設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 試聽老友既auralic aries mini!

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
話說馬騮仔個老友最近想買部平平地既DAC,左揀右揀之下買咗aries mini,咁小弟作為佢大佬auralic aries既用家,梗係要八八啦{:9_408:}
先介紹一下,aries mini係一部連DAC既streamer/hd player,即係話可以經NAS或插內置hard disk去播歌,方便對啲電腦唔熟識既朋友仔玩CAS
由於部嘢如其名真的非常"迷你" ,我就叫老友直接帶嚟小弟家測試一下順便比較同佢大佬aries差幾遠啦
首先,老友聽咗一陣小弟既系統,聽感就不詳談了,主要係為咗同跟住既作比較而已
好,測試目標出場,由於部機只有rca output所以用一對幾百蚊既線駁落前級,經同一個NAS開聲,好緊張啊!
咦﹖聽落人聲都幾清晰,收貨,但後面啲背景同細節就輸晒,換句話說分析力無咁好
當然,只比較mini同aries+dac連IC連電綫既價錢係超過二十倍,有明顯分別都正常吧! 咁比很不公平的啊
跟住呢,換走隻原裝火牛轉用大佬隻原裝LPS(同voltage的),再試,人聲鬆容咗,好聽咗,背景亦見清晰咗但唔算進步得好緊要
不如又試下由wireless轉做wired呀﹖分別不大喎,睇嚟可以慳返一條LAN cable既錢
最後個測試呢,,將部mini作為transport唔用裏面個DAC又如何呢﹖{:9_436:}
用返同一個設定只係將USB cable由mini接落小弟個DAC度開聲,分析力當然比mini做player好好多啦,但比較平時聽開既大佬啲聲又有啲硬喎{:9_440:}
咁都算啦,我地又試下tidal聽張學友,一路聽又一路吹下水咁,唔經唔覺過咗一段時間,突然間奇怪既事情發生了,老友話幾好聽喎,小弟聽真啲,咦,之前既生硬無咗,咁似平時聽開既覺既﹖唔通要開耐咗先好聽﹖{:9_419:}
小弟再試多幾首自己熟識既歌,又真係幾好聽喎,同平時既聽感又真係無咩分別.........但由於好既火牛只得一個,不能夠同時著晒兩部auralic streamer做連續ab比較{:9_424:}
結論呢:隻火牛係一定要換既,而佢代替電腦作為transport亦有高水準,只係作為player既表現就係中規中矩對得住身價而已
但係考慮到部mini都只係幾百蚊美金,不能要求太多啊
多謝收看!{:9_410:}

評分

參與人數 9威望 +140 金錢 +140 收起 理由
melonfrog + 10 + 10 精彩報告
ykluk + 50 + 50 精彩報告
keke323 + 20 + 20 用家心得
momolee + 10 + 10 精彩報告
sharkpigyu + 10 + 10 精彩報告
jackt + 10 + 10 精彩報告
小寶老豆 + 10 + 10 精彩報告
ilavbnm + 10 + 10
ibo + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

近排興富豪扮平民咩?...連馬騮兄都扮埋一份...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

黃金玩家

ilavbnm 發表於 2016-1-19 11:37

邊有扮啫﹖我又唔係你個買錶friend{:9_404:}

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ilavbnm + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

HenryHou1 發表於 2016-1-19 11:43
邊有扮啫﹖我又唔係你個買錶friend

果個買錶friend...又要比人知又唔認喎...幾衰呀...

評分

HenryHou1 + 10 + 10

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

ilavbnm 發表於 2016-1-19 11:37

馬騮兄係幫耳聽下啫~~

...  買 aries mini 嘅先係《真●平民》...
Turntable: Yamaha GT-2000L
Phono Preamp: ASR Mini Basis
CAS: Innuos Zenith MkII
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

小寶老豆 發表於 2016-1-19 12:22
馬騮兄係幫耳聽下啫~~

...  買 aries mini 嘅先係《真●平民》...

原來係你...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

ilavbnm 發表於 2016-1-19 12:25
原來係你...

...

太座仲未發現有異物入左屋.... 要低調...

評分

HenryHou1 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

Turntable: Yamaha GT-2000L
Phono Preamp: ASR Mini Basis
CAS: Innuos Zenith MkII
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

小寶老豆 發表於 2016-1-19 12:31
...

太座仲未發現有異物入左屋.... 要低調...

人地老豆個老婆...家中有異物入侵呀...

評分

HenryHou1 + 10 + 10

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

異物入侵...唔知點解硬係諗起超神傳說...
(Post76 Android 手機版送出)

評分

小寶老豆 + 10 + 10 超正!

查看全部評分

黃金玩家

ilavbnm 發表於 2016-1-19 12:33
人地老豆個老婆...家中有異物入侵呀...

人地老母有無睇呢個網先得架﹖