設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《荷李活黑名單/Trumbo》最可怕唔係人, 而係國家既心……

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
政治事情唔多講啦, 只係想先講好既一面並唔一定係真實

真人真事改編, 十個因為戰爭時期而被定罪既共產黨天才荷李活編劇家, 受盡百般苦楚, 隱瞞, 痛苦, 埋沒, 直到坦然面對, 公開及認同既經過, 可以話得來不易之餘。

人生大起大落,有時只想做一個普通人來生存過活, 但到頭來所謂自由, 民主, 甚至公平, 公開, 公正, 其實亦只係工具一種, 正如一個大話只要講一百次或多數人認同係真實就可以成真, 原來世界就係咁兒戲……

主角由一個天才, 薪酬屬荷李活最高既編劇, 搖身一變成為階下囚, 理念相同既朋友亦受到相關定罪, 相關電影公司不得接受甚至僱用他們的作品, 於是主角出獄後就用假名賣劇本到電影公司, 為避開追查及生活, 只好把作品售予拍爛片既公司, 從中受朋友對劇本故事既熱情及鍾愛而重新慢慢踏出平反道路, 經過多年後及電影同業支持才得以平反, 成為業內對此歷史不公作出一個句號。

電影內多個情節都好發人心醒, 就好似在法庭上為此事而審判既審判官, 到最後因為逃稅而在獄中跟主角碰面, 一個被定罪及真正犯罪而入獄, 相比下真係有趣, 原來社會/國家既公義係如此簡單……

主角出獄後為生活既堅持, 為不公罪名既平反, 導致家庭問題產生, 直到朋友所帶出既爭吵, 從而令自已人生有所覺醒, 不斷的隱藏只會加深社會上對此問題既誤解, 亦無助對其他問題產生作用………

由一套得oscar最劇導演既劇本交預朋友代為出品, 到第二次以假名發表既作品再獲獎項, 加上同業所欣賞自己才華後, 主角終於透過電視訪問爭取回當年十人應有既尊嚴, 甚至乎電影後所播出既一段當年真實訪問時片段, 可以話辛酸冷暖自知。

雖然唔想講太多其他事, 但都真係想講兩句, 一個國家, 一個社會, 一個人唔可伯, 但被任何一樣事情所帶動後, 其實已經得真假難分, 就同電影一樣, 唔需要強調邊度出品既電影好睇, 一定唔會睇其他地方既作品, 或者表面上應該跟從就會帶來好結果, 不妨多加蚻一想才作行動或表態, 記得睇過一名香港出名人仕寫過, 如果以前既生活佢地真係當我地係同一種人甚至叫做自己人作看待, 點解社會上既種種都跟佢地國家上既生活不同呢? 呢樣係值得去思考既言論………

純粹個人評論, 希望大家鍾意

(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 7威望 +115 金錢 +105 收起 理由
kh22 + 10 + 10 精彩報告
jc2ssych + 10 + 10 精彩報告
小寶老豆 + 10 + 10 精彩報告
kyleckl + 10 精彩報告
alleelarry + 50 + 50 精彩報告
day2013 + 20 + 20 精彩報告
kaiserwai + 5 + 5 精彩報告

查看全部評分

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

你要明白當時的歷史背景,西方國家可是面對蘇聯的真實軍事威脅,而不知敵人以什麼形式潛伏在社會中,自然一定要與所有支持社會主義的國民為敵,這是現實。

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

kaiserwai 發表於 2016-3-20 15:12
你要明白當時的歷史背景,西方國家可是面對蘇聯的真實軍事威脅,而不知敵人以什麼形式潛伏在社會中,自然一 ...

我明白呀...

但戰後呢? 佢地依然受打壓同排斥

所以現實就係咁殘酷, 亦可以話你相信現在既一切並唔代表日後有咩事會發生, 但至小可以知道相信/認識自己總比單一面對為好.

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Hon 發表於 2016-3-20 17:16
我明白呀...

但戰後呢? 佢地依然受打壓同排斥

因為踏入五十年代,處於冷戰時期,東西方劍拔弩張,國際形勢更加嚴峻,自然對共產主義要更嚴加防範。

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

權力越大嘅人就越係自私。

話知你有幾叻,有機會危害到我就鏟除咗你先。

古今中外,五千年不變。

老前輩教落:「道理唔通講陰功。理鬼你服唔服。」
NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

1萬

鑽石玩家

jc2ssych 發表於 2016-3-21 21:35
權力越大嘅人就越係自私。

話知你有幾叻,有機會危害到我就鏟除咗你先。

唔止五千年不變, 係永恒不變.

除左咁之外, 另一種就係過份相信, 就好似電影入面口口聲聲都講住相信國家, 但到頭來受害既人都係被國家所害.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

所謂的國家利益,往往亦只是一小部分當權者的利益。  沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。

1萬

鑽石玩家

hkcheong 發表於 2016-5-18 16:26
所謂的國家利益,往往亦只是一小部分當權者的利益。  沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。 ...

現實社會, 利字當頭.

簡單一句, 小1蚊都無飯食.