設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 冷門雙雄 - InEar SD4s 同 V-moda XS

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

話說入左坑,係咁試野出晒事。。。以下落黎有兩part,希望唔好嫌長氣

換左部player,覺得隻Harmony太勁,高音同低音伸延都好好,但D齒音係我聽嘅歌黎講始終太嚴重,真係好唔舒服。

就係咁就去左周圍試野,Heir Audio 5.0,1964 V6u,Earsonics Velvet,S-EM6 都試過,每樣都有D唔鍾意,Heir Audio 同1964 又係齒音勁 (我都係唔啱D 太高分析力嘅野)。Velvet 人聲太遠(三個mode都試過),S-EM6 人聲又太近。其實earsonic 個聲底都ok,但始終想繼續搵下。應該會有人問,點解唔做CM? 1. 好驚要refit。  2. 我耳窿好細,耳膠都要三節膠S碼,好驚唔夠做CM。 3. 好怕等都2046. XD。

所以都係搵返D正常入耳。試過幾隻都放低左,問下個sales 有乜係齒音無咁重嘅入耳,佢就攞左隻SD4s 比我,我望望,咁似CM嘅。雖然樣唔靚仔,但做工唔錯,連接駁位都好難睇到。一戴上去,三個字: 好舒服!  未試過一隻掛耳入耳係咁舒服。

一開聲,好暖,但暖得黎唔算矇。音場唔夠之前嘅Harmony闊,但都唔窄,佢係好自然,唔會特登誇大。高音比較暗,但係好smooth,自然順暢,低音好清爽有力,潛得唔深,但有details。最重要係人聲密度同距離好好,連我最唔鍾意嘅重齒音到好收儉,另外女聲有種空靈感,聽Susan Wong 隻 Killing Me Softly 聽到我訓著咁滯。。XDXD

所以咁就比錢帶走左佢,好多人可能覺得隻野唔值哩個價,但對於我岩聽咪值囉,百貨應百客嘛。

總括黎講,哩隻野好平均,好smooth,唔會有樣野特別突出,暖暖地,舒服耐聽,有D 圈味。不過接落部Valoq 度有少少底噪,希望黎緊個firmware or 換 opamp 可以解決到啦。依家仲煲緊,睇下變化成點再考慮換咩平衡線。有無師兄用過哩隻冷門野可以交流下~

好,part 2。

又話說,其實買左隻V-Moda XS 一排,但條原裝線又矇又肥。。。想換左條線又唔想投資咁大,把心一橫去oyaide度訂條 PCOCCA 同埋頭返黎,搵師父焊 (自己唔太識又懶,所以.... ),同埋又整緊個custom shield 所以由佢煲下先。

直至上個禮拜尾,D 野到晒,攞去做兩條線,點知個4 極 3.5 插唔到係XS 度。。。要師父去搵,所以整係有條3.5 unbalance 玩住先。

大至上XS 嘅聲之前都有師兄講過,人聲出,樂器聲後過人聲少少,低音無之前M-80 同 M-100 咁重。 但條原裝線堅係唔掂,換左條線後低音唔再散,人聲唔矇,清左唔少。音場大左,無咁焗。高音亦好左清左。

等埋條 balanced 2.5 睇下會有幾多提升再 update。

P.S.:  Oyaide 條 PCOCCA 同 VC 條 $1399 外觀係差唔多,但我成本$400 有找,做兩條線都係7百幾。

再P.S. 我其實訂左3 米線,但 Oyaide 比左成4米幾我,仲有around 1.7 米同3個頭淨左係到,如果有師兄用得著,可以PM我,免費比你做線玩~ 但係大前題係做好聽完寫report~~

_________________________________________________________________________________________________

13-1-2016 update~

終於攞左VMODA XS條平衡線返黎啦,由於材料無點變,到係oyaide 頭 + PCOCCA,所以聲底係一樣。咁樣易D試平衡同唔平衡嘅分別。

插左條平衡線落VALOQ 到試左幾首歌,Hotel California 24/192,春江花月夜 DSD (2015 AV展個隻),K-POP bigbang - BANGBANGBANG,許美靜 - 傾城,David Garret - Viva La Vida。

總括黎講樂器分離度高左,音場大左,unbalance 時後人聲前D,但 balanced 退後左小小 only。低音深度一樣,但清左。低音結他細節都聽得清楚左。結他同古爭嘅弦震都聽都,幾detail。高音變化不太大,清析左少少,但高度係一樣。

結論係 balanced 係有令到D聲乾淨左,分離度好D。但聽K-pop或一D比較澎湃少少嘅歌就好似公整得滯,少左D衝擊力。所以我覺得又唔晒一定要追balanced 嘅,最緊要岩聽。VMODA XS 真係幾抵玩,要求唔太高嘅出街而筒之選,又可以玩埋平衡。

同埋其實自己買parts,DIY條線慳到錢又好玩(雖然我係假手於人~ ) ,個耳筒先$1300蚊,買條線要$1399,我就一定唔買。

到哩到就係咁多啦,我應該配埋SD4s 條線就可以退下燒,頂多玩下部VALOQ嘅OPAMP~

多謝咁多位師兄收睇~!!

#多謝post76 #多謝各位師兄  (抽一抽先 )

評分

參與人數 4威望 +70 金錢 +70 收起 理由
jonathonpower + 10 + 10 精彩報告
hiyori + 40 + 40 精彩報告
ELVIS831 + 10 + 10 精彩報告
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

snp386 發表於 2016-1-12 03:52
Oyaide PCOCC-A?HPC-28-2U?

係呀,佢有個selection 可以用兩條線織出黎,加埋有4 芯用黎做條平嘅平衡線~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ml55 發表於 2016-1-12 07:50
師兄,好啱喎,我都係啱啱收到隻 SD4S ,現在仲日日煲緊,条原廠線我冇用到,一收到我立即就換咗條買咗2 ...

咁岩呀師兄~! SAA cable 對我黎講太粗,唔方便出街,我諗住煲多排先去試線, target 係 Twau 同 OC Au+.

不過出得去就會試多幾條嘅~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ml55 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

cyrusp 發表於 2016-1-12 10:16
sd4係我唯一唔洗換線既耳塞

我都覺得原裝線幾好聽,但想試下平衡下提升有幾大~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ftlliu 發表於 2016-1-12 10:25
ching, how much u get the SD4... i tried IE80, AF180, Lyra, etc... I feel SD4 is the best for me

PM u, but i think u can order it online, it's the cheapest.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kkwkk 發表於 2016-1-12 11:25
師兄唔試埋SD2

試左,除左節奏快少少,其他三頻都輸比 SD4,但係就唔係話爭幾條街,只係SD4 暖少少再岩我D。

但如果budget 有限,我都推薦SD2, 哩兩隻鐵真係同其他唔同。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

dlmc 發表於 2016-1-12 14:44
XS不算冷門吧
V moda是煩在插headphone那邊插頭要幼
我想配條OC銀線(宙斯),希望比venturecraft線再闊啲

因為好多人覺得佢得個樣,又淨係spinsor 比 DJ, 以為係 極低音向耳筒, 但其實佢真係好好聲。。唔似bxxts。

新版連平衡都玩埋,真有heart。

係呀,我買左個頭諗住ok, 返到黎都係頂住要買過。。。

同埋有理由相信 VC 個條同我哩條差唔太遠,等我條平衡返黎我再試下。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

onlinemk2 發表於 2016-1-12 20:21
師兄又唔試埋sm64?

無試呀,睇review 話velvet 已經係升級版一樣嘅聲,同埋又係驚佢齒音太重,因隻velvet 都已經有,所以無試到。

同埋試SD4s 嘅時候已經覺得正呀,係哩隻啦,所以無再試了

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Cy692 發表於 2016-1-12 21:46
以師兄你嘅講法,我本身用緊sd2去升級sd4分別會唔會好大呢?

好個人的,要衡量。隻sd4s 成$6000,聽過覺得真係值先去升級。有個外國review 寫, Sd4s 有 sd1 嘅中頻,Sd2嘅人聲空氣感,sd3再refine 嘅低頻,習晒大成一樣。我自己因為換耳機,有最好就換。如果你同series, 真係去聽下穩陣。

但如果係我,我會升,因為我好雜食~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

VMODA XS DIY平衡線 聽感 UPDATE~