設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 腦殘問: 幾多W 先夠去推對喇叭?

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今日去找amp, 被人又問又答搞到我少少混亂,
以我呢對Tannoy mini autograph 為例,
Recommended amplifier power        20 - 100 Watts
Continuous power handling        50 Watts RMS
Sensitivity        88dB (2.83 Volts @ 1 metre)
Nominal impedance        8 Ohms

即是用幾多W 去的amp 推先最好????
有人話50, 有人話200, 有人話75-80最中肯,
種種不同的原因, 聽到我好亂...

我家下只是幾sure 睇8ohm 的W數是對的, 不過W數幾大搞到我腦殘.
SOSOSOSOSOSOS
還是好音樂最好.

銀級玩家

如果只係「夠」,幾瓦都夠,你諗下人地 300B 推 3/5a 都係咁玩;如果你要喪爆,例如 HEAVY METAL,就幾多瓦都唔夠

又例如你 100 尺内房仔聽,幾瓦都夠;如果你成千尺地方,幾百瓦都可能只係啱啱好

睇你聪聽乜同地方幾大,唔完全睇喇叭承受功率,以一對最多人用嘅 5 - 6.5 寸書架、正常靈敏度嘅(87dB - 89dB)喇叭嚟講,正常音量聽一般流行曲,實際消耗功率包括峰值,最多 10 瓦鬆 d,所以除非將部 AMP 扭到最大,否則 10 瓦喇叭配 100 瓦 AMP 都唔會燒

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

Wilmer威馬 發表於 2016-1-28 23:46
如果只係「夠」,幾瓦都夠,你諗下人地 300B 推 3/5a 都係咁玩;如果你要喪爆,例如 HEAVY METAL,就幾多瓦 ...

咁部amp'夠力'推個喇叭係未話vol數值細但都好大聲咁解呢??

星級玩家

just_for_uhk 發表於 2016-1-29 00:23
咁部amp'夠力'推個喇叭係未話vol數值細但都好大聲咁解呢??

小弟一年新手都分享一下聽感

應該喺同一個 volume之下, 大power 嘅 amp 譬如 creek 50a 55w@8 ohm 轉做 100a 110w@8 ohm 同一個喇叭, 會明顯覺得個bass 實D。另外小弟未上100a之前,又用過250w嘅 Acurus 250a 做後級。50a 做前級。聽得出中低頻又喺厚D,實D,勁D。朋友甚至話音場闊咗,不過小弟木耳不太會聽得出音場。

因為只玩過 creek 嘅 amp 只講得出這些

再細致嘅分析,請其他 c hing 補充

聽歌:淘寶膽前,永恆之音合併機,Creek 50CD
睇戲:LG 65UB9500 Denon AVR-X4100W
            F:Elac 244.2 C:Epos Elan 20 Sur:Mirage OMD 5
            Atmos:Atlantic Onkyo Sub:Sunfire HRS12

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

Q: 幾多W 先夠去推對喇叭?

A: 其實冇乜準則,會因人、地方和器材不同而有很大分別。但基本上大功率可以出到大音量,小功率出小音量。簡單來說,88dB/W/m 的靈敏度喇叭,即係用 1W 在 1m 距離可以有 88dB 音量,如果座位距離喇叭 2m,音量會變為 85dB (每m減3dB),如果開到 95dB 要用到 10W,要 105dB 用 100W,所以好睇你開幾大聲。我喺屋企聽歌,大部份時間都用唔到 10W,只有聽交響樂時,才會有幾十瓦出現。

(功率和音量關係 -> http://www.audioholics.com/frequ ... tween-watts-and-dbs )

如果講 "夠" 唔 "夠",都係心理因素居多。小弟覺得用乜嘢 Amp 推喇叭,睇 "夾" 唔 "夾" 多過淨睇火數,除非你嘅喇叭靈敏度特低、地方超大,又或者你鐘意超大聲聽歌,咁樣才會考慮幾百火(或過千火)嘅機種。

其實你對喇叭嘅 spec 已經寫得好清楚,跟番已經足夠。

1萬

白鑽玩家

老而不

jackt 發表於 2016-1-29 11:32
Q: 幾多W 先夠去推對喇叭?

A: 其實冇乜準則,會因人、地方和器材不同而有很大分別。但基本上大功率可以出 ...

呢樣我都明, 只是被一D人點到我連自已想要咩都唔知.

以我自已聽的地方, 7x8 (大約了) 大將70-80W 應ok ?
如果入50W 唔知夠唔夠用?
唔使入一台>150火的amp, 總算可以鬆一口氣吧?

還是好音樂最好.

鉑金玩家

其實聲實夠大,但部AMP唔夠力推出黎有音量無音質者。我而家用Creek D2 100W 推對Focal 936都可以好大聲,但都唔夠試喇叭用老麥50W推好聲。
SINE S30A i7 Fanless PC WireWorld Platinum starlight 7 USB Northstar Excelsio DAC Oyaide AR 910 XLR Unison Research Unico 150 AMP Wireworld Equinox 7 speaker cable Focal Aria 936

白鑽玩家

kl122002 發表於 2016-1-29 13:40
呢樣我都明, 只是被一D人點到我連自已想要咩都唔知.  

以我自已聽的地方, 7x8 (大約了) 大將70 ...

Watt數呢吓真係無得講 !!!
AVR嘅180W又唔等於2ch合併機嘅180W
2ch合併力水聽落又唔同後級力水
膽同石又更加唔同
ClassA/ClassAB/ClassD又話唔同
大火又唔一定比細火好聲
真係要自己試過耳聽為實

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

我用300B推卡馬都玩得。

黃金玩家

我說用200wx2 的Mark