設為首頁收藏本站76Youtube 頻道

Post76影音玩樂平台

搜索
查看: 4562|回復: 19

[請教] av amp機面顯示音效問題

[複製鏈接]

117

主題

607

帖子

1

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
80978

76-FC 藍寶石勲章

發表於 2016-12-27 14:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
有無yamaha av amp用家可以幫幫手?
事源小弟剛剛換左av amp(yamaha 3060),唔知點解睇bluray 果陣 av amp機面都會正常show 返當時聲效係咩格式式
但當睇uhd bd果陣av amp機面就會show 左係dolby digital?
究竟係咪正常呢?定係我set錯左d咩呢?
(Post76 Android 手機版送出)
20161227_142932.jpg
買碟時間多, 睇碟時間少

165

主題

4萬

帖子

8

精華

鉑金玩家

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

積分
187183

76-FC 藍寶石勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖聖勲章2012年度十大吹水之王勲章

發表於 2016-12-27 15:18 | 顯示全部樓層
同樣係 3060/203 用家,我情況同你一模一樣!今朝試到而家,結論係203問題!當我換番93後......就一切正常。
暫時其中有兩隻 Atmos 碟祇能認到 Dolby Digital 天花聲道祇從後置發聲

117

主題

607

帖子

1

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
80978

76-FC 藍寶石勲章

 樓主| 發表於 2016-12-27 15:31 | 顯示全部樓層
circleli 發表於 2016-12-27 15:18
同樣係 3060/203 用家,我情況同你一模一樣!今朝試到而家,結論係203問題!當我換番93後......就一切正常 ...


(Post76 Android 手機版送出)
買碟時間多, 睇碟時間少

152

主題

6131

帖子

2

精華

鉑金玩家

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

積分
157125

76-FC 藍寶石勲章

發表於 2016-12-27 16:01 | 顯示全部樓層
circleli 發表於 2016-12-27 15:18
同樣係 3060/203 用家,我情況同你一模一樣!今朝試到而家,結論係203問題!當我換番93後......就一切正常 ...

試左203+ONKYO 3100 睇UHD superman 無問題
AMP:Marantz SR6009
2ch :PM8005,MuziShare x5,ZA01
BDP:OPPO 203
CAS:Linn Majik DS
FS:S5,R100
CS:Q200C
RS:Wireless KEF T101
Sub:EarthQuake P8 V2
PF:Lightspeed-309 , Belkin PF40

104

主題

1746

帖子

0

精華

黑鑽玩家

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

積分
287703

76-FC 藍寶石勲章

發表於 2016-12-27 16:15 來自手機 | 顯示全部樓層
要在AV AMP開物理音效模式喇叭,才見到ATMOS點燈,SETUP〉SOUND 內最底Object    Decode Mode開ON。

117

主題

607

帖子

1

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
80978

76-FC 藍寶石勲章

 樓主| 發表於 2016-12-27 16:33 | 顯示全部樓層
chopinlau 發表於 2016-12-27 16:15
要在AV AMP開物理音效模式喇叭,才見到ATMOS點燈,SETUP〉SOUND 內最底Object    Decode Mode開ON。 ...

thx ching.轉頭回家試試,但係睇bd係出到atmos,係uhd先有問題
(Post76 Android 手機版送出)
買碟時間多, 睇碟時間少

117

主題

607

帖子

1

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
80978

76-FC 藍寶石勲章

 樓主| 發表於 2016-12-27 17:20 | 顯示全部樓層
chopinlau 發表於 2016-12-27 16:15
要在AV AMP開物理音效模式喇叭,才見到ATMOS點燈,SETUP〉SOUND 內最底Object    Decode Mode開ON。 ...

開左,結果一樣
(Post76 Android 手機版送出)
買碟時間多, 睇碟時間少

104

主題

1746

帖子

0

精華

黑鑽玩家

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

積分
287703

76-FC 藍寶石勲章

發表於 2016-12-27 18:19 來自手機 | 顯示全部樓層
jasonfussy 發表於 2016-12-27 17:20
開左,結果一樣
(Post76 Android 手機版送出)

咁就203嘅問題了,等更新解決!

117

主題

607

帖子

1

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
80978

76-FC 藍寶石勲章

 樓主| 發表於 2016-12-27 21:54 | 顯示全部樓層
circleli 發表於 2016-12-27 15:18
同樣係 3060/203 用家,我情況同你一模一樣!今朝試到而家,結論係203問題!當我換番93後......就一切正常 ...

睇返203輸出, 揀ATMOS果陣佢都係SHOW TRUHD, 但係落到AMP就變左DOLBY DIGITAL
聽日諗住RESET部AMP再黎過
買碟時間多, 睇碟時間少

165

主題

4萬

帖子

8

精華

鉑金玩家

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

積分
187183

76-FC 藍寶石勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖聖勲章2012年度十大吹水之王勲章

發表於 2016-12-27 22:15 | 顯示全部樓層
jasonfussy 發表於 2016-12-27 21:54
睇返203輸出, 揀ATMOS果陣佢都係SHOW TRUHD, 但係落到AMP就變左DOLBY DIGITAL
聽日諗住RESET部AMP再黎過 ...

今日曾拔去電源線換93試試,期間有兩個多小時,當換回203後又如是!
希望RESET 可以解決這個問題。
您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 成為會員

本版積分規則  允許回帖郵件提醒樓主

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表