟CD , 小弟嘅至愛 , 入咗兩個唔同封面嘅大碟版本。超喜歡 Tommy Page 作曲 R&B 味道嘅 "Places In My Heart" , 音樂好正 (特別係首歌結尾時),如果尾段音樂加長就好.... 更深愛另一首Tommy Page 作曲嘅  "Spend Tonight With You", 好靚嘅情歌同音樂編曲,聽一兩次就會上癮 , 百聽不厭。 師兄們又知唔知道原來同 Tommy 合唱 "Can't Get Enough Of You" 嘅女仔其實係香港著名靚女星歌手江希文(Liz Kong)女神 ?? 江希文唱英文歌完全唔似佢把聲 , 特別係首歌尾段嘅合唱部分,佢好識唱歌 , 把聲好正 , 真係聽唔出係佢!聽下 Liz Kong (江希文)同 Tommy Page 合唱嘅 "Can't Get Enough Of You", 睇下認唔認得出江希文(Liz Kong)把聲 ...

x

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 超正!

查看全部評分

鉑金玩家

psb 發表於 2017-5-1 15:50
1994年 Tommy Page 第4張 "Time"大碟CD , 小弟嘅至愛 , 入咗兩個唔同封面嘅大碟版本。超喜歡 Tommy Page 作 ...

true fan

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
psb + 20 + 20 超正!

查看全部評分

鑽石玩家

母親節 , 想聽旋律優美同經得起時間考驗嘅長青情歌,可否花少少時間用心聽吓呢幾首,不至於一生都錯過? 第六張 Tommy 個人創作大碟 "Loving You",其實係 Tommy Page 大碟全集中,小弟最鍾愛喜歡嘅一隻,無論創作同音樂編排都做到最好 , 首首高質素經典 ,  買咗兩隻 , 一聽一收。 覺得慶幸冇錯過呢位唱作歌手 , 大家不妨用心試聴吓? 首選 Tommy 創作傷感又感人嘅 "The Hardest Thing I've Ever Had To Do"...好靚。

x

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

鑽石玩家

暫時影番張全集相先, 頂一下

x

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦
Msuper + 10 + 10 勁喎

查看全部評分

鑽石玩家

再分享較為後期嘅 Tommy Page 大碟作品 "Ten Til Midnight", for fans only , 相信呢度唔會有人會有,係千禧年 Tommy 只係為粉絲而錄製一隻大碟,超級罕有 ,  "Ten Til Midnight" 令小弟想起舞曲味道好重嘅 Tommy Page 首張個人大碟。"Ten Til Midnight" 大碟一半係悅耳嘅 2000年代比較 update 舞曲電子 Hip Hop 風格,另一半係靚情歌。小弟好辛苦透過佢哥哥 Jimmy Page 嘅 Ebay 網站訂購此 CD,當初好彩有入 , 如今作為珍藏紀念 , 倍感珍貴 , Tommy Page 全集在手,今生無悔。 好 cool 嘅 "Only My Imagination", 小弟嘅杯茶 , 自自然然會諗起 首張大碟嘅 "African Sunset", "Dream Come True"同 "Kissing In The Rain" 都係有驚喜嘅電音{:9_420:}。"You're The only One" 又係一首超經典靚情歌, 亦係 Tommy 本人嘅 favourite。"A Shoulder To Cry On" 相信大家好熟悉,但此碟收錄嘅係 2000年版本:

x

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由

查看全部評分