設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 入門玩fuse應該換邊粒先?

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
入門級
飛記9700>creek50a>kefr500

9700同creek50a 2粒
佢地既mk頭 2粒
分別插既兩條拖版 2粒

如果想人聲出d立體d,呢6粒入面應該換邊d先?

有無平少少又有改善既fuse介紹?
ip3太貴,貴到差唔多夠換機

黃金玩家

就只有ip3白金合乎師兄要求,論效果亦唔貴,用左真系有如換機升級效果。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

或最平方法唔換fuse,用貼紙啦!

黃金玩家

如果一定要換fuse我會買一條13A換咗先,至於係MK頭定拖板就要試,正常嚟講機嗰條線會大效果過拖板嗰條(以一拖板插一機計,如果一拖板插好多機就全部機受惠)
你覺得啱用再買
機內嗰條唔係唔好,但如果唔啱用就無得走位,因為要對長度同A數
但假如你已有預備換機的話,那就換機啦
fuse只係補品,用咗唔會變咗上一級既機呢{:9_435:}

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ykluk + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

睇黎你budget 好低, 想最平又有效果, 換條5a 機內furutech . 遲d 轉埋玩美式, 可慳錢。

鉑金玩家

如果預一千左右幾分配好?

六個位都換入門野好,定換兩粒貴少少既好?

兩個拖板拖埋TV, AV AMP, PS4呢堆野。

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

norip999 發表於 2016-7-18 14:17
如果預一千左右幾分配好?

六個位都換入門野好,定換兩粒貴少少既好?

近排有少少IP3走佬潮, 樓主你可以去33望吓, 都有無少二手IP3賣緊~~ {:9_423:}

IP3鉑金音色較華麗, 尤其中高音部分, 如你想"人聲出d立體d", 用一粒可以, 但唔好太多~~

要平又想人聲可以試吓:
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=215636
呢粒TELOS QBT-18超頻寬保險絲係平, 幫到人聲, 不過對比二手IP3又唔係平好多...

不過記住fuse係調聲, 唔會有換機咁誇張, 馬騮兄已經講咗重點, 先換一粒拖板或MK線試吓先啱唔啱自己~~ {:9_421:}

鉑金玩家

ykluk 發表於 2016-7-18 14:49
近排有少少IP3走佬潮, 樓主你可以去33望吓, 都有無少二手IP3賣緊~~  

IP3鉑金音色較華麗, 尤其 ...

諗諗下,
機入面一粒,CABLE 個MK頭又一粒, 拖板入面好似有一粒, 拖板個MK頭又一粒,
即係最少經4粒FUSE,好煩

聽你地講買兩粒13A試下啦,搵搵下資料有人玩飛走粒FUSE,
4粒FUSE飛走兩粒唔知危唔危險?

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

norip999 發表於 2016-7-18 14:59
諗諗下,
機入面一粒,CABLE 個MK頭又一粒, 拖板入面好似有一粒, 拖板個MK頭又一粒,
即係最少經4粒FUS ...

飛一粒已經失去fuse本身既功能保障, 呢個唔係所謂香港合法做法, 有咩事保險一定唔包, 咁飛一粒同幾多粒已經無咩分別~~ 樓主你自己考慮~~

另外, 小弟長氣都再講多次, fuse係用嚟調音, 你諗住一下子換咁多但你又未必知道換咗有咩特性, 咁比你換晒之後, 係咪真係你想要既嘢呢?

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
WCHK + 10 + 10 絕對認同
HenryHou1 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

ykluk 發表於 2016-7-18 15:31
飛一粒已經失去fuse本身既功能保障, 呢個唔係所謂香港合法做法, 有咩事保險一定唔包, 咁飛一粒同幾多粒已 ...

多謝