設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[重低音] 巨獸入屋搞到老婆雷鳴 - Rythmik FV15HP subwoofer開箱文

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

係咁既~~ 呢個故事要由上年講起....

話說有一日, 有幾條76賊仔去咗小弟屋企行劫, 其中有一身形異常巨大又煙又酒又一面鬍鬚既大舊衰不斷注視著小弟既energy vsw10十仔, 呢隻絕版十仔可以話係窮人恩物, 唔使4千蚊既價錢有雙十玩, 仲要出嚟既效果絕對比得上貴倍幾2倍既大牌十仔! 當日爭啲就比大舊衰搶走隻energy vsw10....

事隔大半年, 呢位大舊衰仍然係不斷想搶隻energy vsw10, 終於上2星期要失守咯.... 仲要被劫既小弟狂雨下將隻energy vsw10搬落樓, 送上放喺家門前既大舊衰車之上....

無十仔既AV即係咩?? 即係唔好睇戲住先囉!

小弟人窮荷包短, 大牌十仔真係玩唔起, 要諗諗一隻可以一皮內搞掂仲要可滿足小弟300呎既廳, 睇嚟15吋真係走唔甩(雙十一定無可能, 老婆一定殺咗我)... 睇咗好多post又走去聽, 最後唯有落order搵佢 - Rythmik FV15HP~~ {:9_408:}

官網:
http://www.rythmikaudio.com/FV15HP.html

考慮佢既因素有幾個: 一來平, 一皮唔使有15吋仲可以加多個XLR輸入; 二來可玩性高, 因應佢價錢無可能好似大牌十仔咁有得用咪去做setup, 換來既係一大堆setting, 試過可以扮到MK既快痕勁, 又可扮到JL既深潛(當然係扮, 純比快唔及MK快, 純比潛唔及JL潛); 三來佢本身係賣DIY parts比人自己整十仔, 自己心諗有咩事都可以自己買嚟換parts; 四來佢係美國佬設計, 喺外國forum都有好多好評; 五來, 就係自己之前上MDLP兄到吸毒, 自己聽過覺得, 最好既一定唔係呢隻嘢, 但以上全部因素考慮之下, 入呢隻嘢應該係一個好選擇~~ {:9_422:}

呢隻十仔係美國設計同組裝, 喺大陸結合同出貨, 小弟喺美國網用美金買, 但貨就係大陸落嚟, 所以相對要喺美國船運, 香港買既運輸費就平好多. 不過有試過呢啲運輸既都知, 香港運輸係佢鍾意幾時幾點送貨, 做客既只能夠"求"吓佢.... 本來話咗星期六送, 佢無啦啦星期三lunch話送去我屋企~~!! 求佢改星期六送, 佢唔講送貨時間就由朝早足足等到下午3-4點先打嚟話十分鐘到....

一嚟到門口小弟見到呢舊巨獸我真係O晒咀!!!!!!! 乜實物真係大隻到咁!!!!!!! {:9_433:}

實在太大隻而小弟又係住二樓, 唯有約定鄰居夜晚十一二點3條麻甩佬抬上去, 之前小弟唯有執定條血路比佢殺入嚟~~ 而老婆大人一見到呢隻嘢就即大叫, 又叫小弟即刻掉咗佢或者賣咗佢....唉....

好不辛苦終於入屋, 但真係太大隻唯有left fire, 好彩右邊都有啲位比小弟郁吓啲setting. 之後搞咗一大輪又要插返啲嘢搬好啲位, 其間老婆一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦一直哦.........{:9_440:}

唔好問我報告, 家下叫做著到機知道有聲出已經算好, 宜家屋企有隻Rythmik FV15HP 15吋十仔, 再加上我老婆既無限雷鳴, 我屋企啲低音應該好很勁.....

小分享喺#78
http://post76.hk/forum.php?mod=r ... 1&fromuid=12237

謝謝觀看~~!!

評分

參與人數 45威望 +1298 金錢 +1298 收起 理由
blindfaith3by8 + 10 + 10 一定要加分
keke323 + 50 + 50 精彩報告
BillBill + 10 + 10 精彩報告
alleelarry + 200 + 200 精彩報告
jt24 + 20 + 20 一定要加分
小瑟 + 500 + 500
SonSon + 50 + 50
TYLEEDON + 10 + 10 精彩報告
stanley2468 + 10 + 10 一定要加分
fungl + 20 + 20
mmmclll + 10 + 10
ctmk + 10 + 10 比老婆嘈都抵!
Moliu216 + 10 + 10 精彩報告
ricoy288 + 10 + 10
joelcan + 10 + 10
5.1外星人 + 8 + 8 超正!
leo25 + 20 + 20 一定要加分
radhk + 10 + 10 一定要加分
garfieldcatcat + 10 + 10 一定要加分
bigair + 10 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

正呀!

白鑽玩家

咁啱我有朋友隻FV15HP同你同一日入屋
又係住材屋要幫佢托三層

評分

參與人數 9威望 +150 金錢 +150 收起 理由
ricoy288 + 10 + 10 超正!
fungl + 20 + 20
joelcan + 10 + 10 超正!
leo25 + 20 + 20 超正!
bigair + 10 + 10 超正!
edlsang + 10 + 10
pac + 10 + 10 超正!
matt88p + 10 + 10 精彩報告
ykluk + 50 + 50 超正!

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

六爺有巨獸入屋絕對恭喜

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

MDLP 發表於 2016-6-20 11:09
又係住材屋要幫佢托三層

真係好多巨獸入屋 ,D架餐好專業
LG 65 OLED E7
Yamaha CX-A5200
Crown DCI 8 300
Crown CTS 4200
魅影 9702
杰科 5300
老秦超低音 9115D
L&W  SUB15A
JBL LS40
JBL LSC
Atmos 喇叭 JBL Control X
Surround 喇叭 JBL Control X
Mission 8吋

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

MDLP 發表於 2016-6-20 11:09
又係住材屋要幫佢托三層

好明顯你朋友屋企大過同有錢過我好多好多~~!! {:9_407:}

3萬

白鑽玩家

fm31331 發表於 2016-6-20 11:13
六爺有巨獸入屋絕對恭喜

其實.....小弟堅係有少少後悔.....真係好很大舊.....

我諗呢世都唔會再換十仔, 就算搬屋我都未必會帶埋佢走......

白鑽玩家

白鑽玩家

ykluk 發表於 2016-6-20 11:31
好明顯你朋友屋企大過同有錢過我好多好多~~!!

其實你都已經太有錢
比你再有錢都無乜意思
我朋友都係用部合併LX89直推平價JBL

評分

參與人數 2威望 +11 金錢 +10 收起 理由
keke323 + 10 + 10 咪就係~
ykluk + 1 絕對不認同

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜6大哥入隻勁嘢15寸太幸福啦
LG65UC97004K,OPPO 205, Lexicon ZX7 x 2,Marantz 8802a,KEF Reference 207/2 (LR) 202/2c (C), R900 (SL/SR) R500 (SBL/SBR) CI2200RR-THX(TFL/TFR), R50(SDL/SDR), Velodyne DD 15 PLUS x 2, SONY WM1Z/JH Layla