設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《陀地驅魔人》簡評‧不含劇透

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

忙咗幾個星期,終於抽到少少時間入場睇番場戲, 呢套由開拍到上畫小弟都相當有興趣,原因係對張家輝嘅支持與喜愛,因為佢對上執導嘅盂蘭神功成績麻麻,以為佢短期內唔會再執導或拍鬼片,點知佢就係唔服輸,邊度跌低邊度起番身,話咁快第二套執導作又上畫喇,呢個情況之下絕對要睇下是龍是鳯啦,所以專登去間夠晒陀地風味嘅戲院睇,Match番套戲啦
廢話講完,睇完第一個感覺係套戲唔係好似鬼片,特技比上次多好多,規模也較大,睇得出導演今次嘅野心比上次大,希望套戲嘅元素比較多元化,做到有笑,有驚,有感動嘅效果,但小弟認為今次實在太貪心了,樣樣都唔湯唔水,恐怖唔夠恐怖,笑又唔太好笑,最明顯係結局臨尾20分鐘明顯拖長,導演喺最尾想做個感動位,但可惜導技所限,做唔到感動效果之餘,重有少少悶,破壞晒之前80分鐘嘅鋪排,否則成績可以再上一層樓.{:9_423:}
最後,講到尾呢類港式風味嘅驚嚇片在買少見少嘅情況之下絕對要入場支持,雖然今次成績都重係一般,但總算有進步,作為一套爆谷電影還可以接受,期待你下一套會有更好發揮!{:9_407:}
評分:6.5/10分

謝謝各位觀賞

評分

參與人數 8威望 +120 金錢 +120 收起 理由
+ 10 + 10
粗人敵卡 + 10 + 10
jack331 + 10 + 10 精彩報告
小寶老豆 + 10 + 10 精彩報告
lkljason + 10 + 10
kc275 + 10 + 10 精彩報告
alleelarry + 50 + 50 精彩報告
day2013 + 10 + 10

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

查實如果拍完既電影,係出碟前重拍一部份的話,你話可以有多好呢?

呢D真係港片既幻想,無資金的話跟本不會有人肯去做!?但呢種手法係日本漫畫係好常見既!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
bellyjerry + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

以香港黎講, 出到碟已經萬辛啦, 仲想搞咁多野, 唔好諗啦
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
alleelarry + 10 + 10 絕對認同
bellyjerry + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

alleelarry 發表於 2015-11-28 11:43
查實如果拍完既電影,係出碟前重拍一部份的話,你話可以有多好呢?

呢D真係港片既幻想,無資金的話跟本不 ...

如果可以就最好喇

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

Hon 發表於 2015-11-28 12:35
以香港黎講, 出到碟已經萬辛啦, 仲想搞咁多野, 唔好諗啦
(Post76 Android 手機版送出) ...

所以我只能說是一種「幻想」!

係現實只會有「重拍」而沒有「修補」……,這種例外亦只會留給大片,《星球大戰》四五六,在推出一二三之前,推出了「修訂版」用作配合的!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

鑽石玩家

窮鬼

套戲最尾嗰段真係敗筆…