設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] Cayin i5之快閃前的快閃測試

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

對於國內嘅品牌,小弟對山靈同斯巴克呢兩個品牌一直有存有好感,因為係小弟仲係初哥果時,就係用山靈同斯巴克嘅CD PLAYER。近年轉左玩兩聲道亦一直有用佢地嘅膽機,雖然知道耳機界斯巴克都算係新手,但小弟每一部都想試聽捧場,N6亦曾經擁有,後來亦送左俾朋友,從此佢就好快樂咁生活啦(笑)

近日終於係我三催四請,半迫半就情況之下借到呢部i5,本來以為佢同N6差唔多,試落又發覺都幾唔同,借少少版位同大家分享下。

I5做工比N6好,特別要讚係佢個音量扭,唔會太鬆,唔似X1會係拎出黎果時撞到變聲。小弟依家手上面得返部ONKYO X1,同一套IPOD+HPP1炸彈組合。

第一日我拎左佢黎夾我隻ie800,一開聲果下只係覺得推力好大好大,動態非常好,分析力亦唔錯,背景寧靜,國產機黎計都算係奇葩,取向亦同N6好唔同,就咁聽落似乎無左品牌特色,因為N6係比較厚聲,人聲比較潤,i5呢隻聲對斯巴克黎講都幾突破,以斯巴克標準黎講會覺得聲底冷左,味無咁濃,另一個角度睇係平衡左。如果我無估錯,品牌應該想改變一下形象,吸引下年輕人。

聽多陣就忍唔住拎左舊炸彈組合出黎玩,發覺佢i5個取向同IPOD+HPP1非常接近,陰公,真係科技進步啦,以前頂級組合又重又貴,依家一半價錢左右就可以有相似效果。

之後正正經開始試機,我知道有好多版友都想拎佢黎同DPX1比較,真心講句好難比,因為某D配搭會係X1好D,換左第二D配搭又係i5好d,最初用ie800去聽i5,會覺得聲音比較集中係中頻,高低麻麻,感覺都幾一般,後來左隻入左冷宮嘅t5p去試 (因為呢隻t5p無幾多隻dap可以發揮到佢,x1推唔好佢)結果呢,效果又非常唔錯,用黎聽enya,sarah brightman,會發覺中高頻非常秀麗,高音伸延至最盡聽到叫左出黎。再一次證明百貨應百客,有時就算係度問D師兄都唔一定有答案,適逢post76呢幾日搞快閃活動,我自己就報左名參加啦,我強烈鼓勵版友都一齊參加快閃活動,到時我會拎埋DPX1同T5P落去,大家一齊玩下,吹下水啦。

試多排我會再寫一篇詳細聽感,到時再係度update分享感受

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
joeny + 10 + 10 一定要加分
ykluk + 50 + 50 精彩報告

查看全部評分

DAC:North Star Design DAC 32
AMP:Roksan Caspian M Serie 2
SPK:QUAD 9L2

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

「推力好大好大」的話,咁推 SONY Z7 可能有火花都未定呢?
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

alleelarry 發表於 2016-7-20 16:22
「推力好大好大」的話,咁推 SONY Z7 可能有火花都未定呢?

你可以拎埋黎玩下wor,其實我都好想試下Z7

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

odin1983 發表於 2016-7-20 16:25
你可以拎埋黎玩下wor,其實我都好想試下Z7

Z7 傾向「味精」又或者係「音樂感」,就視乎中唔中你勒!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

alleelarry 發表於 2016-7-20 18:07
Z7 傾向「味精」又或者係「音樂感」,就視乎中唔中你勒!

唔知夾i5會推成點,尋日我拎堆我細路隻RHA去玩i5,D聲變得好刺激

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

odin1983 發表於 2016-7-20 19:29
唔知夾i5會推成點,尋日我拎堆我細路隻RHA去玩i5,D聲變得好刺激

RHA 係咪出名 ROCK 個只呢?

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

seems ok wor

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

alleelarry 發表於 2016-7-20 19:39
RHA 係咪出名 ROCK 個只呢?

係呀,所以咪好岩我細路,後生仔嘛。對我呢D老人家黎講,間唔中聽下幾過癮,但聽得耐都會有DD頭痛。

鑽石玩家

請問大概 i5 會夾那種聲底的earphone會較為適合呢?