設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] Cambridge audio azur 851N network player 簡單開箱

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

Cambridge audio azur 851N network player 簡單開箱文

見好似未有師兄開個箱,這部機好早前已經優劣各有評價,本身都唔係我首選,只係希望最簡單方法投入cas入門,
價錢唔多講,萬幾蚊,又要做dac又要做network player?出去買個好d既dac 都唔只依個數啦

原先首選係ploineer 70n 同兩部較貴的Lumin T1, 但經上網查到原來出中文字很多款機都有兼容性問題, 反而cambridge 外國網站用家評論兼容性不俗, 經使用後中日韓繁簡都無問題,值得一讚

外型,實物非物非常殺石

個mon 幾靚

一插lan 線就會自動search 內聯網,無需要任何既login 或 打ip,非常簡單岩我依d初哥

簡易安裝後就好容易可以使用

放齊D機後使用ipad , iphone 裝埋佢既apps 仲可當remote,用得都開心,cas 真係好簡易使用,岩岩買,唔感講佢音色好定唔好,只可以形容佢音樂感非常唔錯,冇任何雜訊背景比pioneer 70d 更加寧靜,我使用的是rca線音場都算幾闊,人聲高低頻伸展算幾好,萬幾蚊我覺得算唔錯,又有得數碼電台\又係解碼,係唔係最好唔敢講,只講出去用萬幾蚊買個解碼都未必見得話特別好,而且佢有咁多input 同function ,用得好舒服,無覺得買錯,感覺比我朋友當時買果部貴價yamaha np-s2000 感覺更加好,個display比佢大又有圖片顯示...依部明顯正好多,但最重要係自己用得開心

只要使用同一Router wifi 訊號後,佢就會係Router內尋找內聯網內有接駁的NAS之類,  安裝好apps 後,不論你係廁所,房間都可以簡易轉歌,唔需要對著部機來轉歌,終於明白cas 優點在於靈活性高,我3部iphone 加 ipad 都可以同時間轉換歌曲,非常方便

評分

參與人數 12威望 +200 金錢 +200 收起 理由
Einstein + 10 + 10 用家心得
ykluk + 50 + 50 精彩報告
jimmy + 10 + 10 精彩報告
eggman99 + 10 + 10 精彩報告
freeworld + 10 + 10 精彩報告
andy7fai + 10 + 10 一定要加分
小寶老豆 + 10 + 10
HKWAIYIN + 10 + 10
flight + 10 + 10
ibo + 10 + 10 超正!
jason1969 + 50 + 50
edlsang + 10 + 10

查看全部評分

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

近來 Cambridge Audio 較又小人談論.......
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Congratulation!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

cas 好方便正

星級玩家

jason1969 發表於 2015-11-29 20:47
Congratulation!

佢個款外形真係幾殺人,價錢現今咁既水平,萬零蚊所為HIFI機, 用料上網睇過算落本,不過我仲未攪得掂依個....

星級玩家

flight 發表於 2015-11-29 21:56
cas 好方便正

超方便,我同一班同事朋友夾份儲埋40年來既碟,聽番以前既歌都方便得多

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

葵一 發表於 2015-11-29 22:00
超方便,我同一班同事朋友夾份儲埋40年來既碟,聽番以前既歌都方便得多   ...

点解吳用xlr ?
Cocktail Audio x40   Acoustic Revive 8800
oppo sonica
audia flight 3
LYNGDORF SDA2400   Tunami Terzo XX V2
Elac Bs 243    243.3     Inakustik Ls-603 Oyaide TUNAMI ll SP-Y  v2

星級玩家

flight 發表於 2015-11-29 22:03
点解吳用xlr ?

未物色度一條岩自己心水,所以用一條以前用開比較成熟既線材來,睇下差d 咩特式,xlr 線我其實心目中想換條Madison Audio Lab e3Extreme1 1.5M XLR    行地盒,電源線都要換,我會換d 乾淨d 無咩特別味道既電源線

黃金玩家

恭喜師兄,如果唔係已有部N70,我都會入手呢部
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

jackal200280 發表於 2015-11-30 14:49
恭喜師兄,如果唔係已有部N70,我都會入手呢部
(Post76 Android 手機版送出) ...

師兄我本來都打算買pioneer 70n ,但周圍都問過冇貨,同埋有打算訂既時候,問左少少職員問題,佢話70n 出中文字有兼容問題,好多中文出唔到,後來佢講左cambridge 既優點比我聽,因為以前我都用過,講真印象不算好,但也算過得去,所以先再考慮入cambridge 嘗試下啦,因為cas 現在都未係我主力播放機來,個人感覺始終都係聽cd 有果程情懷感多d, 音色有感情d, 可能我部851n 始終唔係高階既解碼機,聽落去唔係算話差,但又未到我聽開既cd 味道