設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[港版] 哎呀呀呀呀呀, 我估不到...港版 《葉問 3》藍光碟....(#18更新)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
由當日發行同代理邀請傳媒去率先試睇全亞洲第一隻港產 dts:X 的藍光碟, 小瑟的確係覺得非常興奮, 一來 dts:X 真係等到頸都長, 依家終於都有 d 碟可以比大家試玩新 FORMAT, 話唔興奮就真係唔好玩 AV 勒...

2016 年 02 月 29 日_葉問3_DTSX 121.JPG

得知呢件香港 (其實在全亞洲什至係美國 dts 方面都係一件大事) 藍光電影界大件事, 小瑟第一時間, 傳媒試玩會未到已經打電話比制作方面 Michael, 商討有冇可能攪一場連碟都未出就可以率先試睇的版友分享會, 希望大家都好似小瑟咁, 第一時間, 比街賣更快地可以係支援 dts:X 的器材上作全港首試,所以我地就決定問 Marantz 借機, KEF 銅鑼灣 SHOWROOM 借場, 貪果度又可以坐更多既版友, 又可以有齊全的 7.1.4 喇叭比大家原整地欣賞呢套 dts:X 的《葉問 3》.......

前晚活動完後, 小瑟仲希望唔知會唔會有機會可以做一隻「《葉問 3》- 76 特別版」, 而且當晚仲即時問隻碟會唔會係一 d 比較細的鋪頭會有可能早一日買到呢?? 答案當然係冇啦, 藍光碟就係咁, 一日未出街, 除左發行同制作可以有碟在手, 任何傳媒, 鋪家, 都冇可能可以囉到碟係手, 而咁多次, 小瑟都係「只可遠觀而不可褻玩焉」, 就係咁更加想快快入手, 尋日終於撲去入左手, 但到依家都未正式開來睇過, 點知一上來睇返【
barrychiki 兄的[港版] 葉問 3 伯母板開盒】post, 得知內存得 28.7G 數據.....心諗唔係掛....點會咁架.....講真, 都幾失望下!!!!

小瑟今早已經第一時間想找制作方面去了解一下究竟係咩一回事, 點解明明一隻DB50既碟, 就算以扣除電腦數據計算方法之後, 其實都有 47GB 左右的空間, 究竟點解只放主片內容都唔用盡 D, 而係要好似依家咁總數得28GB咁小呢?? 另外多左出黎的 20GB 空間, 點解又唔放返 MAKING OF 入去呢?? 呢D咁多既問題其實都係我心入百思不得其解............隻碟好似小瑟係 CD WAREHOUSE 入手, 入手價係 HKD$199, 好彩都唔過二百, 如果個價過二百, 我諗我真係會連午飯都食唔落呢!!!!
而到現時為止, 小瑟都未同取得上聯絡...

好多朋友都同我講, 其實聲畫收貨咪得囉, 其實我唔係唔收貨, 只不過我係好似有一點點恨鐵不成鋼, 反正都有咁多空間可以做野, 點解唔將畫質用盡 d, 音效用盡 d 呢?? 今朝成個早上, 小瑟都周圍去搵料, 想睇返其實一般的西片, 如果係冇任何 SF, 預告的情況下, 究竟會係幾大容量的呢??? 音效的數據上, 一般西片又會有幾多的呢??

伸延爬文 : PAC 大哥的分享帖內容有藍光碟解拆的數據分享【《葉問 3》看後感】

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=236187

評分

參與人數 11威望 +240 金錢 +230 收起 理由
jack331 + 10 + 10 一定要加分
pinkspider + 10 + 10 一定要加分
jc2ssych + 10 + 10 很用心的用家報告
SonSon + 50 + 50
tennishk + 10 精彩報告
nflam + 10 + 10 絕對認同
bellyjerry + 10 + 10 絕對認同
bigair + 10 + 10 絕對認同
pac + 10 + 10
fm31331 + 10 + 10
Ken704 + 100 + 100

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

大王,努力呀! 真係有得失望!
LG 65 OLED E7
Yamaha CX-A5200
Crown DCI 8 300
Crown CTS 4200
魅影 9702
杰科 5300
老秦超低音 9115D
L&W  SUB15A
JBL LS40
JBL LSC
Atmos 喇叭 JBL Control X
Surround 喇叭 JBL Control X
Mission 8吋

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

俾依套D數據你參考下啦 Folder.jpg

Screenshot_7.png Screenshot_4.png Screenshot_5.png

12.jpg 13.jpg

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
pinkspider + 10 + 10 精彩報告
jc2ssych + 10 + 10 精彩報告
bigair + 10 + 10
fm31331 + 10 + 10 專業

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

00100MPLS 係 32GB?? 即係畫面係32 GB???

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

小瑟 發表於 2016-3-11 14:26
00100MPLS 係 32GB?? 即係畫面係32 GB???

是主片加其他聲軌及字幕合共32G

5萬

總版管

pac 發表於 2016-3-11 14:36
是主片加其他聲軌及字幕合共32G

以一套2個鐘既戲來講,都唔算好大炸喎。
(Post76 Android 手機版送出)
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

白鑽玩家

小瑟 發表於 2016-3-11 16:26
以一套2個鐘既戲來講,都唔算好大炸喎。

一般都系咁上下啦!

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

睇邊個發行商,外語片發行,多數足D料

專業玩家

其實香港咩人都有....睇戲就緊係睇靚畫質...聽靚既聲音.....
難道睇隻碟既記憶size 就代表一切???

例如50GB爆晒既...但畫面差...聲音得Stereo....你係咪接受到???

今次葉問3例如嚟講....30GB既碟其實計落已做到盡....

Bluray 聲畫字幕Total 唔可以大過47Bitrate

Audio 1 PCM 大約5 Bitrate
Audio 2 DTSX 大約10 Bitrate
Audio 3 Truehd 大約5 Bitrate
Audio 4 DTSMA 大約5 Bitrate
Audio 5 DD 大約0.7 Bitrate

Subtiltle Total 大約2 Bitrate

47-5-10-5-5-0.7-2 =Video 質素大約19 Bitrate

19Bitrate VBR嚟計....14GB畫面Total size 已經係最盡.....有時一套戲聲畫都已經做到盡.....又有質素...師兄們重有咩好埋怨呢
如果有making of 或人物專訪....試問又點可以令到消費者既我們買埋有特別收錄既DVD 呢....做發行商當然想你買Bluray 又買埋DVD 啦

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
AST(Gym) + 10 + 10 用家心得
jc2ssych + 10 + 10

查看全部評分

5萬

總版管

Michael哥已經聯絡上,小瑟都上左一課,大致同師兄講既原因相似,當然仲detail d,  不過咩原因都好,依家真係享受一下先。