設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

hifi 平民區

查看數: 830427 | 評論數: 3850 | 收藏 14
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2016-1-17 22:43

正文摘要:

本帖最後由 kl122002 於 2016-2-12 19:26 編輯 這裡主講平野, 入門野. 所謂貴有貴玩, 平有平的. 學what hifi, hifi choice 甘樣, 主講HKD15K (唔過/唔近HK$20K)樓下的器才. 開呢個貼是因除左我要找初/中階的CDP ...

Arong2020 發表於 2023-7-5 21:32
電氣組件存點燃隱患  機電署籲市民停用「Bose」牌低音箱

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230705/bkn-20230705162018109-0705_00822_001.html

更多勁爆猛料,請下載《東網》APP:
https://bit.ly/3f8RyiC
引子 發表於 2023-6-17 02:54

Hello 大家好~ 窮人新手入坑三個月,呢兩日收左部 Singxer SU-1 界面,突然覺得左搞右搞亂搞三個月之後,好似套system 幾圓滿,完成入坑第一階段咁,感覺好開心,好想同人分享,希望咁多位師兄唔好嫌棄。

界面:Singxer SU-1
DAC:SMSL SU9 pro
前級:淘寶繼電器
後級:大陸傳聲 A9.2 後級
喇叭:Wharfedale Denton 85th

而家 system 多數都係大陸仔野,因為預算有限,同後來識左d有玩開既大陸朋友,好多都係佢地推薦買既,感覺大陸野真係好多好多坑,但係都係有好野,有心做同好抵玩既產品。So far 玩左皮幾野,可以抖一抖先。下一步應該都係慢慢睇下升級咩喇叭同前級。Happy Listening~
kl122002 發表於 2023-6-12 07:21
sam2004 發表於 2023-6-10 09:55
咁都得!關於三五仔已經唔係當年K E F 單元那種味道!大家一味去追係追那個名氣,商家也利用呢個名氣去騙 ...

我都有D疑惑, 甘多廠推紀念機, 點解KEF唔自己出翻?
35仔又不是新科技, 之次都用無以前的物料做推搪?
sam2004 發表於 2023-6-10 09:55
kl122002 發表於 2023-6-10 03:51
話說今次 MF連 LS 3/5a 都出 .

咁都得!關於三五仔已經唔係當年K E F 單元那種味道!大家一味去追係追那個名氣,商家也利用呢個名氣去騙一般未聽過真正三五仔舊聲啲人。花咁嘅錢係唔值得㗎
kl122002 發表於 2023-6-10 03:51
sam2004 發表於 2023-6-8 12:08
真係讓人懷念嘅一部機,配上三五仔陪伴我渡過不少歲月,不知道復刻版是否使用鐵殼晶體呢?甜到如何?真的 ...

話說今次 MF連 LS 3/5a 都出 .
一斤花生@G 發表於 2023-6-9 12:41
好消息...ROON支援 KKBOX   

https://community.roonlabs.com/t ... 5grkMqwWkekKJxbBysQ[/url]

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 好有參考價值!

查看全部評分

一斤花生@G 發表於 2023-6-9 12:41
alanlee212 發表於 2023-6-8 06:38
musical fidelity M6Sprx後級香港抵呀,英國£2599

真係平阿好多...可能運費加上稅~
kl122002 發表於 2023-6-8 20:37
真係讓人懷念嘅一部機,配上三五仔陪伴我渡過不少歲月,不知道復刻版是否使用鐵殼晶體呢?甜到如何?真的 ...

龜甲(鐵殼晶體)就應不會吧?  
反而我希望是可以再耐用一些的零件.
kl122002 發表於 2023-6-8 09:28
MF的代理變左做內地, 好似香港都有分公司的。
你可以去官網睇下。
純A類的機 輸出功率和來不大, A1的2 ...

真係讓人懷念嘅一部機,配上三五仔陪伴我渡過不少歲月,不知道復刻版是否使用鐵殼晶體呢?甜到如何?真的好想去聽一聽⋯⋯

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 認同到一個&amp;quot;點&amp;quot;呀!

查看全部評分

kl122002 發表於 2023-6-8 09:28
一斤花生@G 發表於 2023-6-7 21:28
A1 我見外國網上標價英鎊1.6K左右.......  相信香港可以港幣15K埋單.......真係好抵 !!musical fidelity  ...

MF的代理變左做內地, 好似香港都有分公司的。
你可以去官網睇下。
純A類的機 輸出功率和來不大, A1的25W真係好夠。

我仲以為Naim 唔會返出自己部機仔
唔知會不會在今年的hifi 展亮相?
以今日的標準睇, 我唔會太期待。 但當收藏又或者係套落去取代原裝Nait 系統當新機用就應會ok吧?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表