設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 新年新補品+JBL Control X 喇叭開箱文

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

新年去左日本走左一轉. 當然要趁機入手各種補品啦.

今年主要入手有 :
Oyaide Tunami Terzo V2 RCA X 2對
Oyaide 叉插 & 蕉插 X 5盒
Furutech 藍精靈 X 2
少許機內補品

重要一提就係一對 JBL Control X (十幾磅 Hand-carry 都好係野)

唔講咁多廢話. 報告左換線換屎換Surround既改善先 :

1) Oyaide Tunami Terzo V2 RCA 兩對 , 負責前置及 Surround , 由合併前級 Y記 3040 去 Emotiva XPA 5 後級.

(小插曲 : 我俾條線玩左半粒鐘 , 點解咩 signal 都無既 ?! 原來佢個 RCA 插要拎拎拎轉鬆個頭先可以完全插入 , 又後又要拎拎拎收緊 , 真係未見過大蛇屙尿. )
本身用 Gothem 11001 , 其實無咩投訴, 因為未聽過其他線既分別.
換左Tunami Terzo 之後 , 本身我無任何厚望 , 一來未煲 , 二來我瀨過好多次 upgrade 無分別 ...
好 , 都要試架啦 , 開機聽 Bianca 既 <被窩> ... ... ... ... ... (註 : 呢隻歌頭半分鐘用黎試人聲前唔前, 口水聲, 好好既 Sample)
嘩 ! 我不嬲都唔吹水無 placebo effect 既. 點解D 弱音多左咁多野聽既 ?!
人聲前左 , 口水聲 , 呼吸聲都明顯左細緻左 ! 有D 好細聲既樂器伴奏都分辦得出.
唔係講少 , 呢條線係我咁多補品最驚喜既一件.
完全無買貴無買錯 ~

2) Furutech 藍精靈 代替入 Emotiva  XPA 5 機內屎

換屎姐, 有咩大不了呢 ... Emotiva 呢D 平平後級又可以有幾多提升丫...
點知 ... 好似食左大力菜咁 ! 動態好強 ! 又係聽多左野 ! 要爆既爆 , 要靜既靜 .
試左 Batman 幾段 , 爆得黎唔覺得嘈吵. 小丑講野時好清 , 喉聲呼吸前都明顯左.
呢個投資絕對有回報!

3) JBL Control X - 用作 Surround

本身用 Mirage OS3 , 成日覺得動態唔夠, 高中低音好似混埋一碟咁出... 所以心血來潮不如換個差唔多價位既 Control X 試下啦.
首先 , 以為細細隻, 睇到實物先知比 OS3 仲大 , 重手.
(註 : 佢配3/8"螺絲 , 超粗 , 我配左 adaptor 由 3/8 轉 1/4 , 咁先掛到上架)
高音 Tweeter 係半 horn 半 dome ... 低音 5.25" woofer. Size 黎講都算 ok.
聲音方面 , 高中低分工都好清晰 , 唔會炒埋一碟 , 低音比 OS3 勁好多.
我用黎打機 (Fallout 4) , 不斷試人聲 , 流水聲 , 爆炸聲 , 環境聲, 效果都非常滿意.
而有咩唔好呢 ? 呢對喇叭聽講真係麻麻 , 中音人聲真係唔夠 Mirage 靚 .
但係我打機睇戲多, 而佢又係用黎做 surround , 我仲邊可以要求佢聽歌都要好聲呢 ?
所以 , 響日本用$2000唔使就買到 c/p 值咁高既喇叭 , 辛苦D都值得既 !

多謝收睇 ~

評分

參與人數 10威望 +235 金錢 +235 收起 理由
AST(Gym) + 10 + 10
stanley2468 + 10 + 10
alleelarry + 30 + 30 用家心得
gp250 + 10 + 10
ykluk + 50 + 50 精彩報告
hiyori + 45 + 45 用家心得
Samson2011 + 10 + 10
臭鼬鼠 + 10 + 10 超正!
SonSon + 50 + 50
wadee + 10 + 10

查看全部評分

Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

好同唔好真係睇你點用
最緊要啱用

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

真係睇倒都開心

白鑽玩家

真係睇倒都開心 x 2

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Control X 實物幾靚仔, 但香港重未有賣??

鑽石玩家

SonSon 發表於 2016-2-15 17:59

友誠有得賣2400

Yamaha CXA 5100
Pioneer LX500
optoma zu658
Sonus faber Venere 3.0
MK MX350
JL E112
Cayin SC-6LS
秦朝YC-2300 PLUS
KEF Q550
JBL contonl 25x6
SR AUDIO HD7250SE x2

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

好正喎,尤其條RCA, 咩價呀?我都想整幾條換換佢喎,咁岩我又係用緊哥咸RCA…
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

小瑟 發表於 2016-2-15 19:53
好正喎,尤其條RCA, 咩價呀?我都想整幾條換換佢喎,咁岩我又係用緊哥咸RCA…
...

大王 , 我果條係 1m RCA-RCA , 連稅Yen 21070 , 退稅+Discount後 約 HK$1,200/一對
呢條線認真係好野 ~ 就算飛唔到去日本都響香港買返對試下 , 覺得正既下次去日本時再買多一兩對
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

鉑金玩家

SonSon 發表於 2016-2-15 17:59

Son兄 , 我都係覺得佢幾靚仔 (女主人對外觀都要求) , 唔大 Size 可以俾我掛上喇叭架向住耳仔射. 原來被直接耳射係咁爽~
Oppo BDP203

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

臭鼬鼠 發表於 2016-2-15 18:14
友誠有得賣2400

咁又唔係貴太多, 放假去睇睇先