設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] Luxury&Precision L5Pro簡單分享

星級玩家

新仔玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

繼奇醜播放器LP5後,Luxury&Precision這個品牌推出了好看不少的L5,卻又鬧出半成品風波,令我直接把這個品牌的產品納入黑名單裡去。但L&P上年後期作出了公開道歉啟示補救,又推出改良版L5Pro,令我立場軟化。但國內討論區緊接而來對L5Pro的追捧又到達了很不自然的地步,所以我也沒有動力去找這台機器試聽。直至某天去聽一下友人相當推崇的Venture Craft VALOQ以後覺得不甚吸引,隨後看見L5Pro樣機,也就順便試試。當天只帶了音茶樂的Donguri-KEYAKI(櫸)聽了一下內置的音樂,卻又覺得很是不錯。在那次試聽過了一段時間後,心中還是有所惦掛,最後獲得批準,也就入手了。

Luxury&Precison L5Pro硬件上的問題比L5改善了不少,而且音質確實不錯,但可惜軟件設計仍然落後,很是可惜。L5Pro雖然用上大屏幕,但採作與舊式按鍵播放器無異,不能刷屏,亦不能跳至音樂其中一段;電量顯示欠缺邏輯,播放3小時電池只剩1/3,但之後還可用5-6小時;播放高清音樂會有爆音…概而言之就是低級問題不少。另外電量亦未見有參數標著的12小時,經過查詢後才知道一般正常操作的話,續航約有8-10小時,12小時只是最長的續航力。我的那台L5Pro音量鈕上的組件亦甩了下來,最終要寄回修理。據了解,L&P短期內只會處理爆音問題,其他問題相信要用家好好自我調節了。

Luxury&Precision L5Pro問題多多,但我仍然留它在身邊,最主要的原因是L5Pro與音茶樂耳塞之間的化學作用。音茶樂的耳塞,不論是Flat4系列還是Donguri-KEYAKI都難以發揮,加上山岸先生的調音喜好,令音茶樂的走向變得小眾。但出乎意料,L5Pro驅動音茶樂耳塞卻有種四平八穩、方正成熟的感覺,聽起來很「正常」。L5Pro的控制力與Flat4系列的耳塞相配得宜,令Flat4那種脫離耳塞的感覺更明顯,質素得以發揮,卻又不會有強調質素的感覺,久聽不累,是非常少有的高質素耐聽配搭。

我認為Luxury&Precision L5Pro聲音斯文成熟穩重,質素表達得柔和,恰到好處的細節、較為完整的音場、沒有「HiFi味」的染色,令它很對我的口味。我很喜歡L5Pro播放的古典音樂,不論是獨奏、室樂還是大編制類型的曲目亦相當討喜,而且我很喜歡L5Pro的鋼琴聲。相較國內的分享,我認為與其說L5Pro音色溫潤或是暖聲,它是一台較為收儉的播放器,其高低頻以及泛音有著優秀的控制力,點到即止,但對於部分朋友來說可能高低頻伸延略欠、泛音餘韻不足。

單講驅動力的話,Luxury&Precison L5Pro適應面較廣,五段可調增益可以好好應付低阻高敏或是較為高阻的耳塞;但就聲音配搭的話,我覺得L5Pro較為適合動圈耳機。L5Pro配Etymotic ER4S則是動鐵味過重,聽得不很舒服,質素是出來了卻總是格格不入;而EarSonics SM3V2則比較難說,但我更喜歡用Sony NW-ZX100配SM3V2。

基本上,Luxury&Precision的L5Pro給我感覺仍是一件半成品,音質很是不錯,但設計有欠考慮,忽略了使用體驗,而且播放高清檔案時有爆音,令我頗感失望。國內播放器來說,L5Pro的音質很是出眾,但就一件產品而言,還有些進步空間。本來我對於L&P L3頗感期待,但在未解決設計上的缺失的情況下,相信我不會主動去試聽了。

圖片其實是原圖沒有用上filter,但看起來有點古怪

評分

參與人數 4威望 +75 金錢 +75 收起 理由
oldtype + 10 + 10 精彩報告
黑翼菜鳥 + 10 + 10 用家心得
hiyori + 45 + 45 精彩報告
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

樓主無提到,部機特點之一。增益+濾波配搭很多

星級玩家

新仔玩家

cyrusp 發表於 2016-3-12 10:48
樓主無提到,部機特點之一。增益+濾波配搭很多

cyrusp兄講得岩,因為唔知其實濾波係乜所以我無刻意去玩呢個功能。唔知師兄有無咩心得分享下?

鑽石玩家

窮鬼

對大陸dap唔會抗拒
呢部有時間試吓

星級玩家

新仔玩家

用音茶樂Flat4-KURO同Etymotic ER4S玩咗一陣Fast同Ultra Slow兩種濾波,我就比較鐘意用返Fast啦。Ultra Slow Attenuation雖然聽起上嚟好似更有厚度,但低頻較多嘅時候則會有少少糊住嘅感覺。Fast Attenuation聲音俐落,更合我心意

鉑金玩家

離少少題
文中有一亮點,我睇到有少少開心
就係斯路兄所用既耳機,感覺上已經好耐冇見過既名了,尤其係ER4S,係街到都冇乜點見過

呢部DAP既外型真係掂,但咁大個mon冇得篤又有點兒奇怪,
google一下先知係一部價位算高既dap,
但爆音呢啲情況真係接受唔到,但入得手我估都係因為聲音理想,先可以接受埋呢個缺點

比較好奇,假如配撘ex1000效果會係點呢?
因為文中提到配動圈較好
而ex1000係動圈之餘同er4s調音相近

多謝斯路兄既詳細評測

(手機打,請見諒)

鉑金玩家

斯路 發表於 2016-3-12 12:27
cyrusp兄講得岩,因為唔知其實濾波係乜所以我無刻意去玩呢個功能。唔知師兄有無咩心得分享下? ...

類似聲音滾降速度。快聽樂器 慢聽人聲,再配搭唔同耳機,唔止增益,佢減益都有,本身推力幾好,如覺聲太衝仲可以減,好似暫時得佢有。所以覺得幾特別。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
斯路 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

星級玩家

新仔玩家

USA2010 發表於 2016-3-12 17:18
離少少題
文中有一亮點,我睇到有少少開心
就係斯路兄所用既耳機,感覺上已經好耐冇見過既名了,尤其係ER4S,係 ...

當時入手並唔知道原來Luxury&Precision L5Pro對Hi Res既支持唔完善,而當時手上並無乜前端可以應付到音茶樂既耳塞,所以當我發現L5Pro同音茶樂聲音咁有加乘時就忍唔到啦。L5Pro係香港賣得比較貴,不過國內只要唔經淘寶,講下價其實個錢都唔算太差,之前MassDrop個價亦都OK。不過係未解決Hi Res既問題之前,呢部機賣呢個價就有講唔過去喇。

我同Etymotic ER4S兩離三合,入過幾次,都因為最後整理器材時賣左相應既前端而放售;最後一次入手,係打算將ER4S當係封閉式台機黎用。不過自我入左張HiFiMAN既Minobox-G耳放卡,ER4S就變成左我出街最常用既耳機。4S係經典,不過近來高價耳機唔少,也許搶去唔少風頭啦。

至於Sony EX-1000我已經好耐無試,當初因為我戴唔到所以亦都無咩好深印象。不過我覺得L5Pro同ER4S唔算好夾聲最大原因係高頻鐵片味好重,似係惡化左ER4S本身既問題;而Sony同音茶樂又深有淵源,所以亂估下既話,或者L5Pro都夾到EX1000架。

星級玩家

五千幾買到部會爆音既產品,我唔會接受囉
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

星級玩家

新仔玩家

karce 發表於 2016-3-13 11:49
五千幾買到部會爆音既產品,我唔會接受囉

雖然我本身唔特別覺得Hi Res比一般無損有明顯分別,但有得選既話,Lossless同Hi Res之間我多數都會買Hi Res,當買個安心。但而家因為L5Pro咁樣,令我改變左習慣,有得選都只係買Lossless。每隻碟都慳返唔少架。

其實如果當初知道L5Pro有爆音情況既話,我應該未必會出手就真既。