設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] 為 OPUS#1 加上動力....ORB 2.5平衡線...不過有小小赤!!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
聽左OPUS#1 都個幾月有多, 一直都用緊E900M跟機條 3.5耳機線, 但身痕多事的我, 成日見到個2.5平衡係我面前, 嚴嚴揚揚咁, 身為男人的我, 一定有個衝動要去填補呢個空虛, 就係咁, 死就死, 一係唔入, 一入就希望可以入盡D, 唔洗咁快就要換, 所以就入左ORB呢隻 2.5MM平衡線, 雖然都平左比我, 不過都成千八銀, 有D赤赤地, 尋晚到手今日插, 插完聽下有咩分別先!!

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

大皇真捨得!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

fm31331 發表於 2016-5-12 08:02
大皇真捨得!

本來想係旺角睇下有冇 DIY平平地, 不過諗諗下, 自己又未玩過平衡線, 不如買個有牌子的, 死就死啦!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

期待聽感~~

鑽石玩家

印象中OPUS 推力一般,用了2.5 能推好圈鐵嗎??

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小瑟你條線幾錢?搞到我都心思思想入一條去餵俾OPUS#1,我自己手上得隻IE800,一直無得玩平衡,我聽人謂話用OPUS#1用平衡出係兩兩個世界,有無時間約出黎食飯借我玩下?
DAC:North Star Design DAC 32
AMP:Roksan Caspian M Serie 2
SPK:QUAD 9L2

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kent~ 發表於 2016-5-12 10:17
印象中OPUS 推力一般,用了2.5 能推好圈鐵嗎??

2.5我自己未有機會試,但用3.5去聽我覺得都俾好多同價位DAP夠力,推動圈應該唔係問題,重點反而係夾唔夾聲底或者岩唔岩FEEL
DAC:North Star Design DAC 32
AMP:Roksan Caspian M Serie 2
SPK:QUAD 9L2

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 綠翡翠勲章

大大!期待聽感!
(Post76 Android 手機版送出)
Portable Music Lover

星級玩家

見到大家成日話2.5輸出比較好....咁系咪一定好過3.5.....但又覺得唔應該玩耳機為左2.5.3.5.6.3輸出而去迷茫.....所以我都諗緊不過又唔想去試....試完我驚又會放左部QP1R

5萬

總版管

聽左一個早上, 今朝泳兒陪左小瑟一個早上, 用左2.5之後真係二個世界, 力水實淨左好多, 打出黎既BASS, 量感, 收尾, 控制力都比3.5好30%以上, 而人聲高音位, 尾音位都清楚哂, 就以聽VINCY首《我的情書》來講, VINCY把聲變得力感充足, 例如有一句係 "為什麼當初很靦腆 明明想講為何內斂" 最尾 "內斂" 果二個字, 之後用 3.5係聽唔出VINCY把聲果份磁性既質感的, 依家開始聽到小小勒. 聽埋成首《我的情書》, 2.5平衡出到既音樂感另到小瑟聽VINCY呢首佢入行十年既心聲開始有一點點共嗚感了, 真係有小小眼濕濕呢!!!!

不過唔知係咪E900M出唔到太高既位, 有時去到好高音既位置時, 反而會有小小太SHARP既感覺, 睇下用多排條線會唔會唔可以收返小小先~~~

最後我只想講, 如果你部機有2.5平衡, 真係唔好慳, 真係點都要換換佢, 因為2.5平衡出來的音壓, 量感都差好遠, 果份好FULL既感覺聽過就明我講咩呢~~

PS: 另外真係推介比大家, 泳兒的新歌《我的情書》, 好很正呢!!!!

[youtube]XWZC4nndzL8[/youtube]

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ml55 + 10 + 10 精彩報告
sum_gor + 10 + 10 版主,睇個勢你有排燒

查看全部評分

Post76玩樂網.